Basismetaal eist snel gelijke energietarieven; toekomst Aldel in gevaar

Minister Kamp van Economische Zaken moet op korte termijn met maatregelen komen om een einde te maken aan het ongelijke Europese speelveld voor de basismetaalindustrie. Door de ongelijke energietarieven in Europa dreigt Aluminium Delfzijl, de laatste aluminiumsmelter in Nederland, haar deuren te moeten sluiten.

Het ongelijke Europese speelveld voor de basismetaalindustrie is VNMI en FME al jaren een doorn in het oog. Een snelle tijdelijke oplossing is nu echt noodzakelijk. Wim Hamers, voorzitter van de VNMI: “Er wordt gewerkt aan wetgeving die pas in 2015 in werking kan gaan. Voor een deel van de sector zal dit te laat komen. Voor het behoud van de basismetaalindustrie in Nederland is het opheffen van het ongelijke speelveld op korte termijn noodzakelijk.”

De Nederlandse basismetaalindustrie heeft al jaren zwaar te lijden onder een ongelijk speelveld. Er spelen twee grote problemen die zeer schadelijk zijn voor het concurrentievermogen van de sector en zelfs funest in de aanhoudend zware economische omstandigheden: de grote verschillen in leveringstarieven voor basislast elektriciteit tussen Nederland en de omringende landen en het voordeel dat Duitse concurrenten al enige jaren hebben door de tegemoetkoming in nettransporttarieven.

Leveringstarieven
Hamers: “Het steeds verder toenemende verschil in commerciële leveringstarieven tussen Nederland en de ons omringende landen tast de concurrentiekracht van de Nederlandse elektro-intensieve bedrijven sterk aan. Het verschil met Duitsland is inmiddels opgelopen tot maar liefst circa € 9/ MWh. De VNMI en de FME hebben diverse, tijdelijke oplossingen voorgesteld om hier op korte termijn een doorbraak te forceren. Nederlandse bedrijven kunnen sneller geholpen zijn zonder dat de wet hoeft te veranderen.”

Nettransporttarieven
De Nederlandse elektro-intensieve bedrijven hebben bovendien concurrentienadeel ten opzichte van hun Duitse tegenhangers waar het gaat om de transporttarieven elektriciteit. Reeds in 2012 zijn door toenmalig minister Verhagen toezeggingen gedaan om deze ongelijkheid in ieder geval voor 50% te kunnen wegnemen met een regeling rond tegemoetkoming in de transportkosten voor (metallurgische) basislastbedrijven. Hamers: “De toezegging staat bij minister Kamp nog steeds, maar door wet- en regelgeving lijkt de realisatie ervan niet eerder dan pas in 2015 te kunnen plaatsvinden. Dat is onacceptabel. Deze vertraging vormt een ernstige bedreiging voor onze sector. De VNMI is ervan overtuigd dat er op korte termijn via lagere regelgeving een snellere juridische oplossing kan en moet worden gevonden.”

Aluminium Delfzijl
Ook het Aluminium Centrum, koepelorganisatie voor de Nederlandse aluminiumindustrie, wil snel maatregelen van minister kamp. Door de hoge energietarieven dreigt Aldel in Delfzijl haar deuren te moeten sluiten waarbij veel werkgelegenheid op de tocht komt te staan. Het Aluminium Centrum stelt dat Aldel onder dezelfde omstandigheden als andere Europese aluminiumsmelters moet kunnen werken.

FNV Metaal
Ongeveer 150 werknemers van Aldel, toeleveranciers van het bedrijf en FNV Bondgenoten voorzitter Ellen Dekkers overhandigden vrijdagmorgen op het Binnenhof een petitie aan Kamp met de oproep nog meer haast te maken om zijn verantwoordelijkheid te nemen voor het voortbestaan van het Delfzijlse bedrijf. De provincie Groningen wil 4 miljoen euro ter overbrugging verstrekken aan Aldel als de minister toezegt om het tarievenverschil sneller gelijker te trekken met buurlanden. Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal: “Hiermee worden ruim achthonderd banen behouden voor Noord-Oost Groningen. Niet alleen de 460 banen bij Aldel zelf, maar ook nog eens 400 banen bij toeleveranciers en andere bedrijven.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Safran gaat grote aluminium onderdelen 3D-printen met SLM

11-04 Safran is een internationale hoogtechnologische groep die actief is in de luchtvaart-, defensie- en…

Materialen

Autofabrikanten kiezen voor slimme materiaalmix van staal en aluminium

12-01 De zelfdragende carrosserieconstructie van staal is wereldwijd het meest gebruikte type carrosseriebouw, maar staat…

Materialen

Mega aluminiumklus voor Aldowa

23-11 Deze tunnel is een onderdeel van de 11 kilometer lange verbindingsweg tussen de A16…

Bedrijf en Economie

Tegemoetkoming in energiekosten voor meer metaalbedrijven

10-11 Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft dit meegedeeld aan de Tweede Kamer,…

Bedrijf en Economie

Zinksmelter Nyrstar in Budel stopt productie om hoge energiekosten

17-08 Nyrstar heeft enorm last van de hoge energieprijzen. De nominale capaciteit in Budel is…

Verspanen

Energiekosten CNC-machines verlagen? Ja het kan!

27-04 Voor het calculeren van het juiste machine-uurtarief staat ergens in het rijtje van 15…

Materialen

Nieuwe Europese milieuregels gaan import ijzer, staal en aluminium duurder maken

23-03 Mr. Robert Hardy, advocaat bij Greenberg Traurig, LLP te Amsterdam, legt uit wat er speelt…

Verspanen

Itter bewerkt fijnmechanische componenten in grootformaat op nieuwe Zayer

02-03 “Een bridgetype freesmachine van Zayer stond al geruime tijd op onze wensenlijst”, vertelt Frank…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV