Automatische gereedschapswisselaar voor de middenklasse

Tot dusverre bood Amada de automatische gereedschapswisselaar (ATC) alleen aan bij de topmodellen uit zijn kantbanken-assortiment, zoals de HG-ATC en diens voorganger HD-ATC. Maar nu komt de Japanse machineproducent met het nieuwe middenklasse model HRB-ATC.

De nieuwe HRB-ATC is allereerst beschikbaar als een 3 meter kantbank met een vermogen 100 ton. Later dit jaar komt ook de grotere 4 meter bank met 220 ton op de markt.

De automatische gereedschapswisselaar van het nieuwe middenklasse model heeft dezelfde capaciteit als het high-end model HG-ATC. De nieuwe machine wordt met een individueel – naar de wensen van de klant samengesteld – gereedschappenpakket met originele Amada gereedschappen geleverd. De machine is compatibel met de Amada AFH/Promecam standaard gereedschapsklemmen. Hierdoor kunnen gereedschappen die mogelijk al voorhanden zijn bij een manuele Amada kantbank ook op de HRB-ATC worden gebruikt.

Reductie insteltijden

Een kantpers met ATC biedt volgens Amada diverse voordelen. Door de automatische gereedschapswisselaar kan de insteltijd in vergelijking met het handmatig wisselen door een operator met tot wel 80 procent worden gereduceerd. Dat is vooral een voordeel voor toeleveranciers of ondernemers die dagelijks meerdere malen hun kantbank opnieuw moeten instellen. Daarnaast kan de bediener andere werkzaamheden uitvoeren terwijl de ATC aan het werk is, waardoor de over-all efficiency wordt verhoogd. Het snelle instelpotentieel van de ATC maakt de nieuwe afkantpers vooral interessant voor ondernemers die kleine seriegroottes produceren.

Productievoordelen zijn er ook door de rotatiemogelijkheid – alle stempels kunnen positief of negatief worden ingebouwd. Nog een voordeel: als voor de productie speciale gereedschappen of -lengtes nodig zijn, die de ATC niet zelf kan laden, dan maakt het hydraulische spansysteem voor stempels en matrijzen de handmatige inbouw in de kortste tijd mogelijk.

Automatische bombering

Andere kenmerken van de machine zijn de seriematige automatische bombering – het egaliseren van doorbuigingen in de boven- en onderbalken. Deze seriematige uitrusting draagt bij aan de verhoging van de nauwkeurigheid. De optionele actieve automatische hoekmeting Bi-S zorgt voor hoognauwkeurige buigresultaten, ook bij variërende materiaaldikten en -eigenschappen. Hierdoor ontstaat duidelijk minder afval, een optie die vooral interessant is voor ondernemingen die kleine seriegroottes produceren of dure materialen verwerken. Optioneel te verkrijgen is ook een automatisch te verplaatsen voetpedaal dat zich zelfstandig bij het actuele buigstation positioneert en daarmee de ergonomie en de productiviteit verhoogt.
De AMNC 3i besturing met groot touchscreen omvat een reeks innovatieve functies, waaronder de nieuwe ‘lite modus’. Deze vereenvoudigt de HMI, wat de bediening van de besturing opnieuw versneld en het inwerken van nieuwe medewerkers makkelijker maakt.

De nieuwe HRB-ATC is allereerst beschikbaar als een 3 meter kantbank met een vermogen 100 ton. In de loop van het jaar komt ook de grotere 4 meter bank met 220 ton op de markt.

Eerste nieuwe ATC kantbanken bij Wilvo

De eerste twee HRB-1003 ATC kantbanken in Europa komen te staan bij Wilvo in Bergeijk. Daar zullen de nieuwe machines deze zomer al operationeel zijn. En dit zijn niet de enige twee nieuwe machines die Amada bij Wilvo installeert. Ook wordt er een volledig geautomatiseerde pons/lasercombi met 220 stuks automatisch wisselende ponsgereedschappen en 3 kW fiberlaser (Amada EML-2515AJ) geplaatst. Ook deze machine zal in de zomer al operationeel zijn. Hiermee zet Wilvo weer een grote stap in de uitbreiding van haar geautomatiseerde machinepark.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Amada 50 jaar in Duitsland: ‘Samen groeien met onze klanten’

05-07 Amada, een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van plaatbewerkingsoplossingen, zag 50 jaar geleden het…

Plaatbewerking

Amada scoort met ATC-kantbanken voor middenklasse

16-06 Na het succes van de ATC-machines, waarvan er wereldwijd meer dan 1000 zijn geïnstalleerd,…

Plaatbewerking

Groot snijden

22-04 De Ensis fiberlasers waren voorheen verkrijgbaar in de versies 3,0×1,5 m en 4,0×2,0 m.…

Plaatbewerking

En weer gaat een laser door het dak bij ERBA Veenendaal

20-04 De komende weken zullen de engineers van Amada de nieuwe machine installeren en aansluiten…

Plaatbewerking

Automatiseren in eigen tempo

19-04 Dit modulaire aspect was goed te zien bij alle drie automatiseringsoplossingen die centraal stonden…

Plaatbewerking

Amada scoort met Ventis fiberlaser met LBC-technologie

12-04 De Ventis-3015AJ is de eerste fiberlasersnijmachine van Amada die is uitgerust met de speciaal…

Toeleveren

Wilvo neemt Van den Broek Precision & Tooling over

27-03 De overname (de derde na GFM in 2020 en Iteq in 2021) maakt het…

Plaatbewerking

Nieuwe ponslaser operationeel bij Made by Driessen

16-03 Bovendien heeft Made by Driessen met deze machine een primeur te pakken: de ACIES…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X