De metalen mannen presteren steeds beter
De ontwikkeling van humanoïde robots vordert in een indrukwekkend tempo. De machtsstrijd tussen de VS en China, samen met de vooruitgang in AI, batterijontwikkeling en mechanica, heeft geleid tot prestatieverbeteringen bij de metalen mannen. De vakbeurs Automatica (24-27 juni in München) laat zien hoe ver deze ontwikkeling inmiddels is gevorderd.
Digit, de mensachtige robot van Agility, wordt al in een aantal toepassingen gebruikt, voornamelijk in logistieke centra van bedrijven zoals Amazon en GXO Logistics.
Een veel gestelde vraag is: waarom hebben mensachtigen benen? Zouden wielaandrijvingen niet efficiënter zijn? Jonathan Hurst, Chief Robot Officer bij Agility Robotics, legt uit waarom de meeste mensachtigen nog steeds twee benen hebben: “Tweebenige robots zijn ontworpen om samen te leven met mensen en bieden een grote veelzijdigheid en mobiliteit die verder gaat dan de mogelijkheden van wielaandrijving. Met hun benen kunnen mensachtigen zich aanpassen aan complexe omgevingen, trappen en stoepranden oplopen en een breed scala aan taken uitvoeren.”
Complexe taken
Digit, de mensachtige robot van Agility, wordt al in een aantal toepassingen gebruikt, voornamelijk in logistieke centra van bedrijven zoals Amazon en GXO Logistics. Met een hoogte van 1,75 m en een gewicht van ongeveer 64 kg kan Digit complexe taken uitvoeren, zoals het tillen van lasten tot 16 kg. Geavanceerde sensortechnologie stelt hem zelfs in staat om zelfstandig te navigeren. Net als Digit komen ook andere geavanceerde humanoïde robots uit de VS. Denk bijvoorbeeld aan Atlas van Boston Dynamics, Optimus van Tesla, Figure 01 en 02 van Figure AI en Apollo van Apptronik. Deze robots werken allemaal al in de auto-industrie als onderdeel van pilotprojecten.
Iggy Rob
Hoewel Duitsland momenteel geen sleutelrol speelt op de wereldwijde markt voor humanoïde robots, bewijst Automatica dat het land nog steeds veelbelovende ontwikkelingen biedt. Naast de 4NE-1 van Neura Robotics, die voor het eerst werd geïntroduceerd op Automatica 2023, worden dit jaar in München nog meer humanoïde robots tentoongesteld. Een daarvan is Iggy Rob uit Keulen. Igus biedt zijn eerste humanoïde robot aan voor iets minder dan 50.000 euro. Volgens de fabrikant is dit bereikt door de combinatie van gepatenteerde componenten, zoals robotarmen van de ReBeL-cobots en het mobiele platform ReBeL Move. Het toepassingsspectrum strekt zich uit van assisterende robotica en fabrieksautomatisering tot en met onderwijs en onderzoek. Igus is ook van plan Iggy Rob in te zetten voor de automatisering van spuitgietmachines in hun eigen vestiging.
Enorme groeimarkt
Goldman Sachs ziet veel potentieel in de wereldwijde humanoïdemarkt en verwacht een marktwaarde van 38 miljard dollar in 2035. Naast Amerikaanse bedrijven streeft China ook ambitieuze doelen na. Het land wil binnen drie jaar wereldmarktleider worden op het gebied van humanoïde robots. Op de middellange termijn zal vijf procent van alle banen in China worden overgenomen door humanoïden. Dit komt neer op de inzet van ongeveer 35 miljoen eenheden. Chinese bedrijven in verschillende toepassingen en industrieën gebruiken al humanoïden van Unitree, AgiBot, Engine AI, Fourier en Ubtech.
Unitree is een van ’s werelds eersten die een kleine humanoïde op de markt brengt voor een spectaculair lage prijs: de G1. De basisversie van de G1, met een hoogte van 1,3 meter en een gewicht van slechts 35 kg, kost in China slechts 16.000 euro. In Europa zal de prijs echter naar verwachting dichter bij de 30.000 euro liggen. En deze prijs kan gemakkelijk meer dan verdubbelen, afhankelijk van de configuratie van de robot. De G1 heeft grote belangstelling gewekt, vertelt Qian Yuqi, marketingmanager bij Unitree: “We hebben al bestellingen uit China en het buitenland. In eerste instantie zal onze robot waarschijnlijk vooral populair zijn bij wetenschappelijke onderzoeksinstellingen, maar we kennen ook industriële bedrijven die de G1 overwegen voor eenvoudige taken.”