Automatische gereedschapswisselaar voor de middenklasse

Tot dusverre bood Amada de automatische gereedschapswisselaar (ATC) alleen aan bij de topmodellen uit zijn kantbanken-assortiment, zoals de HG-ATC en diens voorganger HD-ATC. Maar nu komt de Japanse machineproducent met het nieuwe middenklasse model HRB-ATC.

De nieuwe HRB-ATC is allereerst beschikbaar als een 3 meter kantbank met een vermogen 100 ton. Later dit jaar komt ook de grotere 4 meter bank met 220 ton op de markt.

De automatische gereedschapswisselaar van het nieuwe middenklasse model heeft dezelfde capaciteit als het high-end model HG-ATC. De nieuwe machine wordt met een individueel – naar de wensen van de klant samengesteld – gereedschappenpakket met originele Amada gereedschappen geleverd. De machine is compatibel met de Amada AFH/Promecam standaard gereedschapsklemmen. Hierdoor kunnen gereedschappen die mogelijk al voorhanden zijn bij een manuele Amada kantbank ook op de HRB-ATC worden gebruikt.

Reductie insteltijden

Een kantpers met ATC biedt volgens Amada diverse voordelen. Door de automatische gereedschapswisselaar kan de insteltijd in vergelijking met het handmatig wisselen door een operator met tot wel 80 procent worden gereduceerd. Dat is vooral een voordeel voor toeleveranciers of ondernemers die dagelijks meerdere malen hun kantbank opnieuw moeten instellen. Daarnaast kan de bediener andere werkzaamheden uitvoeren terwijl de ATC aan het werk is, waardoor de over-all efficiency wordt verhoogd. Het snelle instelpotentieel van de ATC maakt de nieuwe afkantpers vooral interessant voor ondernemers die kleine seriegroottes produceren.

Productievoordelen zijn er ook door de rotatiemogelijkheid – alle stempels kunnen positief of negatief worden ingebouwd. Nog een voordeel: als voor de productie speciale gereedschappen of -lengtes nodig zijn, die de ATC niet zelf kan laden, dan maakt het hydraulische spansysteem voor stempels en matrijzen de handmatige inbouw in de kortste tijd mogelijk.

Automatische bombering

Andere kenmerken van de machine zijn de seriematige automatische bombering – het egaliseren van doorbuigingen in de boven- en onderbalken. Deze seriematige uitrusting draagt bij aan de verhoging van de nauwkeurigheid. De optionele actieve automatische hoekmeting Bi-S zorgt voor hoognauwkeurige buigresultaten, ook bij variërende materiaaldikten en -eigenschappen. Hierdoor ontstaat duidelijk minder afval, een optie die vooral interessant is voor ondernemingen die kleine seriegroottes produceren of dure materialen verwerken. Optioneel te verkrijgen is ook een automatisch te verplaatsen voetpedaal dat zich zelfstandig bij het actuele buigstation positioneert en daarmee de ergonomie en de productiviteit verhoogt.
De AMNC 3i besturing met groot touchscreen omvat een reeks innovatieve functies, waaronder de nieuwe ‘lite modus’. Deze vereenvoudigt de HMI, wat de bediening van de besturing opnieuw versneld en het inwerken van nieuwe medewerkers makkelijker maakt.

De nieuwe HRB-ATC is allereerst beschikbaar als een 3 meter kantbank met een vermogen 100 ton. In de loop van het jaar komt ook de grotere 4 meter bank met 220 ton op de markt.

Eerste nieuwe ATC kantbanken bij Wilvo

De eerste twee HRB-1003 ATC kantbanken in Europa komen te staan bij Wilvo in Bergeijk. Daar zullen de nieuwe machines deze zomer al operationeel zijn. En dit zijn niet de enige twee nieuwe machines die Amada bij Wilvo installeert. Ook wordt er een volledig geautomatiseerde pons/lasercombi met 220 stuks automatisch wisselende ponsgereedschappen en 3 kW fiberlaser (Amada EML-2515AJ) geplaatst. Ook deze machine zal in de zomer al operationeel zijn. Hiermee zet Wilvo weer een grote stap in de uitbreiding van haar geautomatiseerde machinepark.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

ERBA Groep zet groei binnen onderdelen door

20-10 Van Soest: ”Ik denk dat het voor iedereen geldt dat we een bijzondere tijd…

Plaatbewerking

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

19-10 Made by Driessen produceert precisie plaatwerkdelen voor de hightech en apparatenbouwindustrie. Dat betekent dat…

Plaatbewerking

Mebema introduceert Accurl kantbanken en plaatscharen

19-10 Accurl CNC Machine Tools beschikt in China over een productiefaciliteit van 45.000 vierkante meter,…

Plaatbewerking

ERBA koopt 12 kW fiber lasersnijder van Amada

01-10 Jolanda van Soest van de ERBA Groep vertelt: “Ons bedrijf is continu in ontwikkeling…

MetavakNieuws

Carmitech focust met CoastOne en Penta Laser

29-09 Carmitech is al een aantal jaren actief en heeft als machineleverancier verschillende machines in…

Plaatbewerking

Amada installeert groot opslagsysteem in eigen Solution Center

17-06 De magazijnoplossingen van Amada zijn modulair opgebouwde, geautomatiseerde opslagsystemen. Dankzij de modulaire bouwwijze kunnen…

Plaatbewerking

Wilvo robotiseert zwaar én complex zetwerk

09-06 Wilvo in Bergeijk is in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd in omzet. Begonnen als…

Plaatbewerking

247 Lasersnijden groeit razendsnel

05-04 Het bedrijf van Michiel de Hoog en Oscar van Buijtene groeit dus razendsnel. “Veel…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X