Automatisering voor een warme efficiëntieslag

Een goed begin is het halve werk. Het is een filosofie die Barbas Bellfires uit het Noord-Brabantse Bladel helpt in het productieproces. De fabrikant van kachels en haarden deed in het prille begin alles met de hand: metaalplaten snijden, ombuigen en lassen totdat er een waardige haard of kachel stond. Tegenwoordig is dit wel anders en zijn verschillende geautomatiseerde oplossingen om de hoek komen kijken. Remmert neemt het begin van dit productieproces onder zijn hoede, waardoor Barbas Bellfires efficiënter en effectiever werk kan verzetten.

Van plaat naar haard

Vijftien jaar geleden besteedde Barbas Bellfires de productie uit, maar met weinig succes: de productiekosten over de gehele keten bleken vrij hoog, de doorlooptijd was te lang – zo’n 10 weken – en het betrouwbaarheidspercentage was slechts 40 procent. Barbas Bellfires stelde nieuwe doelen: productiekosten omlaag, niveau van doorlooptijd en betrouwbaarheid omhoog. En dus werd de productie in-house gehaald.

De productie was dan wel in-house, het proces was nog grotendeels manueel. Ook dit kon onder handen worden genomen. Het fundament voor de automatiseringsslag werd samen met Remmert gelegd.

Barbas Bellfires startte met één BASIC Tower voor de opslag van de vele metaalplaten. Na het eerste succes, besloot de haardfabrikant de lat nog hoger te leggen. Barbas Bellfires koos voor een aantal aanvullende oplossingen, en 2016 breidde het bedrijf uit Bladel uit met een LaserFLEX en een LoopFLEX.

Deze aanvullingen op de productielijn zorgden voor de doorslag in efficiëntie en effectiviteit. De LaserFLEX zorgt voor het transport van de metaalplaten naar de lasersnijmachines, en levert het gesneden materiaal af bij de LoopFLEX. Bij de LoopFLEX kunnen de werknemers het materiaal ophalen en ermee aan de slag. Het proces beviel, en eind 2019 breidde Barbas Bellfires uit met een tweede installatie van de BASIC Tower, LaserFLEX en LoopFLEX. Zo laten de oplossingen van Remmert Barbas Bellfires groeien, en deze oplossingen groeien op hun beurt weer mee.

Een warm gevoel

Onder andere door gebruik te maken van Remmert’s oplossingen, werd een efficiënte doorstroming van de materialen gerealiseerd en wist Barbas Bellfires de doorlooptijd te verkorten van tien weken naar slechts een anderhalve week. Binnen anderhalve week wordt een metaalplaat omgevormd tot een heuse en volwaardige haard of kachel. Daarnaast steeg het oorspronkelijke betrouwbaarheidspercentage van 40% naar een aanzienlijke 95%.

“We zochten een leverancier die in eenrichtingsverkeer kon werken”, vertelt Mark Spijkers, Operations Managers bij Barbas Bellfires. “De producten van Remmert ondersteunen ons enorm, vooral in het begin van de productie. En een goed begin is het halve werk.” Ook op servicegebied is Spijkers tevreden. “In het quasi uitzonderlijke geval dat er een klein mankement is aan een van de machines, weet het Remmert-team dit van afstand op te lossen. Ze kunnen zelfs een van onze werknemers aansturen om het probleem te verhelpen.”

“Op basis van de vele gesprekken met Barbas Bellfires, wisten we wat de wensen waren en wat ze nodig hadden”, vertelt Jan Schwiertz, Account Manager bij Remmert. “De kracht van Remmert is dat we modulaire producten leveren die eenvoudig af te stemmen zijn met producten van andere leveranciers. Sterker nog, met veel leveranciers die met onze producten samenwerken zitten wij aan tafel om een zo’n goed mogelijk plan uit te stippelen. Dit komt alleen maar ten goede van de klant.”

Schwiertz vertelt verder: “Niet alleen op het gebied van hardware, ook op het gebied van software weten onze oplossingen vlekkeloos te communiceren met de producten van andere leveranciers. Producten en oplossingen die afgestemd konden worden op de al bestaande oplossingen: dan ben je bij ons aan het goede adres.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Nieuw instapmodel platenopslagtoren van Remmert

25-10 De BASIC Tower is de compacte oplossing van Remmert voor de automatische platenopslag op…

Plaatbewerking

Productiviteit met 40% omhoog

28-06 “Wij zien onszelf als pionier op het gebied van loonproductie van plaatwerkproducten en metaalconstructies…

Transport en Logistiek

Opslag voor lange materialen bespaart 30.000 liter diesel per jaar

20-06 PBS is een dienstverlener op het gebied van oppervlakteveredeling. De onderneming voorziet stalen en…

Plaatbewerking

Hoekman RVS zet mega-stap in lasersnijden

07-12 Met deze investering is de oudste laser in het bedrijf – een CO2-laser –…

Plaatbewerking

Kortst mogelijke handlingstijd voor plaatmateriaal

28-09 Elke dag voorziet thyssenkrupp Materials Nederland heel veel klanten van een breed pakket aan…

Plaatbewerking

Remmert maakt nieuwe laser Hoekman écht productief

13-09 Het familiebedrijf Hoekman in Nieuwleusen produceert plaatwerkonderdelen en werkstukken van roestvrij staal. Het dienstenpakket…

Plaatbewerking

Hoekman RVS investeert in 30 kW Eagle fiberlaser

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

Automatisering

Remmert versterkt inzet Remote Service

30-07 Remmert, leverancier van intralogistieke oplossingen, legt meer focus op haar ‘Remote Service’-diensten. Hiermee kan…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?