Boers & Co Precision Solutions promoot precisietechniek in online gastles

In de nieuwste Online Gastles, een initiatief waarbij topsporters en bekende Nederlanders op een leuke en inspirerende manier een onderwerp behandelen, ging oud-schaatser Jochem Uytdehaage in gesprek met twee experts van het bedrijf Boers & Co over precisietechniek. De gastles gaf kijkers een idee over wat precisietechniek nou eigenlijk is, wat er daadwerkelijk wordt geproduceerd binnen de precisietechniek en waarom een baan in de precisietechniek heel leuk en interessant kan zijn.

Oud-schaatser Jochem Uytdehaage ging in gesprek met precisietechniek experts Levi en Björn van Boers & Co Precision Solutions.

Jochem Uytdehaage opent de Online Gastles met de mededeling dat de technieksector een enorm tekort heeft aan mensen. “We willen jullie enthousiast maken voor mooie technische beroepen. Vandaag gaan we het daarom hebben over een specifiek onderdeel in de metaaltechniek en dat is precisietechniek. Maar wat is dat nou precies?” Levi en Björn, bedieners aan de freesbank bij Boers & Co, leggen uit: “Precisietechniek is het maken van onderdelen voor allerlei producten die in het dagelijks leven worden gebruikt. Dat kan echt van alles zijn en dat maakt het vak ook zo leuk.”

Kun je er goed geld mee verdienen?

Als voorbeeld lieten Levi en Björn tijdens de Online Gastles een aantal spraakmakende producten zien die horen bij precisietechniek. Een prothese voor een snowboard, een exoskelet die ondersteuning biedt bij zware werkzaamheden en een onderdeel voor een schaar die gebruikt wordt door de brandweer om auto’s open te knippen. Deze voorbeelden brachten meteen de gemoederen los. Al snel kwamen de eerste kijkersvragen binnen: Wat zijn de dagelijkse werkzaamheden? Op welk product ben je het meest trots? Is het vies werk?  En natuurlijk heel belangrijk: kun je er goed geld mee verdienen?

Op die laatste vraag kunnen Levi en Björn volmondig “ja” zeggen. “In de techniek kun je een heel mooi salaris verdienen. Bovendien ben je in de techniek altijd zeker van een baan. Dat komt omdat techniek er altijd is. Daardoor blijft er steevast vraag naar technische mensen. Om meteen antwoord te geven op de vraag of techniek vies is. Absoluut niet! Vroeger werd je van techniek vies, maar dat is tegenwoordig niet meer.

We werken met computers, robots en mooie afgesloten machines en juist die machines verrichten tegenwoordig het ‘vuile’ werk. Het belangrijkste is dat je goed met computers om kan gaan want hoewel de werkzaamheden zeer divers zijn, ben je een groot deel van de dag bezig met het programmeren van de machine. En iedereen kan dit vak leren. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt.”

“En wat was nou een product waar jullie echt trots op waren”, vraagt Uytdehaage. “Dat was misschien wel een rugimplantaat om iemand met rugklachten te helpen. Het is een bijzondere gedachte dat er nu iemand rondloopt met een product van ons in zijn of haar rug.”

Neem een kijkje in de keuken

Aan het eind van de gastles adviseerden Levi en Björn de kijkers om eens wat open dagen te bezoeken van technische bedrijven. Zeker leerlingen die nog twijfelen over een studierichting kunnen tijdens zo’n open dag van dichtbij ervaren hoe mooi en uitdagend het is om in de techniek te werken. Tevens kunnen bedrijven op zo’n dag adviseren over de verschillende opleidingsvormen en mogelijkheden.

Binnenkort verschijnt de uitzending van de gastles op de YouTube pagina van Online Gastles.

 

 

 

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Analis verovert plek op metrologiemarkt

22-05 Analis presenteerde onlangs op de Brabantse Metaaldagen in Den Bosch een coördinatenmeetmachine (CMM) van…

Automatisering

Interessante noviteiten Mitutoyo tijdens Demoweek

13-03 Mitutoyo, leverancier van precisie meettechniek, presenteert tijdens de Demoweek onder meer het gloednieuwe MiSCAN…

Werkplaatstechniek

Hoognauwkeurige meting op elk materiaal of oppervlak

08-03 Keyence introduceert de CL-3000 serie confocale afstandssensoren voor zeer nauwkeurige meettaken op elk materiaal…

Geen categorie

Precisiebeurs breekt opnieuw records

19-11 De Precisiebeurs die op 12 en 13 november voor de 14e keer door Mikrocentrum…

Geen categorie

Precisietechnologisch talent in de schijnwerpers

06-12 Tijdens de dertiende editie van de Precisiebeurs, op 3 en 4 december in Veldhoven,…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV