Proven Concepts creëert uit ideeën zichtbare oplossingen

Proven Concepts wil op MIX Noordoost de maakindustrie in Noord- en Oost-Nederland enthousiast maken voor het persen. Want uit één plaatdeel kunnen vaak hele mooie en functionele vormen worden gemaakt, zonder te hoeven kanten en lassen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor tal van industrieën, zoals de automotive, de medische- en agrarische sector en voor consumentenartikelen.

Proven Concepts heeft al ontelbare malen bewezen dat 3D geperste vormen ook vaak een uitstekende oplossing zijn voor prototypes, enkelstuks en kleine series.

Op MIX Noordoost zal Proven Concepts uitleggen dat persen niet alleen interessant is voor de productie van grote series. Dit wordt vaak nog gedacht omdat voor persen speciale gereedschappen moeten worden gemaakt, wat tijdrovend en duur is. Maar dat 3D geperste vormen ook vaak een uitstekende oplossing zijn voor prototypes, enkelstuks en kleine series, heeft Proven Concepts al ontelbare malen bewezen in de automotive sector. Volgens Ron Cornelissen geldt dit ook voor andere industrieën, waar behuizingen bijvoorbeeld vaak kantdelen zijn, die worden gelast of gelijmd. “Door 3D vormen kun je een product een esthetisch mooiere vorm geven. En door het vervormen van plaatwerk en het aanbrengen van verstevigingrillen kun je dunnere materialen gebruiken en zodoende gewicht reduceren.”

Zelfs kosten besparen

3D-gevormde producten kunnen ook makkelijker worden schoongemaakt doordat ze voorzien zijn van afgeronde hoeken zonder lasnaden. Dat kan bijvoorbeeld voordeel opleveren voor de food- en medische industrie. Maar ook door vervorming van het materiaal wordt een product stijver, daardoor is het mogelijk de materiaaldikte te verkleinen. “Je kunt met persen in proto- of kleinseriegereedschappen zelfs kosten besparen. Door snel te ontwikkelen en een softtoolgereedschap te maken uit kunststof, zonder alle extra’s die nodig zijn voor een seriegereedschap. Of door meerdere producten in een gereedschap te construeren of door spiegelbeeld producten samen te voegen bespaar je op de kosten ten opzichte van het serieproces. Zo is het mogelijk dat je de gereedschapskosten terugverdient in andere fases van het totale proces”, zegt Cornelissen.

Je kunt met persen in proto- of kleinseriegereedschappen zelfs kosten besparen.

Je kunt met persen in proto- of kleinseriegereedschappen zelfs kosten besparen.

Snelheid belangrijke troef

Proven Concepts kan klanten bij dit alles van begin tot eind volledig begeleiden. Het bedrijf is sterk in productontwikkeling en prototyping, enkelstuks en kleine series en kan veel betekenen voor iedereen die metalen of kunststof delen in een vorm wil hebben. Maar ook voor het maken van modellen, gereedschappen en mock-ups. Het durft daarbij uitdagingen aan te gaan, waarvan de uitkomst best onzeker mag zijn. Snelheid is een belangrijke troef dankzij de voorzieningen in eigen huis (naast een 400 ton hydraulische dieptrekpers en een 100 ton pers voor klein dieptrekwerk, ook 5-assige bewerkingscentra en hoogwaardige meet- en analysefaciliteiten) en samenwerking met een aantal vaste partners voor processen als 3D laserlassen, coaten en het nabehandelen van producten.

Zo kan Proven Concepts als een one-stop-shop een project als een compleet pakket aanbieden; vanaf de allereerste concept ideeën, ontwikkeling op CAD, prototype gereedschappen tot aan de uiteindelijke producten inclusief meetrapportages. “We zijn geen productiebedrijf, maar beschikken over een aantal zeer ervaren engineers die het product en de (pers)gereedschappen ontwikkelen en de nazorg doen”, aldus Cornelissen. “We zijn sterk in het engineeren van producten en het meten van de delen, waarvoor we ook zelf de meetmiddelen bouwen.”

Zo worden de doorlooptijden heel kort gehouden. “Dat én het beperken van kosten zijn onze belangrijkste doelen in de prototype en kleinseriefase”, zegt Ron Cornelissen.

Proven Concepts
Stand 427

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Whitepaper WBM: contouren dichtbij zetlijn

16-05 In stand 432 is het document met als thema ‘Producten met contouren dichtbij de…

Personeel en Opleiding

Trainingspartner STODT mag officieel Heidenhain certificaat uitreiken

16-05 Dit officiële certificaat mag alleen door een opleidingsinstituut worden uitgegeven, wanneer meer dan de…

Plaatbewerking

Binder3D kiest hoogwaardig lasersysteem met afzuigsysteem van Widenhorn

11-05 Alleen worden deze kansen pas ontdekt wanneer men aan de slag gaat en de…

Toeleveren

WOCKEN ontzorgt Hittech Landes met meetmiddelen

11-05 Bij Hittech Landes zijn heel wat meetmiddelen in gebruik. Het bedrijf is een specialist…

Toeleveren

HELUKABEL, partner voor de maakindustrie

11-05 Vanuit het Duitse logistieke centrum in Hemmingen-Stuttgart is HELUKABEL in staat om zeer korte…

Plaatbewerking

247TailorSteel bereidt tweede Nederlandse vestiging voor

11-05 247TailorSteel is een producent van delen uit plaat en buis, maar daarnaast vooral een…

Plaatbewerking

Q-Fin machines zijn kansenmakers

09-05 Accountmanager Benelux Patrick van Scherpenseel legt uit: “Waar bedrijven momenteel drukdoende zijn personeel aan…

Personeel en Opleiding

Maak je organisatie klaar voor morgen

09-05 “Veel organisaties beschikken over robotapparatuur, maar niet over adequaat opgeleide medewerkers die in staat…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X