CoMaTech plaatst twee Toyoda frees-bewerkingscentra

In het voorjaar 2012 is CoMaTech Machinefabriek in Cuijk overgenomen door voormalig directeur Gerard Spierings. Het bedrijf zit in de lift en investeerde onlangs in twee 4-assige frees-bewerkingscentra, de FV1365 en de FV1165 van Toyoda.

Gerard Spierings: “Sinds de overname is het allemaal voorspoedig verlopen. Ik had ook niet anders verwacht. CoMaTech draaide tot 2012 al goed. Samen met enkele enthousiaste collega’s heb ik sinds 1996 CoMaTech mogen managen, dus toen de kans zich voordeed was overname voor mij een logische stap. Er werken hier nu 15 vakmensen en we hebben nog enkele vacatures.”

Onder één dak
“Als toeleverancier met mogelijkheden op gebied van constructie en machinaal bewerken zitten we voornamelijk in de markt van specials of proto’s in enkelstuks of echt kleine series; zelfs bij kleine onderdelen komen series van 25 stuks al vrijwel nooit voor. Denk hierbij aan toelevering van gelaste en mechanisch bewerkte complexe constructies voor de fijnmechanische machinebouw in de sectoren food-, verpakkings-, automotive-, aerospace-, medische- en elektronica-industrie. We hadden al een uitstekend machinepark en uitgebreide lasmogelijkheden, maar de eisen in de markt worden steeds scherper. Korte doorlooptijden, een hoge leverbetrouwbaarheid en kwaliteit in combinatie met een zo laag mogelijke integrale kostprijs vragen steeds meer van je organisatie en productie-efficiëntie. Mede daarom werken we met Lean-methodes”, aldus Spierings.

“Naast onze grote freesbanken, waaronder de Juaristi freesmachine (6.000 x 2.500 mm), ontstond behoefte aan nauwkeurige kleinere frees-bewerkingsmogelijkheden. Om de afdeling groot frezen te ontlasten en om een breder productenpakket met hogere nauwkeurigheid aan te kunnen aanbieden, hebben we gekozen voor de wat grotere ‘kleine’ 4-assige bewerkingscentra van Toyoda; één van het type FV1165 (1100 x 650 mm) en één van het type FV1365 (1300 x 650 mm). Deze degelijk gebouwde machines met een maximaal toerental van 8.000 omw./min. worden in Taiwan gemaakt onder supervisie van het Japanse bedrijf Toyoda. Ze blinken uit in een hoge repeteernauwkeurigheid en stabiliteit. Het zijn BT 40 machines met een hoog koppel tot 470 Nm in de lage gearing. Bij veel andere merken is dit meestal niet hoger dan zo’n 250 Nm. De gereedschapswisseltijd van spaan tot spaan is niet meer dan 3 seconden. Omdat we veel verschillende onderdelen in enkelstuks frezen, is de combinatie stabiliteit, hoog koppel, grotere productafmetingen, middelhoog toerental en snelle gereedschapswissel van deze machines voor ons het meest geschikt.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Minder vervorming van onderdelen tijdens het frezen

23-11 Het Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT) in Aken heeft nu samen met partners…

Verspanen

Seco Helical SN8-13 frezen met lagere kosten per snijkant

10-10 De frezen zijn gebouwd voor moeilijke toepassingen met ISO P-, M-, K- en S-materialen…

MetavakNieuws

CVK Service presenteert First bewerkingscentra op METAVAK

26-09 Het bedrijf produceert een kleine range 3-assige freesbanken met een slag van 600 mm…

Verspanen

Nieuwe Makino’s NTS Norma gaan 24/7 produceren

10-01 De 5-assige bewerkingscentra zijn geleverd door Laagland, dat het machineprogramma van Makino sinds ruim…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

Vijfassig simultaan frezen op slechts 3,15 m2

08-09 Dit compacte bewerkingscentrum is gebaseerd op en deels uitgerust met dezelfde componenten als de…

Automatisering

‘Hoe automatiseert u ‘s nachts kleine series van Ø 3 tot 300 mm?’

02-06 Het webinar is speciaal voor verspanende bedrijven die meer willen weten over het automatiseren…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen