Den Oudsten breidt zetcapaciteit flink uit

M. den Oudsten Buigwerken in Rhenen heeft zijn buigcapaciteit uitgebreid met een kantbank met een lengte van 14 meter en een tonnage van 1250 ton. Deze is geproduceerd en geleverd door LVD. Met de nieuwe aanwinst kan Den Oudsten nog beter en efficiënter groot plaatwerk verwerken met een dikte tussen de 2 en 8mm.

De nieuwe PPEB-H kantbank van LVD heeft een lengte van 14 meter en een tonnage van 1250 ton. Hiermee kan Den Oudsten tot 8 mm dik over de hele lengte nauwkeurig en snel zetten.

Bedrijfsleider Pieter den Oudsten noemt dit ‘het wat dunnere plaatwerk’. M. den Oudsten Buigwerken zit namelijk vooral in het snijden, walsen en kanten van grote en zware onderdelen en halffabricaten ten behoeve van klanten in de scheepsbouw, infra, transport, staalbouw en machinebouw. Het bedrijf beschikt daarom ook over twee nog grotere kantbanken, namelijk met tonnages van 1500 en 2500 ton.

Snel en nauwkeurig

Toch was er bij het zetten sprake van een bottleneck, met name sinds de lasersnijcapaciteit enkele jaren geleden is uitgebreid met een grote fiberlaser. Daarom is er nu geïnvesteerd in de nieuwe PPEB-H kantbank van de Belgische machinebouwer LVD, die sinds begin februari operationeel is. Pieter den Oudsten over deze keuze: “Het is een mooie machine, waarmee we lekker snel en heel nauwkeurig kunnen werken, mede dankzij het goede hoekmeetsysteem, de bombering en de buighulpen. Het is ook een fijne gedachte dat de fabrikant dicht in de buurt zit voor service.”

Met de nieuwe kantbank kan Den Oudsten tot 12 mm dik over de hele lengte buigen, maar die dikte is uiteraard afhankelijk van de staalkwaliteit. “Bij materiaal met een hoge treksterkte, waarmee we veel werken in de kranen- en trailerbouw, ga je in dikte omlaag. S700 MC kunnen we bijvoorbeeld tot 5 mm over de hele lengte zetten.”

Productiviteit omhoog

Den Oudsten heeft met deze nieuwe machine de kantbankcapaciteit flink uitgebreid en de productiviteit gaat hiermee omhoog. Het werk kan nu beter worden verdeeld over de verschillende kantbanken. De twee nog zwaardere jongens kunnen nu echt worden ingezet voor het zware werk waarvoor ze zijn bedoeld. “Bij dergelijke grote en zware machines horen zware gereedschappen en daardoor kan het ombouwen vele uren duren. Dat wil je dus beperken. We hebben nu drie grote banken met elk hun eigen bereik waardoor we orders beter kunnen combineren en efficiënter kunnen produceren.”

Operator Harrie Drost programmeert de nieuwe kantbank.

Operator Harrie Drost programmeert de nieuwe kantbank.

De nieuwe kantbank wordt geprogrammeerd met LVD’s CADMAN B software. Den Oudsten kiest vooralsnog niet voor offline programmeren vanaf de werkvoorbereiding. “We hebben vertrouwen in onze vakmensen en geven hen veel verantwoordelijkheid. De vakman legt ons dingen uit en niet andersom. Onze medewerkers zijn in grote lijnen zelfsturend en dat is een cultuur waar we trots op zijn. We zijn bang dat die zal verdwijnen als we vanaf kantoor gaan sturen. Onze vakmensen werken op een hoog niveau en dankzij hen zijn we marktleider op lang werk. We kunnen dat efficiënt en zeer concurrerend produceren.”

Een uitgebreider artikel leest u binnenkort in onze nieuwe uitgave van PlaatBewerkingsNieuws

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Tweede editie 4Innovatorsdays krijgt meer inhoud

11-10 Om de tweede editie van de 4Innovatorsday nog meer inhoud te geven, hebben de…

MetavakNieuws

Besten Machines pakt uit met Haco

25-09 Maar het accent zal vooral op Haco liggen. Besten Machines is sinds begin dit…

Plaatbewerking

LVD’s eerste Ulti-Form buigcel in de Benelux gaat naar De Cromvoirtse

21-09 Met deze investering heeft De Cromvoirtse echt een knoop door gehakt. De leverancier van…

Plaatbewerking

De 4Innovators komen terug, met gast-partners

14-07 In de industriële omgeving van dit innovatieve bedrijf zullen de vier vaste partners hun…

Plaatbewerking

LVD lanceert online Resource Center

01-07 In het Resource Center krijgen bezoekers zicht op de actuele status van metaalbewerking van…

Plaatbewerking

Productieve buislaser LVD geschikt voor complex werk

28-06 Met een grote invoerlengte van 8500 mm snijdt de TL 8525 buizen met een…

Plaatbewerking

Retrofit beste optie voor kantbank WIFO-Anema

16-06 WIFO-Anema is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral de akkerbouw) en voorzetapparatuur.…

Automatisering

‘Kantbank programmeren hoort thuis op de werkvoorbereiding’

09-06 “Want eigenlijk is dat een onlogische route, omdat je de plaatuitslag pas kunt snijden…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X