Compleet kalibratiepakket zet WOCKEN in Nederland op de kaart

WOCKEN Industriepartner legt op TIV opnieuw de nadruk op het kalibreren van meetmiddelen. De Duitse firma – voor het derde achtereenvolgende jaar exposant – heeft met deze activiteit vaste voet aan de grond gekregen in Nederland, mede doordat ze de kalibratiewerkzaamheden van Vossebelt precisiebewerking in Emmen heeft kunnen overnemen.

Vossebelt concentreert zich sinds afgelopen voorjaar volledig op het slijpwerk. “Door te stoppen met kalibreren voor derden, konden we de medewerker die zich daarmee bezighield toevoegen aan onze meetkamer”, vertelt directeur Jan de Wolde. “Zo hebben we een bottleneck in onze organisatie opgelost.” De Drentse slijpspecialist – zelf ook exposant op TIV – werkte al samen met WOCKEN. Schuifmaten die te groot waren om zelf te kalibreren en draaimomentsleutels gingen al naar Meppen (vlak over de grens bij Emmen), waar WOCKEN op haar hoofdvestiging beschikt over een DakkS geaccrediteerd kalibratielaboratorium. “Dat is een afdeling met stootkracht, die prijstechnisch goed en hoger geaccrediteerd is dan wij. Daar durfden we onze klanten met een gerust hart naar te verwijzen”, aldus Jan de Wolde.

Stroomversnelling
Voor WOCKEN was de overname van het kalibratiewerk van Vossebelt een buitenkansje. Het bedrijf is in Duitsland al meer dan 60 jaar actief op het gebied van groothandel, service en verhuur voor industriële en nijverheidsondernemingen en wil daarmee ook de Nederlandse markt veroveren. “Onze aanwezigheid in Nederland is in een stroomversnelling geraakt dankzij Vossebelt”, vertelt Christian Krüssel, die als verkoopmedewerker buitendienst twee dagen per week in ons land onderweg is om alle producten en diensten van WOCKEN onder de aandacht te brengen. Hij kan daarbij rekenen op de steun van Doreen Tophoff, leider van kalibratielaboratorium, en servicevakman Tim Krüssel, die nadere vragen van klanten kunnen beantwoorden. “Dankzij de introductie door Vossebelt hebben we ons mogen voorstellen aan heel veel bedrijven en dat heeft tal van klanten opgeleverd. Zo raken we steeds beter bekend als een complete leverancier voor de industrie.”

Wocken heeft de kalibratiewerkzaamheden van Vossebelt precisiebewerking overgenomen. V.l.n.r. Jan de Wolde van Vossebelt en Tim Krüssel, Andreas Schulte, Stefanie Kuper, Christian Krüssel en Doreen Tophoff van WOCKEN.

Kalibratiecentrum
WOCKEN is in 2014 met twee medewerkers met het kalibratiecentrum gestart. In 2016 is hiervoor een nieuw modern centrum in gebruik is genomen, waar nu acht mensen werken. Sinds 2017 is dit laboratorium DakkS geacrediteerd. “Deze accreditatie zijn we nog steeds aan het uitbreiden”, vertelt Doreen Tophoff. “Onze DAkkS-kalibreercertifcaten zijn gegarandeerd auditbestendig en internationaal erkend.” WOCKEN wil een compleet pakket voor kalibratie bieden, inclusief alle gemakken van modern digitaal meetmiddelenmanagement, dat op TIV zal worden voorgesteld. Het bedrijf kalibreert voor de hele industrie: staalbouw-, metaalbewerkings- en constructiebedrijven. “In het bijzonder kunnen wij nu vlaktafels en hoogtemeters op locatie kalibreren”, vertelt Doreen Topphoff. Daarin hebben we vooral vanwege de Nederlandse klanten geïnvesteerd. Grote meettafels kunnen we ter plaatse bij klanten kalibreren.”

Speciale kalibratiekist
Alles is gericht op een snelle en kwalitatief hoogwaardige dienstverlening. Nederlandse klanten kunnen hun meetmiddelen nog steeds afgeven bij Vossebelt, waar WOCKEN ze elke woensdag afhaalt. Maar de praktijk is dat vrijwel alle klanten de meetmiddelen rechtstreeks naar WOCKEN sturen. Hiervoor is een speciale kalibratiekist ontwikkeld; een blauwe plastic kist, van binnen bekleed met schuimrubber, zodat de meetmiddelen veilig en stabiel per pakketdienst kunnen worden verstuurd. De gemiddelde doorlooptijd is vijf dagen. Ook dat is winst ten opzichte van de dienstverlening van Vossebelt, die minimaal een week maar vaak wel twee weken duurde.

WOCKEN beschikt op haar hoofdvestiging over een DakkS geaccrediteerd kalibratielaboratorium.

Digitaal meetmiddelenmanagement
WOCKEN gaat het allemaal nog makkelijker maken. De kisten zijn al voorzien van een RFID-chip om de administratieve handelingen te vereenvoudigen. Maar binnenkort biedt het kalibratielaboratorium compleet digitaal meetmiddelenmanagement aan. Klanten krijgen toegang tot een online shop, waar ze kunnen aanklikken welke meetmiddelen ze voor kalibratie willen aanbieden. Ze ontvangen dan een kist om deze veilig te kunnen verzenden. Klanten die regelmatig van het laboratorium gebruik maken kunnen zelf een kist in hun magazijn zetten. “Vervolgens pakken wij alles op”, zegt verkoopleider Andreas Schulte. “Daarbij kan de klant via een servicetool ieder moment exact zien wat de status is van de kalibratie. Zodra die is afgerond kan hij vanaf elke mobiel apparaat al online de bijbehorende certificaten raadplegen, nog voordat de kist terug is.” Het bijhouden van excellijsten voor dit soort zaken hoeft niet meer, want WOCKEN beheert ook alle documenten, die voor iedereen te allen tijde oproepbaar zijn. Voor de Nederlandse klanten zijn de kalibreercertificaten vertaald in het Nederlands. “We zijn een partner van A tot Z, digitaal en grensoverschrijdend. Dat past in deze tijd dat klanten volledig ontzorgd willen worden. Ze vragen aan ons het te regelen en hen op de hoogte te houden van de stand van zaken. Dat is exact wat we doen”, aldus Andreas Schulte, die constateert dat door de kalibratieservice ook koopklanten ontstaan, die op één adres meetmiddelen, hefmiddelen en gereedschappen kopen, laten kalibreren en hun logo erop laten laseren. “Een compleet pakket wordt gewaardeerd. Het kan bij ons allemaal.”

Nieuw servicecentrum
WOCKEN zal op TIV een meetcel opbouwen, de transportkisten laten zien en het digitale meetmiddelenmanagement voorstellen. Verder zal op een display worden getoond wat WOCKEN nog meer biedt. Dat is veel. Het bedrijf heeft meer dan 50.000 artikelen op voorraad. Een gloednieuw servicecentrum voor het reinigen, onderhouden, controleren en repareren van lasapparaten en reinigingsmachines dat in aanbouw is, is bijna gereed. “Nederlandse klanten zijn vaak verbaasd als ze zien wat we allemaal te bieden hebben”, zegt Christian Krüssel. “In Duitsland onderhouden we langdurige relaties met onze klanten, die vaak al tientallen jaren duren. Daar streven we ook naar met onze Nederlandse klanten.”

Vossebelt is slijpspecialist
Vossebelt precisiebewerking is een toeleverancier die gespecialiseerd is in slijpen, honen, leppen, draaderoderen en vlamspuiten. Het bedrijf beheerst zowel rond slijpen, kort, lang, klein en groot, centerloos slijpen, als vlakslijpen en gereedschap slijpen. Vossebelt beschikt hiervoor over een geavanceerd machinepark en werkt met de meest nauwkeurige meetinstrumenten. “Maar de basis van ons succes is het vakmanschap van de medewerkers”, aldus directeur Jan de Wolde.

WOCKEN Industriepartner, TIV Hardenberg
Stand 565

Vossebelt precisiebewerking, TIV Hardenberg
Stand 488

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

WOCKEN richt zich op groei, ook in Nederland

24-04 De deelname aan Maakindustrie Expo is WOCKEN vorig jaar goed bevallen. “De beursduur van…

Bedrijf en Economie

Omslag industrie door prijsstijgingen, toeleveringsproblemen en afkoelende economie

11-07 Na een sterk 2021 verliest de industriële activiteit vaart. De volumegroei was in de…

Toeleveren

WOCKEN ontzorgt Hittech Landes met meetmiddelen

11-05 Bij Hittech Landes zijn heel wat meetmiddelen in gebruik. Het bedrijf is een specialist…

Toeleveren

Technet bundelt alle disciplines voor OEM’s

19-10 Zes ontwikkel- en maakbedrijven in Oost-Nederland hebben hun kennis, kunde en capaciteit gebundeld in…

Toeleveren

ZIMM verbetert en vergroot Z-serie hefschroefspindels

22-01 De Z-serie hefschroefspindels van ZIMM wordt vervangen door de ZE-serie. Het betreft een ontwikkeling…

Toeleveren

Nederlandstalige website ACE Stoßdämpfer

16-12 Informatie zoeken over dempingsoplossingen, producten bestellen in de webshop en berekeningen uitvoeren met de…

Toeleveren

Weekamp Deuren overgenomen

29-11 Deli Home, producent en distributeur van constructieve en decoratieve woonproducten, heeft Weekamp Deuren overgenomen.…

Toeleveren

Belangrijkste onderzoeksfaciliteit SKF naar Nederland

28-11 Om in te spelen op de snelle ontwikkelingen van de industriële markt heeft SKF…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV