BSE Ymond gaat voor slim onderhoud

BSE Ymond in Beverwijk, specialist in hoogwerkers en machinebouw, ontvangt een haalbaarheidsvoucher Smart Industry van 10.000 euro voor het toepassen van slim onderhoud bij machines.

De machines en hoogwerkers van BSE Ymond gaan de hele wereld over. Door preventief data uit te wisselen en analyseren, heeft de klant geen stilstand en BSE geen hoge reiskosten.

Techport heeft voor BSE Ymond de voucher vanuit het subsidieprogramma EFRO Kansen voor West II aangevraagd en ondersteunt het bedrijf nu bij de realisatie van de innovatie.

Reiskosten beperken

BSE Ymond (Beentjes Service Engineering) ontwikkelt en bouwt machines voor toepassingen in de kassenbouw, landbouw, industrie en op het spoor. Jaap Beentjes: “Onze machines gaan de hele wereld over. Soms gaan ze stuk en moet een medewerker voor het vervangen van een klein onderdeel afreizen naar bijvoorbeeld Zuid-Korea. Hier verdienen wij natuurlijk geld aan, maar je hebt toch te maken met een ontevreden klant. Wij willen alleen maar tevreden klanten. Het kan altijd gebeuren dat er iets stuk gaat door iets dat je niet kan voorzien, zoals schade. Maar er zijn ook onderdelen die niet stuk hoeven te gaan als je de conditie goed monitort. Als je preventief data uitwisselt en analyseert, heeft de klant geen stilstand en hebben wij geen hoge reiskosten.”

Olie monitoren

BSE Ymond wil dit ‘slimme’ onderhoud uitvoeren om zo van toegevoegde waarde te zijn voor de klant. Jaap: “Belangrijkste onderdeel om te monitoren is hydraulische olie. In de olie kun je zien hoe het met de slijtage is. De hoeveelheid slijtdelen die in de olie zit, zegt iets over de staat van je machine. Door de olie te monitoren willen we data ophalen waarop we uiteindelijk hopen te zien na hoeveel uur bijvoorbeeld een slijtage ontstaat. Toekomstige machines willen we gaan uitvoeren met sensoren die olie in de gaten houdt. Deze sensoren koppelen we aan een database en die gegevens gaan we analyseren.”

De innovatie is ontstaan met behulp van Techport. Jaap: “Samen hebben we een Innovation Tribe georganiseerd. Hierbij kwamen bedrijven en scholen uit het netwerk van Techport en OV IJmond samen om te werken aan ons innovatievraagstuk. Eén van de dingen die hieruit kwam, was dat we data moeten gaan monitoren om meer servicegericht te kunnen werken en stilstanden bij klanten te voorkomen. Techport heeft ons gestimuleerd om dit ook echt te gaan uitvoeren en heeft voor ons de juiste partijen gezocht en een subsidie aangevraagd.”

Diverse Techport-bedrijven hebben hun specialismen al aangeboden. Jaap: “Zo wil Post en Dekker samen met ons kijken naar servitization: een nieuwe manier om dienstverlening te koppelen aan onze producten. Bilfinger Tebodin ziet mogelijkheden in modulair ontwerp. Met TES Industrial Service gaan wij onderzoeken hoe we schaarliften hybride kunnen maken. De energie die vrijkomt tijdens het dalen van de schaarlift, kunnen we weer gebruiken tijdens het heffen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Studer blikt terug op succesvol gevecht met uitdagende tegenstander

10-07 Volgens Studer zijn er de afgelopen twaalf maanden genoeg uitdagingen geweest, maar is de…

Bedrijf en Economie

Duits neemt overbuurman ZLI over

30-06 Directeur-eigenaar Alfred Stokvis van Duits ziet hiermee een wens in vervulling gaan om zijn…

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws – Thema Machinebouw

02-04 Wilt u uw noviteiten in deze speciale edities delen in een oplage van bijna…

Toeleveren

VDMA: ‘Prognose installatie- en machinebouw beter dan verwacht’

17-12 Tijdens de jaarlijkse persconferentie van VDMA, de vereniging voor de Duitse machinebouw, maakte voorzitter…

Bedrijf en Economie

AWL en Van Raam in de race voor Koning Willem I prijs

02-11 Machinebouwer AWL en producent van aangepaste fietsen Van Raam zijn in de race voor…

Verspanen

Machinebouwer Bauhuis klaar voor nieuwe uitdagingen

22-06 Bauhuis in Goor is op zoek naar nieuwe uitdagingen. De Twentse machinebouwer is wereldmarktleider…

Personeel en Opleiding

Werkplaats ZTI smart machines is een snoepwinkel voor techneuten

09-06 Waar een ogenschijnlijk klein bedrijf groot in kan zijn. De werkplaats, de ontwikkelingsruimte, het…

Bedrijf en Economie

Modularisatie grootste uitdaging machinebouw

19-02 Machinebouwbedrijven in Nederland richten zich met name op productinnovatie (61% ten opzichte van 47%…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X