Technet bundelt alle disciplines voor OEM’s

Zes ontwikkel- en maakbedrijven in Oost-Nederland hebben hun kennis, kunde en capaciteit gebundeld in Technet Development & Supply. Door samen te werken in dit cluster kunnen zij het hele traject van ontwikkeling tot en met de levering van een product, module, machine of apparaat aanbieden. Hiermee mikken de Technet-partners op de wat kleinere OEM’s in Nederland én Duitsland.

De zes bedrijven zijn industrieel ontwerpbureau ID Partners in Enschede, Z-tech in Oldenzaal (robotisering productieprocessen), Menla Kunststoftechniek in Oldenzaal (producent van kunststof maakdelen), Contour in Winterswijk (toeleverancier van plaatwerk onderdelen en samenstellingen), Descotech Metal in Weerselo (engineering, apparatenbouw, plaatbewerking en buigtechniek) en Vosteq in Almelo, dat bedrijven in de maakindustrie begeleidt bij het inrichten en implementeren van toekomstbestendige productieprocessen.

Samen bieden ze de hele keten van disciplines (design, engineering, prototyping & testing en productie) die nodig zijn om innovaties om te zetten van idee naar productie. Ook delen van de keten kunnen ingeschakeld worden. Daarnaast kan Technet faciliteren met projectmanagement, certificering, modularisatie, value engineering en meer. Elk project is maatwerk en wordt afgestemd op de behoefte van de klant.

De zes werken al regelmatig in verschillende combinaties samen. Vorig jaar presenteerden ze op de TIV in Hardenberg (vanaf volgend jaar MIX Noordoost) de medicijnenrobot MedEasy voor de uitgifte van verpakte medicijnen. Deze wordt inmiddels in diverse apotheken gebruikt. De presentatie op TIV leverde goede reacties en diverse nieuwe opdrachtgevers op. Dat was voor de bedrijven – allemaal lid van de VMO (Verenigde Maakindustrie Oost) – reden hun samenwerking meer te formaliseren, met als resultaat de oprichting van Technet.

De medicijnenrobot MedEasy voor de uitgifte van verpakte medicijnen was het eerste project van de partners van Technet.

De medicijnenrobot MedEasy voor de uitgifte van
verpakte medicijnen was het eerste project van de
partners van Technet.

Een van de initiatiefnemers van de samenwerking is Jacques Stevens van ID Partners. Volgens hem is Technet een antwoord op twee trends in de maakindustrie: “Enerzijds zijn OEM’s steeds meer op zoek naar partners die hen volledig kunnen ontzorgen. Anderzijds zijn de partners die ze zoeken zich steeds meer aan het specialiseren. ID Partners concentreert zich bijvoorbeeld helemaal op design en engineering. Binnen Technet zijn nu bedrijven samengebracht, die individueel allemaal specialisten zijn en in de breedte zijn georganiseerd.”

Volgens Stevens zijn ze op deze manier een aantrekkelijke partner voor OEM’s. “Als ID Partners een product ontwerpt en engineert, moet dat ook nog worden gemaakt. Ik kan nu aan mijn klanten zeggen dat ik daarvoor al een producent heb; die hoef ik niet meer te zoeken. Hierdoor hebben we een duidelijk verhaal en kunnen we veel sneller schakelen.”

Technet wil graag meer bedrijven aan zich binden. Stevens: “Nieuwe partners die in willen stappen zijn welkom. We hebben Vosteq al aan boord voor het projectmanagement. We zoeken ook andere gespecialiseerde dienstverleners, die berekeningen kunnen doen, simulaties uitvoeren, VR-technieken beheersen of CE-trajecten kunnen organiseren. Zo willen we een sterk en interessant cluster voor een OEM die bijvoorbeeld ontzorgt wil worden voor een nieuwe module. We denken dat we hiermee vooral een interessante partij zijn voor de kleinere OEM’s.”

Alle deelnemers aan Technet blijven zelfstandig en hun eigen ding doen. Stevens noemt het cluster ‘een marketing paraplu’. Technet zal zich als een collectief presenteren op vakbeurzen en andere evenementen, maar daarbinnen blijft er alle ruimte voor de deelnemers om zich individueel te presenteren.

De intentie is dat Technet zich voor het eerst presenteert op de vakbeurs FMB in Bad Salzuflen (D) van 4-6 november. De Technet-partners hebben hiervoor gekozen omdat ze  veel verwachten van de Duitse markt en de FMB doorgaans door veel OEM’s wordt bezocht. Of deze presentatie doorgaat is vanwege de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus nog niet zeker.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Whitepaper WBM: contouren dichtbij zetlijn

16-05 In stand 432 is het document met als thema ‘Producten met contouren dichtbij de…

Personeel en Opleiding

Trainingspartner STODT mag officieel Heidenhain certificaat uitreiken

16-05 Dit officiële certificaat mag alleen door een opleidingsinstituut worden uitgegeven, wanneer meer dan de…

Plaatbewerking

Binder3D kiest hoogwaardig lasersysteem met afzuigsysteem van Widenhorn

11-05 Alleen worden deze kansen pas ontdekt wanneer men aan de slag gaat en de…

Toeleveren

WOCKEN ontzorgt Hittech Landes met meetmiddelen

11-05 Bij Hittech Landes zijn heel wat meetmiddelen in gebruik. Het bedrijf is een specialist…

Toeleveren

HELUKABEL, partner voor de maakindustrie

11-05 Vanuit het Duitse logistieke centrum in Hemmingen-Stuttgart is HELUKABEL in staat om zeer korte…

Plaatbewerking

247TailorSteel bereidt tweede Nederlandse vestiging voor

11-05 247TailorSteel is een producent van delen uit plaat en buis, maar daarnaast vooral een…

Plaatbewerking

Proven Concepts creëert uit ideeën zichtbare oplossingen

10-05 Op MIX Noordoost zal Proven Concepts uitleggen dat persen niet alleen interessant is voor…

Plaatbewerking

Q-Fin machines zijn kansenmakers

09-05 Accountmanager Benelux Patrick van Scherpenseel legt uit: “Waar bedrijven momenteel drukdoende zijn personeel aan…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV