Bosch maakt draadloze gereedschappenoplader mobiel

Naast de stationaire oplossing van het ‘Wireless Charging System’, bestaande uit oplaad-apparaat en 18 volt Lithium-Ion-accu, biedt Bosch nu ook een mobiele systeemcompo-nent aan. Deze ‘Wireless Charging holster’ laadt 18 volt accuschroevendraaiers in het voertuig op weg naar de werkplek op.

Met het Wireless Charging System (geïntroduceerd in de herfst van 2014) maakt Bosch gebruik van de voordelen van de inductieve energieoverdracht om het oplaadproces te integreren in het werkproces van de vakman. Het systeem wordt stap voor stap uitge-breid: de vakman die behalve zijn machine veel accessoires en verbruiksmaterialen moet meenemen naar de bouwplaats, kan in zijn voertuig gebruik maken van de ‘Wireless Charging L-Boxx Bay’ als mobiel laadstation voor een breed assortiment 18 volt accugereedschappen.

De vakman die veel onderweg is moest er tot nu toe altijd aan denken dat de accu’s van zijn accuschroevendraaier waren opgeladen. Het mobiele laadconcept van Bosch beperkt de mate van planning tot een minimum: geïntegreerd in het voertuig, neemt de Wireless Charging holster weinig plaats in en laadt de accu tijdens elke rit op. Op de bestemming aangekomen, moet de vakman de schroevendraaier niet zoeken of uitpakken. Hij is altijd precies ter plaatse, kan makkelijk uit de holster genomen worden en is steeds klaar voor gebruik. Een tweede accu is dus niet meer nodig.

De holster is momenteel voorzien voor zeven 18 volt accuschroevendraaiers van Bosch, waaronder een schroefboormachine, een klopboorschroevendraaier, een draaislagmoer-aanzetter en een slagschroevendraaier (GDR). Hij biedt telkens plaats aan de machine in-clusief 18 volt Lithium-Ion-accu GBA 18 V 2,0 Ah MW-B Professional en het accu-oplaadapparaat GAL 1830 W Professional. De robuuste constructie van schokabsorbe-rend materiaal biedt accuschroevendraaier en oplaadapparaat ook tijdens het rijden een goede houvast. De holster is compatibel met het voertuiginrichtingssysteem van Sortimo. Hij kan zowel aan uittrekrails als aan verticale of horizontale vlakken in het voertuig worden aangebracht. Het laden gebeurt eenvoudig en comfortabel via de 12-volt-aansluiting in het voertuig. Een bij het systeem horende spanningsomvormer zorgt voor de juiste energieoverdracht naar het oplaadapparaat. Als alternatief kan dit ook direct op een aanwezig 220-volt-boordstopcontact worden aangesloten.

De basis van de technologie, die op andere gebieden bijvoorbeeld bij laadstations voor elektrische tandenborstels en inmiddels ook bij mobiele telefoons ge-bruikt wordt, is een contactloze energieoverdracht: in een zender wordt met behulp van een spoel een magnetisch wisselveld opgewekt. De ontvanger bevat eveneens een spoel. Deze wordt van het magnetische wisselveld doordrongen. Zo wordt een spanning geïnduceerd en een stroomvloei opgewekt. In het geval van het Wireless Charging System betekent dit: het oplaadapparaat zendt een magnetisch veld uit dat door de accu ontvangen en in laadstroom omgezet wordt. Hierbij is het overgedragen vermogen meer dan 50 keer groter dan bij gewone elektrische tandenborstels om dezelfde oplaadtijden als bij gangbare oplaadapparaten voor elektrische gereedschappen te bereiken. Concreet betekent dit dat de 18-volt-accu met 2,0 Ah in 35 minuten voor 80 procent, en in 45 minuten voor 100 procent opgeladen is.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Werkplaatstechniek

Accuschroevendraaiers zetten hoogwaterbeschermingsmuur stevig vast

06-07 Als een stormvloed in aantocht is, moet er snel worden gehandeld: het Ozeaneum in…

Werkplaatstechniek

Metabo elektrisch gereedschap wordt onderdeel van Hitachi Koki

14-11 Hitachi Koki neemt de Duitse fabrikant van elektrisch gereedschap Metabo over. Het Japanse concern…

Geen categorie

Technag introduceert titanium handgereedschappen van A-Mag

16-02 Technag introduceert het handgereedschappen-programma van de Duitse fabrikant A-Mag in Nederland. Naast 18/10 Cr-Ni…

Geen categorie

Accu haakse slijper voor afbraam- en doorslijpschijven met 150 mm Ø

15-01 Profielen en buizen met een diameter van maximaal 45 mm doorslijpen zonder de machine…

Geen categorie

Metabo lanceert 5.2 Ah accu-packs voor elektrisch gereedschap

24-04 Een jaar na de première van 4.0 Ah accu-packs voor elektrisch gereedschap, brengt Metabo…

Geen categorie

Euroboor introduceert snoerloze accukernboormachine EBM.360

25-03 Op maandag 25 maart hebben de eerste EBM.360 accukernboormachines het pand van Euroboor aan…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?