Hoognauwkeurige meting op elk materiaal of oppervlak

0

Keyence introduceert de CL-3000 serie confocale afstandssensoren voor zeer nauwkeurige meettaken op elk materiaal of oppervlak. Typische toepassingen voor deze compacte coaxiale laser afstandssensor zijn onder andere diktemeting van metalen platen, plaatuitloop metingen, wafervlakheidsmetingen en afdichting- en kleefmiddelcontrole.

De IP67 stof- en waterbestendigheidsclassificatie maakt toepassing in alle productieomgevingen mogelijk. De meerkleurige confocale methode zorgt voor prestatieniveaus die niet mogelijk zijn met conventionele systemen. Meerkleurig licht wordt gegenereerd door een lichtbron die tegelijkertijd verschillende golflengtes licht emitteert.

De CL-3000 van Keyence garandeert (zonder speciale koppen) hoge nauwkeurigheid op elk materiaal, inclusief glas, wafers, PCB substraat, afdichtmiddel of kleefstof, folie of kunststof en bewerkte onderdelen. Bovendien kunnen alle soorten oppervlakken worden gemeten, zoals transparant, gespiegeld, gebogen, schuin, getrapt, ongelijk of ruw, met een lineariteit vanaf ±0,2 µm. In tegenstelling tot conventionele lasersensoren is detectie zelfs mogelijk onder een grote hoek tegenover het doelobject. Uiteraard meet de CL-3000 ook stabiel op doelobjecten die meervoudig reflecteren of licht absorberen. Van rubber tot reflecterende materialen, met dezelfde opstelling is het mogelijk om het oppervlak stabiel te meten. Zelfs onder ruwe condities, zoals olienevel of stof, zorgen het stevig ontwerp van de sensor en de versterkte robotklare kabel voor betrouwbare resultaten zonder de noodzaak van beschermende behuizingen.

Vijf modellen
De compacte sensorkoppen (diameter 8 mm) kunnen geïnstalleerd worden in krappe en beperkte locaties. Ontworpen met alleen een lens in de meetkop, is het formaat van de sensor slechts 1/50e van het formaat van conventionele systemen en voldoet daarmee aan de groeiende behoefte aan miniaturisatie in productieapparatuur.CL-3000 units zijn bovendien zo´n 50% lichter dan een conventionele laserafstandssensor, waardoor ze eenvoudig aan het uiteinde van een robotarm kunnen worden gemonteerd. Het lagere gewicht vermindert tevens de resttrillingen als de robotarm tot stilstand komt. Er zijn vijf verschillende modellen beschikbaar in de nieuwe serie (inclusief een compacte unit ter grootte van een doorsnee potlood), voor taken van eenvoudige profielmeting tot ultrahoge precisie toepassingen.