De verschillende soorten graco pompen

Graco is wereldmarktleider op het gebied van materiaalbehandelingssystemen en -componenten. Als je op zoek bent naar een pomp, ben je waarschijnlijk ook al een graco pomp tegengekomen. De pompen van dit merk verplaatsen, meten, regelen, doseren en brengen talloze vloeistoffen en viskeuze materialen aan.

Naast de elektrisch aangedreven pompen kun je ook een graco zuigerpomp kopen

Deze vloeistoffen en materialen worden gebruikt voor de smering van voertuigen, maar ook in commerciële en industriële omgevingen. Sommige mensen denken dat er slechts één soort graco pomp is, maar dat is niet het geval. In de onderstaande tekst lichten we de verschillende pompen van dit merk een voor een toe.

Elektrisch aangedreven graco pompen

Ben je op zoek naar een graco pomp? Dan kun je kiezen uit verschillende varianten. We beginnen met de elektrisch aangedreven graco pompen. Zoals je aan de naam al af kunt leiden, worden dergelijke pompen aangedreven met behulp van elektriciteit. Hierdoor kost niet alleen de aankoop van zo’n pomp jou geld, maar ook het gebruik ervan. Je sluit de pomp immers aan op het stroomnet voordat je er gebruik van maakt. Gelukkig zijn de elektrisch aangedreven graco pompen de meest energiezuinige membraanpompen die beschikbaar zijn op de markt. Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor een torenhoge rekening als je zo’n pomp gebruikt.

Als je voor een elektrisch aangedreven graco pomp kiest, gaat het altijd om een membraanpomp. Als je kennis hebt van pompen, weet je mogelijk wel hoe zo’n pomp werkt. Helaas is lang niet iedereen er bekend mee. Daarom vertellen we hier hoe een membraanpomp precies werkt. Allereerst moet je weten dat deze pomp tot de verdringerpompen gerekend wordt. Dergelijke pompen worden gebruikt voor het verpompen van gevaarlijke vloeistoffen. Het gaat hierbij altijd om vloeistoffen die niet in aanraking mogen komen met de olie die nodig is om de lagers te smeren.

Om te voorkomen dat olie en vloeistoffen niet met elkaar in aanraking komen, is de binnenzijde van een zo’n graco pomp voorzien van een membraan. Een zuiger beweegt dit membraan op en neer. De volumeverandering die door deze beweging ontstaat, wordt gebruikt om de vloeistof te verpompen. Dankzij de terugslagventielen in de pomp kan de vloeistof zich altijd maar in één richting bewegen.

Graco zuigerpompen

Naast de elektrisch aangedreven pompen kun je ook een graco zuigerpomp kopen. Dit zijn de meest betrouwbare vulzuigerpompen op de markt. Ze staan bekend om hun duurzaamheid, kracht en betrouwbaarheid. Extra bijkomstigheid is dat je ze in diverse toepassingen kunt gebruiken. Zo worden ze onder meer gebruikt op plekken waar water tot grote hoogte verpompt moet worden. Het is overigens niet zo dat je maar één graco zuigerpomp kunt kopen. Nee, want dit bedrijf produceert verschillende soorten zuigerpompen.

Als we een zuigerpomp vergelijken met een membraanpomp zien we duidelijke verschillen in de werking. De vloeistof wordt hier namelijk niet verplaatst met behulp van een membraan, maar door middel van een zuiger. Deze beweegt constant op en neer. Wanneer de zuiger zich naar achteren beweegt, vult de kamer van de pomp zich met vloeistof. Als de kamer gevuld is, beweegt de zuiger naar voren. Hierdoor wordt de vloeistof het leidingstelsel ingeperst.

Door de beweging van de zuiger denk je mogelijk dat vloeistoffen weer terug kunnen vloeien. Toch is dit niet het geval. Graco zuigerpompen zijn tegenwoordig namelijk uitgerust met terugslagventielen. Zodra de kamer gevuld is, sluit het terugslagventiel naar de zuigerleiding zich en opent het ventiel naar de persleiding juist. Wanneer de kamer gevuld wordt, gebeurt juist het tegenovergestelde. Hierdoor kunnen vloeistoffen altijd maar één kant op bewegen in een zuigerpomp.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Werkplaatstechniek

Pompen voor koelen vermogenselektronica

26-07 Moderne windkrachtinstallaties en elektrisch aangedreven locomotieven worden steeds krachtiger. Dat betekent dat ook de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?