Baykal plasmasnijmachine bevalt Van Dijk Ruijgrok

Machinehandel Overmars vertegenwoordigt al jaren Baykal. Tot dusverre werden vooral veel kantbanken en scharen van de Turkse machinefabrikant verkocht. Vlak voor de zomer is echter een plasmasnijmachine van Baykal geïnstalleerd bij Van Dijk Ruijgrok in Anna Paulowna. De machine snijdt niet alleen vlak plaatmateriaal, maar is ook uitgerust met een buissnij-unit. Bovendien heeft de snijtafel een groot formaat van 6 bij 2 meter.

De nieuwe machine geeft Van Dijk Ruijgrok meer snelheid en meer mogelijkheden. En dat is nodig ook. Want het bedrijf was ooit als ‘boerensmid’ actief in de landbouwmechanisatie, maar heeft vijf jaar geleden de bakens verzet richting de offshore-industrie, die in de regio Den Helder steeds belangrijker wordt. In deze sector wordt nu verreweg het grootste deel van de omzet behaald.

Snel en flexibel
Van Dijk Ruijgrok is helemaal ingericht op de offshore-industrie. Die stelt één voorname eis: onderdelen moeten razendsnel kunnen worden geleverd. Heel veel werk wordt namelijk uitgevoerd op schepen, die tijdelijk aan de wal liggen. En die moeten zo snel mogelijk weer varen. Constateren de mensen die op de schepen aan het werk zijn dat ze iets nodig hebben, dan moet dat eigenlijk direct klaar zijn. Van de toeleveranciers en hun werknemers vraagt dat veel flexibiliteit. Ze moeten eigenlijk dag en nacht klaar staan, ook in de weekends. “Dat doen we en dat levert ons steeds meer klanten op”, zegt Michel Ruijter van Van Dijk Ruijgrok.

Huisleverancier
Ook moet het machinepark zodanig ingericht zijn dat aan de wensen van de offshore kan worden voldaan. Overmars is al jaren huisleverancier bij Van Dijk Ruijgrok. 60 à 70 procent van machines is geleverd door de machineleverancier uit Warder, waaronder een kantbank en een knipschaar van Baykal. “Dat is een bekend merk voor ons”, aldus Ruijter. “We hebben er al jaren goede ervaringen mee en daarom zijn we ook voor onze nieuwe plasmasnijder bij deze Turkse fabrikant uitgekomen.”
Van Dijk Ruijgrok had een oude plasmasnijmachine, maar die voldeed  niet meer. Hij sneed veel te langzaam en ook de capaciteit was onvoldoende, aangezien de offshore steeds grotere en zwaardere onderdelen vraagt. Bovendien moest het buissnijwerk steeds worden uitbesteed. En dat kon eigenlijk niet meer. Want andere toeleveranciers hebben niet altijd direct snijcapaciteit beschikbaar en de onderdelen moeten ook nog eens naar en van hen worden vervoerd. Dat kost al met al zo een paar dagen en die tijd is er in de offshore-sector niet. Daarom wilde Van Dijk Ruijgrok zelf buismateriaal kunnen snijden.

Snijtechniek van Hypertherm
Daarom is de keus gevallen op een Baykal BPL-H plasmasnijsysteem gecombineerd met een buissnij-unit. Dit systeem snijdt  tot 30 mm dik buis- en plaatmateriaal met plasma. Nog dikker materiaal wordt autogeen gesneden.
De machine is uitgerust met moderne snijtechniek van Hypertherm. Er zit een HyPerformance Plasma HPRXD auto gas systeem op, inclusief CNC-besturing en (nesting)software. Ook de True Hole techniek van Hyperthem, die een veel betere gatkwaliteit oplevert dan tot dusverre met plasma haalbaar was, is aanwezig. De machine snijdt heel nauwkeurig, de positioneersnelheid van de assen is 30 m/min en de X en Y-assen hebben lineaire geleidingen.
“De constructie is Turks en alles wat direct met het snijden  te maken heeft is van Hypertherm. Dat is voor ons een prima combinatie”, zegt Ruijter. Het machinesysteem is tevens voorzien van een afzuiginstallatie van Turkse makelij.   

Baykal is exposant op de EMO in Hannover (hal 14, stand F38). Van woensdag tot en met vrijdag zijn mensen van Machinehandel Overmars daar aanwezig.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Emo

Twee primeurs bij Behringer

11-09 De Duitse zaagmachinefabrikant Behringer komt met twee primeurs naar de EMO: de volledig nieuw…

Emo

Krachtige freeskoppen

11-09 Union Werkzeugmaschinen, dat sinds 1 augustus wordt vertegenwoordigd door Gelderblom Machines, presenteert nieuw ontwikkelde…

Emo

EMO biedt alles voor metaalbewerking

09-09 Van 16 t/m 21 september is het weer tijd voor de EMO Hannover. Tijdens…

Emo

DMG Mori Seiki introduceert 15 nieuwe machines

08-09 DMG Mori Seiki presenteert in een stand van ruim 10.000 vierkante meter niet minder…

Emo

Bahco toont vernieuwde 3853 TOP Fabricator

08-09 Bahco, producent van bandzagen voor het zagen van metaal/staal en moeilijk verspaanbare legeringen, toont…

Emo

Weiss presenteert CNC-bewerkingscentrum

08-09 De Chinese machinebouwer Weiss, in Europa vertegenwoordigd door Rogi Trading Holland uit Mierlo, zal…

Emo

Op ontdekkingsreis bij Sandvik Coromant

08-09 Snijgereedschappenproducent Sandvik Coromant komt op de EMO met een ware ontdekkingsreis en lanceert onder…

Emo

Energie-efficiency in de productie loont

08-09 Veel kopers van gereedschapmachines aarzelen als ze meer geld moeten uitgeven voor een energiezuinige…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV