WOCKEN spreekt onze taal

0
20

Wie op TIV de Duitse firma WOCKEN bezoekt, kan de standbemanning daar gewoon in het Nederlands aanspreken. Acht medewerkers krijgen namelijk al sinds januari twee keer in de week Nederlandse les. Het is een duidelijk signaal dat WOCKEN serieus werk maakt van de Nederlandse markt.

WOCKEN Industriepartner is met zijn groothandels- en service-activiteiten en verhuurshop actief voor industriële bedrijven en werkplaatsen in de meest verschillende branches. Het bedrijf heeft dertien vestigingen in Noord-Duitsland. De hoofdvestiging zit in Meppen, vlak over de grens bij Emmen, waar zich ook een groot voorraadmagazijn bevindt. WOCKEN heeft zich altijd geconcentreerd op de klanten in eigen land, maar richt zich tegenwoordig ook nadrukkelijk op Nederland. Vorig jaar exposeerde het bedrijf voor het eerst op TIV. “Dat was de ‘initialzündung’ ofwel onze lancering in Nederland”, vertelt Stefanie Kuper, verantwoordelijk voor communicatie. “Die deelname heeft ons veel contacten opgeleverd en we hebben er ook veel van geleerd. We moeten niet alleen onze producten naar Nederland sturen, maar de markt opzoeken en de mensen leren kennen.”

Waardering
Daarom is een Nederlandse docent uitgenodigd om in Meppen Nederlandse les te geven. Buitendienstmedewerker Christian Krüssel is een van de medewerkers die deze lessen volgt. Hij komt wekelijks in ons land en merkt hoe zeer het hier wordt gewaardeerd dat hij zich in zijn Nederlandse klanten en hun eigen taal verdiept. “De mensen stellen dat op prijs, ook al is mijn Nederlands nog niet perfect. Maar we doen ons best en het gaat steeds beter.”

De industriële bedrijven in Nederland zijn volgens Krüssel zonder meer geïnteresseerd in de producten en de dienstverlening van WOCKEN. Sinds de eerste TIV-deelname hebben verschillende klanten machines en gereedschappen gekocht. “We hebben ook klanten die de meetgereedschappen bij ons laat kalibreren.”

Groot assortiment en productkennis
Christian Krüssel is ervan overtuigd dat WOCKEN ook echt iets heeft te bieden. “Onze instelling bevalt Nederlanders. ‘Je komt terug als er een probleem is en je lost het op’, vertelde een Nederlandse klant mij. We laten zien dat we geen dozenschuivers zijn.”
Maar vooral ook het assortiment is aantrekkelijk voor Nederlandse klanten. Niet alleen vanwege de omvang maar ook vanwege de kennis van alle producten. Onder de 300 medewerkers bevinden zich tal van specialisten, die goed kunnen adviseren.
WOCKEN is ooit, ruim 60 jaar geleden, begonnen met lastechniek, zowel verkoop als service. Dat is nog steeds een kernactiviteit. Aan de Industriestrasse in Meppen bevindt zich een ‘ouderwetse’ winkel. Klanten kunnen hier binnenlopen om artikelen te kopen of af te halen. Maar WOCKEN is veel meer. Achter de winkel is al enkele jaren een grote uitbreidingsoperatie aan de gang. Het bedrijfsterrein wordt grotendeels bebouwd. Een ultramodern kalibratielaboratorium voor meetmiddelen is al in bedrijf. Ook de IT-afdeling heeft zijn plek reeds gevonden. WOCKEN biedt haar klanten ook IT-oplossingen aan. “De digitalisering gaat steeds verder, er moet steeds meer gecontroleerd en gedocumenteerd worden. Daar kunnen wij onze klanten bij helpen”, zegt verkoopleider Andreas Schulte. Ook is een bedrijfsonderdeel opgetuigd dat zorg kan dragen voor de brandveiligheid bij klanten.

Verhuurshop
Er wordt nog volop gewerkt aan de modernisering en uitbreiding van de faciliteiten voor service en verhuur. Service is al jaren een kernactiviteit, daarnaast wordt de verhuurshop  steeds belangrijker. Daarbij gaat het niet zozeer om een boormachine voor een paar dagen, als wel om (complete) uitrustingen voor grote bouwprojecten die gedurende langere perioden worden gehuurd. WOCKEN biedt hiervoor bijvoorbeeld volledig uitgeruste containers aan. “Huren is echt een trend”, zegt Stefanie Kuper. “Het gaat in de industrie steeds meer om het gebruik, om de beschikbaarheid van middelen en niet zo zeer om het bezit. Wij beschikken over deze middelen en hebben ervaring met financieringsmodellen en service. Zo kunnen wij de beschikbaarheid en een betrouwbare werking van middelen garanderen en heeft de klant zelf geen werkplaats meer nodig.”

Voorraad van meer dan 50.000 artikelen
Hemelsbreed enkele honderden meters verderop beschikt WOCKEN op hetzelfde industrieterrein in Meppen over een groot magazijn. Hier liggen ruim 50.000 artikelen op voorraad in een volautomatisch systeem met 28.000 opslagplaatsen, een automatisch systeem met 1200 palletplaatsen (een verdubbeling hiervan zit in de pen) en een magazijn waar nog handmatig wordt gepickt. “Soms gaat het met de hand nog steeds het snelst”, zegt Andreas Schulte. “Waar het om gaat is de producten efficiënt en op tijd bij de klant te krijgen. We zijn bezig met een proef met testklanten om producten nog dezelfde dag te leveren. Dat is niet altijd noodzakelijk, maar het kan soms wel wenselijk zijn.”

Controle van hef- en hefapparatuur
Het is onmogelijk het volledige assortiment op TIV te presenteren. Daarom worden er keuzes gemaakt. Vorig jaar lag het accent op de kalibratieservice voor meetmiddelen. Dit jaar staat veiligheid voorop. Alle controles op hijs- en hefmiddelen staan in de schijnwerpers. WOCKEN showt het nieuwe echografische onderzoek, RFID-controlservice 2.0, een digitale archivering van certificaten. Ook het Systeem WOCKEN Easy wordt getoond. Dit is een compleet systeem voor de inkoop en het beheer van gereedschappen en andere producten, met als doel zo laag mogelijke kosten, transparantie, minimale voorraad en optimale beschikbaarheid. WOCKEN levert alles voor dit systeem, dat eenvoudig kan worden uitgebreid: kasten, schuifladen met veelzijdige inrichtingsmogelijkheden, touchscreen displays en scanners. Het is een heel open systeem met specifiek op de klant geschreven beheersoftware. Deze software is ook in het Nederlands beschikbaar. Maar dat is logisch. Het bevestigt eens te meer dat WOCKEN de Nederlandse markt buitengewoon serieus neemt. Vanuit de buurtschap naar partnerschap.

WOCKEN Industriepartner, stand 437