Bouw SugarCity Outlet Center van start met verkoop industriële loods

58

Met het demonteren van de enorme puntloods op het SugarCity-terrein is een volgende fase gestart voor de bouw van het SugarCity Outlet Center. Het voormalig terrein van de CSM Suikerfabriek in Halfweg wordt nieuw leven in geblazen en als onderdeel daarvan wordt de puntloods geveild.

In 1919 ontstond het CSM-terrein doordat de Centrale Suiker Maatschappij werd opgericht. Rond de jaren ’70 groeide het bedrijf tot een groot concern, maar in 1992 sloot de fabriek voorgoed haar deuren en kwam er 110.000 vierkante meter vrij voor herbestemming. Momenteel wordt hard gewerkt aan de herontwikkeling van het terrein. Zo zijn bijvoorbeeld de SuikerSilo’s waar voorheen het suiker werd opgeslagen omgebouwd tot moderne show- en kantoorruimtes, wordt de grote fabriekshal gebruikt als evenementenlocatie en zal een Factory Outlet worden gecreëerd.

De enorme puntloods op het terrein dateert uit 1980 en bestaat uit een bijzondere staalconstructie en heeft een oppervlakte van circa 4.000 m2 met een nokhoogte van 23 meter. Het geraamte is geheel demontabel. De kolomvrije loods werd door de suikerfabriek gebruikt voor het opslaan van pulp, een restproduct van de suikerbiet, dat werd verwerkt tot veevoer. Luigi Prins van de Cobraspen Groep, gebiedsontwikkelaar van het SugarCity-terrein, ziet de puntloods als een ideale overdekte markt- of evenementenhal in een stad als centrumvoorziening: “De hal heeft een industriële uitstraling en behoeft geen verdere aankleding. Daarnaast is de hal in maat aan te passen. Hij zou ook in een kleiner formaat neergezet kunnen worden.”

Met de verwijdering van de puntloods op het SugarCity-terrein is een nieuwe fase ingezet om het terrein gereed te maken voor de start van de bouw van het Outlet Center. Amsterdam The Style Outlets, zoals de naam van de outlet wordt, is het eerste outletcentrum in de randstad. Het gaat deel uitmaken van de moderne postindustriële zone SugarCity, dat wordt beschouwd als een snel groeiend gebied in Nederland. De eerste fase van Amsterdam The Style Outlets wordt naar verwachting in 2019 opgeleverd. Met een bruto verhuurbaar oppervlak van 18.000 m2, dat ruimte biedt aan circa 115 winkels en 1.450 parkeerplaatsen. Hier zullen voornamelijk kledingwinkels komen, maar ook winkels met sportartikelen, accessoires en woonartikelen. Daarnaast is er ruimte voor recreatiezones, restaurants en terrassen, die de winkelervaring compleet maken. Inmiddels is er al een casino op de locatie gerealiseerd. De online veiling wordt verzorgd door Troostwijk Auctions en is te volgen via deze link. Het kavel sluit op 9 november.