Den Oudsten breidt zetcapaciteit flink uit

M. den Oudsten Buigwerken in Rhenen heeft zijn buigcapaciteit uitgebreid met een kantbank met een lengte van 14 meter en een tonnage van 1250 ton. Deze is geproduceerd en geleverd door LVD. Met de nieuwe aanwinst kan Den Oudsten nog beter en efficiënter groot plaatwerk verwerken met een dikte tussen de 2 en 8mm.

De nieuwe PPEB-H kantbank van LVD heeft een lengte van 14 meter en een tonnage van 1250 ton. Hiermee kan Den Oudsten tot 8 mm dik over de hele lengte nauwkeurig en snel zetten.

Bedrijfsleider Pieter den Oudsten noemt dit ‘het wat dunnere plaatwerk’. M. den Oudsten Buigwerken zit namelijk vooral in het snijden, walsen en kanten van grote en zware onderdelen en halffabricaten ten behoeve van klanten in de scheepsbouw, infra, transport, staalbouw en machinebouw. Het bedrijf beschikt daarom ook over twee nog grotere kantbanken, namelijk met tonnages van 1500 en 2500 ton.

Snel en nauwkeurig

Toch was er bij het zetten sprake van een bottleneck, met name sinds de lasersnijcapaciteit enkele jaren geleden is uitgebreid met een grote fiberlaser. Daarom is er nu geïnvesteerd in de nieuwe PPEB-H kantbank van de Belgische machinebouwer LVD, die sinds begin februari operationeel is. Pieter den Oudsten over deze keuze: “Het is een mooie machine, waarmee we lekker snel en heel nauwkeurig kunnen werken, mede dankzij het goede hoekmeetsysteem, de bombering en de buighulpen. Het is ook een fijne gedachte dat de fabrikant dicht in de buurt zit voor service.”

Met de nieuwe kantbank kan Den Oudsten tot 12 mm dik over de hele lengte buigen, maar die dikte is uiteraard afhankelijk van de staalkwaliteit. “Bij materiaal met een hoge treksterkte, waarmee we veel werken in de kranen- en trailerbouw, ga je in dikte omlaag. S700 MC kunnen we bijvoorbeeld tot 5 mm over de hele lengte zetten.”

Productiviteit omhoog

Den Oudsten heeft met deze nieuwe machine de kantbankcapaciteit flink uitgebreid en de productiviteit gaat hiermee omhoog. Het werk kan nu beter worden verdeeld over de verschillende kantbanken. De twee nog zwaardere jongens kunnen nu echt worden ingezet voor het zware werk waarvoor ze zijn bedoeld. “Bij dergelijke grote en zware machines horen zware gereedschappen en daardoor kan het ombouwen vele uren duren. Dat wil je dus beperken. We hebben nu drie grote banken met elk hun eigen bereik waardoor we orders beter kunnen combineren en efficiënter kunnen produceren.”

Operator Harrie Drost programmeert de nieuwe kantbank.

Operator Harrie Drost programmeert de nieuwe kantbank.

De nieuwe kantbank wordt geprogrammeerd met LVD’s CADMAN B software. Den Oudsten kiest vooralsnog niet voor offline programmeren vanaf de werkvoorbereiding. “We hebben vertrouwen in onze vakmensen en geven hen veel verantwoordelijkheid. De vakman legt ons dingen uit en niet andersom. Onze medewerkers zijn in grote lijnen zelfsturend en dat is een cultuur waar we trots op zijn. We zijn bang dat die zal verdwijnen als we vanaf kantoor gaan sturen. Onze vakmensen werken op een hoog niveau en dankzij hen zijn we marktleider op lang werk. We kunnen dat efficiënt en zeer concurrerend produceren.”

Een uitgebreider artikel leest u binnenkort in onze nieuwe uitgave van PlaatBewerkingsNieuws

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

LVD lanceert XXL-lasersnijmachine Taurus FL tijdens virtuele tech-sessie

24-02 Op dinsdag 2 maart kunnen plaatbewerkers de Dyna-Cell ontdekken. Deze robotbuigcel gebruikt razendsnelle automatische…

Plaatbewerking

Complete kantbank geeft De Wilde alle vrijheid

22-02 De Wilde Metaal is gespecialiseerd in plaat- en constructiewerk. Door de veelzijdigheid van de…

Plaatbewerking

Bystronic stelt 15 kW fiberlaser voor op Technology Days

15-02 De technologische sprong van de huidige 3 tot 12 kilowatt naar het nieuwe level…

Plaatbewerking

Hoorn op kantbank geeft Leering Enschede vrijheid bij uitdagend kantwerk

25-01 Kantbanken met een hoorn worden in Nederland maar sporadisch geïnstalleerd. “Je moet daar echt…

Plaatbewerking

Breman Bending volgt kompas van LVD

13-01 De bouw van de nieuwe fabriek van Breman Bending is in volle gang. Deze…

Plaatbewerking

LVD lanceert gerobotiseerde buigcel Ulti-Form

16-12 LVD introduceert Ulti-Form, een gerobotiseerd buigsysteem met een afkantpers die automatisch de gereedschappen wisselt.…

Plaatbewerking

Snelle hulp voor onmisbare doornbuiger

02-12 Weko Group in Nederweert maakt onder meer inrichtingen voor varkens- en kalverstallen. Hierin zit…

Plaatbewerking

Fiberlaser met bevelkop voor extra grote platen

17-11 LVD introduceert Taurus FL, een nieuwe grootformaat-fiberlasersnijmachine, ontwikkeld voor extra grote platen. Het modulaire…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X