Belttech neemt activiteiten Rijva over

De advies- en verkoopactiviteiten van machineleverancier Rijva in Vaassen zijn per 1 november overgenomen door het nieuwe bedrijf Belttech in Zwolle. Belttech heeft alle merken die Rijva vertegenwoordigde overgenomen en biedt hiermee een compleet leveringsprogramma voor spaanloze bewerking aan.

Belttech is opgericht door Eddy van den Belt. Hij heeft 26 jaar bij Rijva gewerkt. Over de redenen voor de overname vertelt hij: “We hebben bij Rijva in de crisisjaren een aantal reorganisaties gehad. De laatste was eind 2014. Sindsdien hadden we geen eigen service-afdeling meer en runden Harry van Rijssen en ik het bedrijf met ons tweeën. Harry kampte echter al enkele jaren met zijn gezondheid en ik had de grote wens om de zaak over te nemen. Per 1 november ben ik daarom voor mezelf begonnen en zet ik alle vertegenwoordigingen van Rijva voort onder de naam Belttech.”

Roemruchte historie
Daarmee is er een einde gekomen aan de rol van Rijva, een roemruchte naam in de Nederlandse metaalbewerkingsindustrie. Het bedrijf is in 1935 als een ijzerwarenwinkel in Vaassen opgericht door de grootvader van Harry van Rijssen. In 1963 verhuisde Rijva naar het naburige Epe, waar het grote bekendheid verwierf als producent van excenterpersen. Die productie stopte echter in 2001 en omdat de grote werkplaatsen in Epe daardoor niet langer nodig waren, verhuisde het bedrijf een aantal jaren daarna terug naar Vaassen. Daar ging Rijva verder als leverancier van nieuwe en gebruikte machines voor de plaatbewerkende industrie. “Maar de naam Rijva bleef nog altijd gekoppeld aan die groene excenterpersen”, aldus Eddy van den Belt, die 26 jaar geleden begon als tekenaar-constructeur en geleidelijk aan steeds meer de commerciële kant is opgegaan. “Dat was voor mij ook de belangrijkste reden om bij deze nieuwe start nu te kiezen voor een nieuwe naam. Want we hebben veel meer in het pakket dan excenterpersen.”
Belttech vertegenwoordigt meerdere fabrikanten. De belangrijkste zijn Sangiacomo (persen), Dimeco (flexibele CNC coil-aanvoer en ponssystemen) en IMV (persen). “Daar draait het eigenlijk om.

Maar daarnaast vertegenwoordigen we ook verschillende fabrikanten van randapparatuur, zoals Siegfried en Raziol. Al met al is het een compleet programma voor de spaanloze bewerking. We vertegenwoordigen fabrikanten die hun programma voortdurend doorontwikkelen. Zo presenteerde IMV op de vakbeurs Blechexpo in Stuttgart een nieuwe servo-aangedreven pers. Dimeco heeft recent een oplossing voor het lasersnijden vanaf coil gelanceerd.”

Belttech is gestart als een eenmansbedrijf met administratieve ondersteuning. Van den Belt doet zelf de commercie (“maar mijn werk voelt niet als commercieel bezig zijn, want je praat voor 90 procent over techniek, over oplossingen voor de klant”), voor de installatie en de service kan hij rekenen op ondersteuning vanuit de fabrieken en van de Nederlandse partners waarmee Rijva reeds zaken deed. Praktisch gezien verandert er voor de klanten dan ook niets. “Ik neem alles wat bij Rijva liep over, ook de opdrachten die we al hadden.”

Markt groeit
Natuurlijk wil Eddy van den Belt met Belttech gaan groeien. Maar hij is voorzichtig met het uitspreken van verwachtingen, omdat hij uit ervaring weet hoe grillig de markt is. “Gezien de laatste jaren zijn mijn verwachtingen echter best positief. De markt zit in de lift. Alle stanserijen puilen uit van het werk. Sommige mensen verbazen zich dat er nog steeds persen worden verkocht. Dat zijn toch machines uit het verleden?, hoor je dan regelmatig. Maar dat is niet waar. Voor heel veel producten is persen nog steeds de ideale productietechniek. Persen kan daarom nog prima in Nederland, mits goed geautomatiseerd. De hoeveelheid werk groeit momenteel.”
Begin november was Eddy van den Belt een aantal dagen op de vakbeurs Blechexpo in Stuttgart voor overleg met een aantal fabrikanten. Daar heeft hij met Sangiacomo en Dimeco afgesproken dat ze komend voorjaar samen zullen deelnemen aan de TechniShow in Jaarbeurs Utrecht. Hiermee zet Belttech de traditie voort van Rijva, dat vanaf de eerste TechniShow van de partij was.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Succesvolle Open Dagen Hoffmann-Metalcare

12-10 Dagelijks bezochten tientallen bezoekers de middag- en avondprogramma’s die georganiseerd werden in het pand…

Plaatbewerking

Hoffmann-Metalcare neemt branchegenoot Belttech over

17-06 Hoffmann-Metalcare ontwikkelt, levert, onderhoudt en repareert productielijnen met verspanende en niet-verspanende machines. Deze vinden…

Plaatbewerking

Proven Concepts creëert uit ideeën zichtbare oplossingen

10-05 Op MIX Noordoost zal Proven Concepts uitleggen dat persen niet alleen interessant is voor…

Plaatbewerking

Grote productiviteitswinst

20-04 “We verdienen deze investering dus redelijk snel terug. Het liefst hebben we de lijn…

Plaatbewerking

Sangiacomo persen 20 jaar in Nederland: ‘Schot in de roos’

20-03 Van den Belt kan zich nog goed herinneren hoe Sangiacomo voet aan wal zette…

Plaatbewerking

Belttech steunt Ironman Han Peter Lucas

17-01 Dat doet Eddy van den Belt van Belttech, leverancier van persen en aanvoerlijnen, dan…

Plaatbewerking

Hydraulische persen Profi Press gaan de hele wereld over

16-06 Al vanaf het begin af aan levert RHTC Profi Press hydraulische persen in verschillende…

Plaatbewerking

Dimeco showt diverse productielijnen

02-11 Dimeco, de Franse producent van flexibele productielijnen voor ponsen, snijden en rolvormen vanaf coil,…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV