Cobot-familie Doosan breidt uit met snelle jongens en krachtpatsers

De cobot-familie van Doosan Robotics is uitgebreid met twee nieuwe series. Naast de M-serie zijn er nu ook de A-serie, die zich kenmerkt door hoge snelheid en acceleratie, en de H-serie met twee echte krachpatsers.

Frank Epping, sales engineer bij Dormac Cobots in De Goorn, dat Doosan Robotics in Nederland vertegenwoordigt, spreekt van een hele mooie uitbreiding. “We hebben nu het grootste cobot-aanbod in de industrie qua draagvermogen en bereik.”

Krachtige cobots

Vooral de ‘High-Power’ H-Serie is volgens Epping interessant voor de metaalbewerkingsbranche. Deze serie bestaat uit twee modellen: de H2017 en H2515. Het zijn zeer krachtige cobots: de H2017 heeft een draagvermogen van 20 kg en een bereik van 1700 mm. Hij is geschikt voor elke mogelijke applicatie met extra grote reikwijdte. De H2515 heeft een draagvermogen van zelfs 25 kg en een bereik van 1500 mm. Daarmee is hij geschikt voor het hanteren van zware objecten tot 25 kg in elke mogelijke applicatie.

De herhaalnauwkeurigheid van beide H-modellen is +_ 0,01 mm. Ze beschikken over zes nauwkeurige force torque sensoren (verdeeld over alle zes assen), waardoor ze onmiddellijk elke kracht kunnen voelen die op de gewrichten wordt uitgeoefend. Dit maakt ze gevoelig voor botsingsdetectie en nog veiliger bij gebruik. “Met de H-serie hebben we nu ook cobots die werkstukken zwaarder dan 10 kilo kunnen handelen, namelijk tot 20 en 25 kilo”, aldus Epping. “De versie met het draagvermogen van 20 kilo en het bereik van 1700 mm kan bijvoorbeeld goed worden gebruikt voor palletisering.

Hiermee kunnen we producten wegzetten zonder dat een extra lift nodig is.”
De H-serie is vanaf september leverbaar. Epping hoopt deze serie op de vakbeurs METAVAK (6, 7 en 8 oktober) te kunnen demonstreren.

De A-serie is gemaakt voor snelheid, acceleratie en repeterende taken in kleine ruimtes.

De A-serie is gemaakt voor snelheid, acceleratie
en repeterende taken in kleine ruimtes.

De A-serie is nu al leverbaar en staat reeds in de showroom van Dormac. Deze serie is het antwoord van Doosan Cobotics op de kleinere armen in het goedkopere segment. Epping: “Doosan had al een versie met een draagvermogen van 6 kilo met alles er op en er aan. De A-serie modellen zijn eenvoudiger, ze kunnen bijvoorbeeld worden geprogrammeerd met een laptop.”

De introductie van de A-serie betekent een uitbreiding van de line-up met vier cobots: namelijk de A0509, A0509s, A0912 en A0912s. De twee kleinste exemplaren hebben een draagvermogen van 5 kg en een bereik van 900 mm. Ze zijn gemaakt voor snelheid, acceleratie en repeterende taken in kleine ruimtes. De twee grootste varianten hebben een draagvermogen van 9 kilo en een bereik van 1200 mm. Door hun snelheid, acceleratie en veelzijdigheid zijn ze geschikt voor een groot aantal werkprocessen. Alle modellen hebben een herhaalnauwkeurigheid van +- 0,03 mm. De varianten met de toevoeging ‘s’ hebben een ingebouwde force torque sensor in het laatste gewricht.

Dormac Cobots technologiepartner van SAM| XL

Dormac Cobots/Doosan Robotics is een samenwerkingsverband aangegaan met  SAM|XL (Smart Advanced Manufacturing XL), het gezamenlijke onderzoekscentrum op de TU Delft Campus. Het contact is tot stand gekomen via Fokker GKN Aerospace, dat deelnemer is in dit centrum. Dormac heeft een cobot geleverd aan Fokker, dat deelnemer is aan SAM|XL en daar een opstelling heeft.

SAM|XL is een non-profit stichting met een innovatiegemeenschap. De deelnemers en technologiepartners ontwikkelen, demonstreren en de-riskeren geautomatiseerde productieprocessen voor lichtgewicht composietonderdelen die worden gebruikt in bijvoorbeeld ruimtevaart-, maritieme en windenergietoepassingen. “Het partnerschap met Dormac Cobots biedt veel nieuwe mogelijkheden voor ons en onze partners”, aldus SAM| XL. “De 10 kg en 15 kg payload cobots zijn vooral handig in studentenprojecten en de ontwikkeling van slimme productieprocessen zoals geautomatiseerd lijmen, boren en polijsten. De opleiding Industrial Design Engineering van de TU Delft zal gebruik maken van de cobots om onderzoek te doen over de volgende generatie Human-Machine interfaces en de RoboAcademy zal ze gebruiken om 21e-eeuwse vaardigheden te trainen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

METAVAK 2024: Dé ontmoetingsplaats voor de metaalbewerkende maakindustrie

25-03 METAVAK 2024 belooft een inspirerende editie te worden met een focus op innovatie, educatie…

Bedrijf en Economie

METAVAK trekt ruim 5.650 bezoekers

16-10 “We hebben weer een succesvolle editie van METAVAK achter de rug”, zegt Jessica Eijkelenboom…

Automatisering

Coby van RoboJob biedt antwoord op cobot-automatiseringsbehoefte

08-10 “We merken dat Nederland al best volwassen is op het gebied van automatisering, en…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Compacte fiberlaser voor werkplaats met beperkte ruimte

04-10 Nardo Machines en Services presenteert op METAVAK haar eigen merk Benchmark Fiberlaser lasersnijmachines. Dit…

Verspanen

Style presenteert drie machines op METAVAK

04-10 “METAVAK biedt een uitgelezen kans om onze machines aan een breed publiek voor te…

Verspanen

Haimer voorinstelapparaat reduceert insteltijden bij SAB

04-10 Naast filters en filtratiesystemen ontwikkelt en bouwt SAB Georg Schünemann kleppen en kranen in…

Verspanen

JEVA haalt alles uit complexe bewerkingscentra met EDGECAM

04-10 De visie van Gerco en Wilco van Amerongen was duidelijk toen de twee broers…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV