Precisiebeurs breekt opnieuw records

De Precisiebeurs die op 12 en 13 november voor de 14e keer door Mikrocentrum in Veldhoven werd georganiseerd, heeft zijn positie als belangrijkste vakbeurs voor precisietechnologie opnieuw waar gemaakt. Met een record aantal van 306 exposanten en 3660 bezoekers was de beurs groter dan ooit.

Opmerkelijk was de groei in exposanten van buiten Nederland (nu 55), met een verdubbeling in het aantal exposanten uit België en Engeland en 33% groei van exposanten uit Duitsland. Ruim 13% van de bezoekers kwam uit het buitenland, eveneens een groei in vergelijking tot vorig jaar. Het keynote lezingenprogramma en de lezingen van exposanten werden goed bezocht.

Trefpunt
De Precisiebeurs is uitgegroeid tot een jaarlijks trefpunt voor iedereen die actief is in precisietechnologie en aanverwante gebieden zoals hightech precisiesystemen, engineering, microbewerkingen, meetequipment, piëzo technologie en mechatronische systemen. Het vergroten van (internationale) businesskansen was een belangrijk onderdeel van de Precisiebeurs.

OEM plein
Nieuw op de Precisiebeurs was dit jaar het Original Equipment Manufacturer (OEM) plein. Dit plein in de opnieuw vergrote Dommelhal bleek een grote publiekstrekker. Het toonde hoe sterk het ecosysteem van toeleveranciers en OEMs in de precisietechnologie is in Nederland. Dertig exposanten presenteerden hun bijdragen als toeleverancier aan OEMs in de precisietechnologie zoals ASML, Roth & Rau en Solaytec, die op hun beurt hun machines en mock ups toonden.

Big science: CERN en ESRF
Het is zo langzamerhand een traditie geworden dat de grote Europese big science projecten sterk vertegenwoordigd zijn op de Precisiebeurs. Het Zwitserse CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) was voor de derde keer op rij aanwezig, nu met een delegatie van dertien personen. Met een uitgebreid lezingenprogramma en diverse gesprekken op de beursvloer en deelname aan het meet & match programma was CERN uiterst actief.
Naast CERN was ESRF (European Synchroton Radiation Facility) uit het Franse Grenoble aanwezig. Hoofd Inkoop Jean-Michel Georgoux van deze organisatie vertelde over de extra businesskansen bij ESRF in de komende jaren. Hij keek zijn ogen uit op de beurs en heeft diverse nieuwe contacten gelegd waar naar alle waarschijnlijkheid leveringen aan ESRF uit zullen voortkomen. Zowel de formele procedures, de technologische ontwikkelingen als de actuele tenderopties werden uitgebreid toegelicht in het big science lezingenprogramma.

Internationalisering van de Precisiebeurs
Voor de vijfde keer werd in samenwerking met Enterprise Europe Network en de Kamer van Koophandel (Syntens) een internationaal brokerage programma opgezet dat met 125 deelnemers en ongeveer 200 gesprekken opnieuw succesvol was. Nieuw was dit jaar het Duits-Nederlandse ontbijt waar ongeveer 80 vertegenwoordigers uit Duitsland en Nederland aan deelnamen. Dit ontbijt werd georganiseerd door acht netwerkorganisaties uit Duitsland en Nederland en was een mooi startpunt voor samenwerking over de grens.

Congres programma en awards
Het congresprogramma met 16 keynote lezingen en 42 exposantenlezingen werd opnieuw goed bezocht en goed gewaardeerd. Naast de keynote tracks van CERN en ESRF op woensdag waren er twee conferenties op donderdag, georganiseerd door de DSPE (Dutch Society for Precision Engineering) en euspen (European Society for Precision Engineering and Nanotechnology), respectievelijk de Nederlandse en Europese vereniging voor precisietechnologen. De DSPE conferentie stond mede in het kader van het 60 jarig bestaan van de DSPE. Zoals gebruikelijk reikte de vereniging twee awards uit. De Ir A. Davidson award, voor een jonge precisietechnoloog, werd uitgereikt aan Rens Henselmans van de NTS-Group. De Wim van de Hoek award voor het beste afstudeerwerk in het afgelopen jaar werd, in aanwezigheid van de naamgever van de award zelf, uitgereikt aan Marc Damen voor zijn afstudeerwerk bij Marel Meat Processing in Oss.

Mikrocentrum organiseert de volgende editie van de Precisiebeurs op 18 en 19 november 2015.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Boers & Co Precision Solutions promoot precisietechniek in online gastles

20-01 Jochem Uytdehaage opent de Online Gastles met de mededeling dat de technieksector een enorm…

Toeleveren

Analis verovert plek op metrologiemarkt

22-05 Analis presenteerde onlangs op de Brabantse Metaaldagen in Den Bosch een coördinatenmeetmachine (CMM) van…

Automatisering

Interessante noviteiten Mitutoyo tijdens Demoweek

13-03 Mitutoyo, leverancier van precisie meettechniek, presenteert tijdens de Demoweek onder meer het gloednieuwe MiSCAN…

Werkplaatstechniek

Hoognauwkeurige meting op elk materiaal of oppervlak

08-03 Keyence introduceert de CL-3000 serie confocale afstandssensoren voor zeer nauwkeurige meettaken op elk materiaal…

Geen categorie

Schunk bouwt programma voor microtechnologie uit

04-06 Schunk heeft het precisie gereedschapshouder programma Tribos voor high-precision microbewerking verder uitgebreid. Door nieuwe…

Geen categorie

Kusters en Bosch kiest voor veelzijdigheid Hedelius

13-05 Kusters & Bosch Fijnmechanische Industrie in Mierlo heeft een Tiltenta 7 zwenkkop-bewerkingscentrum van Hedelius…

Geen categorie

Schunk Tribos Mini HSK-E 20 met spindel- interface HSK-E 20

22-04 Schunk zet een nieuwe maatstaf in de high-speed verspanen: De polygoon houder Tribos Mini…

Bedrijf en Economie

PM-Group neemt Brandt FMI over

24-03 De PM-Group in Dedemsvaart heeft de activiteiten van Brandt FMI in Almere overgenomen. Brandt…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?