Demcon spuitgiet handboeien voor internationale markt

0

Handboeien die licht, sterk en veilig zijn, staan op het verlanglijstje van veiligheidsdiensten in binnen- en buitenland. Enkele belangrijke onderdelen van deze handboeien kunnen bij uitstek worden gemaakt met behulp van metaalspuitgieten.

Demcon in Enschede is met dochterbedrijf Demcon metal injection moulding (Demcon MIM) specialist in metaalspuitgieten. In opdracht van SHN International maakte Demcon MIM een herontwerp van een bestaande lichtgewicht handboei. Daarmee won SHN in 2016 de aanbesteding van een landelijke veiligheidsdienst; het levert er nu jaarlijks enkele duizenden stuks. Demcon MIM verzorgt de productie van een aantal onderdelen en de complete assemblage.

Vanwege deze aansprekende, grote opdracht voor de relatief kleine onderneming SHN (Security Handcuffs Netherlands), heeft Demcon onlangs SHN overgenomen. Dit geeft het bedrijf de slagkracht om ook veiligheidsdiensten in andere landen te bedienen en handboeien voor semi-civiele toepassingen te ontwikkelen. Dit om de continuïteit en groei van SHN te kunnen waarborgen, zegt directeur Dennis Schipper van Demcon. “Als onderdeel van onze onderneming heeft SHN een veel grotere operationele en financiële slagkracht in de ontwikkeling, productie en vermarkting van zijn innovatieve handboeien. Bovendien hebben wij een gevarieerd internationaal klantenbestand, waardoor we gewend zijn ons te conformeren aan uiteenlopende klant- en markteisen.” SHN International gaat verder onder de naam Demcon safety & security systems, met Ritsaert Willemse als business developer die de internationale markt verder zal ontginnen. “Onder de vleugels van de Demcon groep hebben we een uitstekend groeiperspectief voor ons handboeienassortiment.”

Metaalspuitgieten is geschikt voor het relatief goedkoop produceren van hoogwaardige producten in grote aantallen. “De kansen voor MIM liggen vooral in de combinatie van serieproductie, hoge productcomplexiteit, vormvrijheid en hoge kwaliteitseisen”, zegt Willemse. “Onze producten kennen desgewenst een hoge nauwkeurigheid en voldoen in esthetisch opzicht aan hoge eisen, onder meer vanwege de corrosiewerendheid van het materiaal. De lichtgewicht handboei is daarvan een mooie illustratie.” Bij het gedeeltelijke herontwerp van de bestaande handboei van SHN viel de keuze van productietechniek voor enkele belangrijke onderdelen van de handboei op het metaalspuitgieten, verklaart Rob Egberink, managing director van Demcon MIM. “Met deze techniek zijn complexe geometrieën en lichtgewicht, en dus vaak dunwandige, producten te maken die voldoen aan de zware eisen voor sterkte en stijfheid van de boeien.” Demcon MIM optimaliseerde het ontwerp van deze onderdelen en het bijbehorende productieproces, maakte proefproducten en toonde aan dat deze aan alle specificaties voldoen. De nieuwe handboei is niet alleen licht, en dus comfortabel in gebruik, maar ook sterk en veilig.