Demcon spuitgiet handboeien voor internationale markt

Handboeien die licht, sterk en veilig zijn, staan op het verlanglijstje van veiligheidsdiensten in binnen- en buitenland. Enkele belangrijke onderdelen van deze handboeien kunnen bij uitstek worden gemaakt met behulp van metaalspuitgieten.

Demcon in Enschede is met dochterbedrijf Demcon metal injection moulding (Demcon MIM) specialist in metaalspuitgieten. In opdracht van SHN International maakte Demcon MIM een herontwerp van een bestaande lichtgewicht handboei. Daarmee won SHN in 2016 de aanbesteding van een landelijke veiligheidsdienst; het levert er nu jaarlijks enkele duizenden stuks. Demcon MIM verzorgt de productie van een aantal onderdelen en de complete assemblage.

Vanwege deze aansprekende, grote opdracht voor de relatief kleine onderneming SHN (Security Handcuffs Netherlands), heeft Demcon onlangs SHN overgenomen. Dit geeft het bedrijf de slagkracht om ook veiligheidsdiensten in andere landen te bedienen en handboeien voor semi-civiele toepassingen te ontwikkelen. Dit om de continuïteit en groei van SHN te kunnen waarborgen, zegt directeur Dennis Schipper van Demcon. “Als onderdeel van onze onderneming heeft SHN een veel grotere operationele en financiële slagkracht in de ontwikkeling, productie en vermarkting van zijn innovatieve handboeien. Bovendien hebben wij een gevarieerd internationaal klantenbestand, waardoor we gewend zijn ons te conformeren aan uiteenlopende klant- en markteisen.” SHN International gaat verder onder de naam Demcon safety & security systems, met Ritsaert Willemse als business developer die de internationale markt verder zal ontginnen. “Onder de vleugels van de Demcon groep hebben we een uitstekend groeiperspectief voor ons handboeienassortiment.”

Metaalspuitgieten is geschikt voor het relatief goedkoop produceren van hoogwaardige producten in grote aantallen. “De kansen voor MIM liggen vooral in de combinatie van serieproductie, hoge productcomplexiteit, vormvrijheid en hoge kwaliteitseisen”, zegt Willemse. “Onze producten kennen desgewenst een hoge nauwkeurigheid en voldoen in esthetisch opzicht aan hoge eisen, onder meer vanwege de corrosiewerendheid van het materiaal. De lichtgewicht handboei is daarvan een mooie illustratie.” Bij het gedeeltelijke herontwerp van de bestaande handboei van SHN viel de keuze van productietechniek voor enkele belangrijke onderdelen van de handboei op het metaalspuitgieten, verklaart Rob Egberink, managing director van Demcon MIM. “Met deze techniek zijn complexe geometrieën en lichtgewicht, en dus vaak dunwandige, producten te maken die voldoen aan de zware eisen voor sterkte en stijfheid van de boeien.” Demcon MIM optimaliseerde het ontwerp van deze onderdelen en het bijbehorende productieproces, maakte proefproducten en toonde aan dat deze aan alle specificaties voldoen. De nieuwe handboei is niet alleen licht, en dus comfortabel in gebruik, maar ook sterk en veilig.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Bouw nieuwe hoofdkantoor Demcon van start

26-01 Dennis Schipper, CEO van Demcon, zette met een druk op de knop de boorkraan…

Toeleveren

Toekomstbestendige productielijn in de maak

26-01 Ze hebben hiervoor een subsidie van 850.000 euro ontvangen uit het Europese Fonds voor…

Toeleveren

Demcon levert eerste beademingssystemen op; met dank aan creativiteit toeleveranciers

23-04 Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon heeft zijn eerste beademingssystemen opgeleverd. Mede dankzij de samenwerking met…

Toeleveren

Demcon stapt in Optiqua

17-06 Demcon en Oost NL investeren in Optiqua en zijn aandeelhouder geworden in het bedrijf.…

Toeleveren

Machine- en apparatenbouw weet TIV te vinden

22-05 Het aftellen voor de vakbeurs TIV 2019 is officieel begonnen tijdens de exposanten kick-off…

Werkplaatstechniek

Demo- en servicecentrum voor hoognauwkeurig meten

29-11 Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon gaat een joint venture aan met EMS Benelux, totaalleverancier voor…

Automatisering

Demcon stapt in ‘unmanned’ markt

07-05 Demcon heeft een business unit voor unmanned systems opgezet. Dit nieuwe bedrijfsonderdeel gaat een…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X