Automatische gereedschapswisselaar voor de middenklasse

Tot dusverre bood Amada de automatische gereedschapswisselaar (ATC) alleen aan bij de topmodellen uit zijn kantbanken-assortiment, zoals de HG-ATC en diens voorganger HD-ATC. Maar nu komt de Japanse machineproducent met het nieuwe middenklasse model HRB-ATC.

De nieuwe HRB-ATC is allereerst beschikbaar als een 3 meter kantbank met een vermogen 100 ton. Later dit jaar komt ook de grotere 4 meter bank met 220 ton op de markt.

De automatische gereedschapswisselaar van het nieuwe middenklasse model heeft dezelfde capaciteit als het high-end model HG-ATC. De nieuwe machine wordt met een individueel – naar de wensen van de klant samengesteld – gereedschappenpakket met originele Amada gereedschappen geleverd. De machine is compatibel met de Amada AFH/Promecam standaard gereedschapsklemmen. Hierdoor kunnen gereedschappen die mogelijk al voorhanden zijn bij een manuele Amada kantbank ook op de HRB-ATC worden gebruikt.

Reductie insteltijden

Een kantpers met ATC biedt volgens Amada diverse voordelen. Door de automatische gereedschapswisselaar kan de insteltijd in vergelijking met het handmatig wisselen door een operator met tot wel 80 procent worden gereduceerd. Dat is vooral een voordeel voor toeleveranciers of ondernemers die dagelijks meerdere malen hun kantbank opnieuw moeten instellen. Daarnaast kan de bediener andere werkzaamheden uitvoeren terwijl de ATC aan het werk is, waardoor de over-all efficiency wordt verhoogd. Het snelle instelpotentieel van de ATC maakt de nieuwe afkantpers vooral interessant voor ondernemers die kleine seriegroottes produceren.

Productievoordelen zijn er ook door de rotatiemogelijkheid – alle stempels kunnen positief of negatief worden ingebouwd. Nog een voordeel: als voor de productie speciale gereedschappen of -lengtes nodig zijn, die de ATC niet zelf kan laden, dan maakt het hydraulische spansysteem voor stempels en matrijzen de handmatige inbouw in de kortste tijd mogelijk.

Automatische bombering

Andere kenmerken van de machine zijn de seriematige automatische bombering – het egaliseren van doorbuigingen in de boven- en onderbalken. Deze seriematige uitrusting draagt bij aan de verhoging van de nauwkeurigheid. De optionele actieve automatische hoekmeting Bi-S zorgt voor hoognauwkeurige buigresultaten, ook bij variërende materiaaldikten en -eigenschappen. Hierdoor ontstaat duidelijk minder afval, een optie die vooral interessant is voor ondernemingen die kleine seriegroottes produceren of dure materialen verwerken. Optioneel te verkrijgen is ook een automatisch te verplaatsen voetpedaal dat zich zelfstandig bij het actuele buigstation positioneert en daarmee de ergonomie en de productiviteit verhoogt.
De AMNC 3i besturing met groot touchscreen omvat een reeks innovatieve functies, waaronder de nieuwe ‘lite modus’. Deze vereenvoudigt de HMI, wat de bediening van de besturing opnieuw versneld en het inwerken van nieuwe medewerkers makkelijker maakt.

De nieuwe HRB-ATC is allereerst beschikbaar als een 3 meter kantbank met een vermogen 100 ton. In de loop van het jaar komt ook de grotere 4 meter bank met 220 ton op de markt.

Eerste nieuwe ATC kantbanken bij Wilvo

De eerste twee HRB-1003 ATC kantbanken in Europa komen te staan bij Wilvo in Bergeijk. Daar zullen de nieuwe machines deze zomer al operationeel zijn. En dit zijn niet de enige twee nieuwe machines die Amada bij Wilvo installeert. Ook wordt er een volledig geautomatiseerde pons/lasercombi met 220 stuks automatisch wisselende ponsgereedschappen en 3 kW fiberlaser (Amada EML-2515AJ) geplaatst. Ook deze machine zal in de zomer al operationeel zijn. Hiermee zet Wilvo weer een grote stap in de uitbreiding van haar geautomatiseerde machinepark.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Nieuw softwareplatform geeft SafanDarley sterke basis

28-06 SafanDarley, dat dit jaar het 90-jarig jubileum viert, is een van de marktleiders op…

Plaatbewerking

SafanDarley introduceert nieuwe machinebesturingssoftware

25-04 Deze nieuwe machinebesturingssoftware stelt SafanDarley in staat om samen met AutoPOL en RoboBend (offline…

Plaatbewerking

Amada opent grootschalig innovatiecentrum

11-04 AGIC komt tegemoet aan de uiteenlopende vereisten waarmee Amada-gebruikers over de hele wereld worden…

Bedrijf en Economie

Wilvo neemt V.d. Elsen over

27-03 De overname (de vierde na GFM in 2020, Iteq in 2021 en Van Den…

Plaatbewerking

Automatisch buigen met maximale flexibiliteit

19-12 De buigcel heeft alle functies die plaatbewerkers nodig nodig hebben om maximale flexibiliteit te…

Plaatbewerking

Energie is nu echt een thema

14-12 Aandacht voor het energieverbruik van metaalbewerkingsmachines is er al vele jaren. Maar hoezeer machinebouwers…

Verbinden

Amada Weld Tech Europe introduceert AWS3 weerstandslassysteem

12-12 Amada Weld Tech Europe introduceert het AWS3 Servo Motorised Active Resistance Welding System voor…

Plaatbewerking

Aida, Amada, Bystronic en Trumpf winnen EuroBlech Awards

26-10 Ongeveer 60 deelnemende bedrijven stelden zich in vijf categorieën kandidaat voor de Euroblech Award.…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema