Automatische gereedschapswisselaar Trumpf voor kantpersen

0

Trumpf presenteerde vorige week op de huisshow Intech in Ditzingen de nieuwe automatische gereedschapswisselaar ToolMaster voor kantpersen. Dit is een separate cel die naast (aan) de kantpers kan worden gezet. Hij bevat zestig plekken voor onder- en bovengereedschappen.

De ToolMaster voert de efficiency van kantpersen op, met name bij kleine series buigwerk. Terwijl de cel de juiste gereedschappen op exact de juiste plek in de kantpers zet, heeft de operator tijd om wat anders te doen, bijvoorbeeld programmeren of materiaal ophalen of wegbrengen. “Deze cel kan je kantcapaciteit misschien wel verdubbelen”, aldus Menko Eisma, verkoopleider van Trumpf Nederland. “Dat hangt af van je productrange; hoeveel ben je aan het stellen hoeveel aan het programmeren. Naarmate er sprake is van meer zettingen gaat het rendement verder omhoog.”
De ToolMaster past op alle kantpersen van de 5000-serie van Trumpf. De cel kan samen met een kantpers als combinatie worden aangeschaft, maar de ToolMaster past ook op bestaande kantpersen. Eisma: “De gedachte is dat automatiseringscomponenten een of twee machinegeneraties meegaan. Je kunt dus ook de kantpers vervangen en de automatische cel laten staan.”

Volwassen productlijn
Eisma noemt de nieuwe cel een belangrijke aanvulling. “We hebben nu een heel volwassen productlijn op kantgebied.” Hij wijst daarbij ook op de uitbreiding van de TruBend 3000 serie met de TruBend 3100, die nu ook beschikbaar is met een lengte van 4 meter en een perskracht van 100 en 175 ton.
Eisma was vorig week met een handvol collega’s op de huisshow in Ditzingen aanwezig om de vele Nederlandse gasten op de hoogte te stellen van alle noviteiten en hen rond te leiden door de state of the art productiefaciliteiten op de hoofdvestiging van Trumpf. De producent van gereedschapsmachines en lasersystemen presenteerde haar complete productportfolio en liet de bezoekers kennismaken met alles wat het te bieden heeft op het gebied van buigen, ponsen snijden en lassen, om het even of het nu groot of klein formaat, 2D of 3D toepassingen betreft. Het Duitse technologieconcern liet zien hoe het als compleetaanbieder de juiste oplossingen kan ontwikkelen voor de specifieke wensen van elke klant.

Dot Matrix Code
Geheel in lijn met de traditie van Trumpf waren op de huisshow tal van nieuwe ontwikkelingen te zien. Op het gebied van 2D lasersnijden werd bijvoorbeeld de nieuwe optie Dot Matrix Code gepresenteerd. Hiermee voorzien machines van de TruLaser Serie 5000 onderdelen van verschillende dikten en soort snel en proceszeker van een gestandaardiseerde industriecode. Deze code bevat informatie die de processtappen verderop in de keten vereenvoudigt. Door de code te scannen laadt de kantpers bijvoorbeeld automatisch het juiste buigprogramma.

Uitbreiding BrightLine fiber
Een andere nieuwigheid betreft de vaste stoflasers van de TruLaser Serie 3000. Deze zijn per direct bij 4 kW vermogen met BrightLine fiber beschikbaar. Daarmee profiteren naast de hoogproductieve TruLaser Serie 5000 ook de flexibele standaardmachines van Trumpf van de voordelen van deze functie. BrightLine fiber maakt de vaste stof laser tot een echt universeel gereedschap dat een breed spectrum aan plaatdikten en materialen flexibel en met uitstekende kwaliteit bewerkt. Tegelijkertijd zorgt deze optie voor stabiele processen, nog kleinere contouren en een duidelijk eenvoudiger uitnemen van de gesneden delen.