Creatief bedrijf groeit door investering in BLM buislaser

Het traject van concept tot uitvoering versnellen en daarmee op meerdere niveaus binnen het productieproces veel tijd besparen. Dat heeft het multidisciplinaire en creatieve productiebedrijf Fisheye bereikt met de investering in een buislaser van BLM Adige.

Fisheye produceerde met de buislaser het metalen en aluminium frame voor the Star in Motion, een 6 meter grote stervormige lichtconstructie die binnen de Kingdom Tower in Riyad hangt.

“Uitbesteden was voor ons geen optie omdat we met strakke deadlines werken en snel moeten kunnen schakelen. De buislaser maakt dat mogelijk. Waar we voorheen voor een project 4 dagen nodig hadden om al het kokerwerk te zagen en te boren, doet de buislaser dat nu in 9 minuten”, vertelt mede-eigenaar Stijn Slabbinck.

Fisheye is een multidisciplinair productiebedrijf dat creatieve projecten realiseert van ontwerp tot eindproduct. Spraakmakend voorbeeld is the Star in Motion, een 6 meter grote stervormige lichtconstructie die op 257 meter hoogte binnen de Kingdom Tower in Riyadh hangt. Fisheye produceerde met de buislaser het metalen en aluminium frame, zorgde voor de LED-verlichting, de softwarebesturing, het transport en de ophanging op locatie.

Een tweede voorbeeld is de productie van domes voor Holiday On Ice. Een soort stalen iglo’s opgebouwd uit demontabele elementen uit 25X25 mm gesneden kokers die als puzzelstukjes worden samengesteld tot een ruimte van 80 vierkante meter. Dat de Fisheye ingenieurs daarnaast ook alle mechanische en digitale technieken ontwikkelen en realiseren, typeert het multidisciplinaire karakter van het bedrijf.

Inzet high-end CNC-machines cruciaal

“Omdat het in alle gevallen om maatwerk voor eenmalige projecten gaat, is de inzet van high-end CNC-machines cruciaal. Daarom is het belangrijk om over een aantal bewerkingstechnieken te kunnen beschikken, zodat je de mogelijkheden van die techniek leert kennen en er alles uit kan halen. Dat bereik je niet wanneer je veel uitbesteedt. Zo beschikken we over een watersnijmachine, een 5-assige freesmachine en sinds kort een buislaser van BLM Adige. De engineers die het tekenwerk doen staan ook aan de machine. Zo bouw je in de loop der tijd specialisme op en leer je als engineer hoe je met de machines om moet gaan en er alles uit kan halen”, vervolgt Stijn Slabbinck. “Een creatief idee wordt op die manier niet meer begrensd door technische mogelijkheden.”

Slimme verbindingsmogelijkheden

“Juist de mogelijkheden die de BLM buislaser biedt om slimme verbindingen te maken is voor ons cruciaal. Door nokjes aan de kokers te snijden die exact in de gaten van de kokers passen hoeven de lassers niet eerst de juiste positie uit te meten. Dat betekent in de praktijk dat alles exact past, er geen fouten meer hoeven te worden hersteld en we een project sneller en efficiënter op kunnen bouwen. Onze engineers maken ook veel gebruik van de mogelijkheid om kokers 3-zijdig te snijden, zodat je deze alleen maar hoeft te buigen en te lassen. Zo kan je constructiedelen snel samenstellen zonder zagen, meten en klemmen.”

Tekening basis voor productie

De tijdsbesparing begint al in de tekenfase. “We werken het project volledig in 3D uit, zodat we het ontwerp ter visualisatie aan de klant voor kunnen leggen en om er daarna de CNC files voor de productie uit te halen. Die importeren we in de Artube software van BLM. Juist de software van BLM gaf ons de doorslag voor deze fabrikant te kiezen. We hebben lang gezocht naar de juiste leverancier en daarbij geleerd dat je vooral naar de software moet kijken. BLM is daarin onderscheidend.”

Automatiseren om te groeien

“Hoewel de machine geschikt is voor bundelbelading, is de buislaser bij ons ingericht op enkelstuks belading, middels een 6,5 m lange kettinglader aan de voorzijde. Die wordt gevuld met verschillende delen die achter elkaar worden gesneden. Al met al besparen we dus veel werk zowel in het voor- als het natraject. Dat geeft je als firma de mogelijkheid te kunnen groeien”, besluit Stijn Slabbinck.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Eindeloos veel mogelijkheden met buislasersnijden

16-11 Naast dat buislasermachines in staat zijn om verschillende soorten metalen in diverse diktes in…

Plaatbewerking

BLM Group breekt met nieuwe vlakbedlaser drastisch met verleden

31-10 BLM Group, marktleider op het gebied van buisbewerking, presenteert met de LS7 een volledig…

Plaatbewerking

Efficiënter snijden uit 12 m buis en koker

14-10 Aan het woord zijn Anne Vervoordeldonk, verkoop binnendienst en inkoop, Dennis van den Heuvel…

Plaatbewerking

Laser3D lasersnijcel vervangt conventionele processen

18-08 De Italiaanse machinefabrikant, bekend van de BLM Adige buislasers en machines voor plaatlasersnijden, buisbuigen,…

Plaatbewerking

BLM Group met twee stands op Tube & wire

13-06 De internationale vakbeurzen voor buis en draad worden van 20-24 juni samen gehouden in…

Plaatbewerking

Mazak showt buislaser voor kleine diameters op Tube

13-06 Deze FT-150 Fiber is verkrijgbaar in vier verschillende opties, elk met een 3 kW…

Plaatbewerking

Buislaser bij Schouten & Visschers snijdt, boort en tapt in één procesgang

07-06 “De integratie van lasersnij-, boor- en tapbewerkingen op één machine levert ons een forse…

Toeleveren

Disselhorst Metaal voert hoogste investeringsagenda ooit uit

16-05 Het is al weer tien jaar geleden dat hij Disselhorst, producent van plaatwerk voor…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen