Dener zet eigen organisatie op in Nederland

0

De Turkse fabrikant van plaatbewerkingsmachines Dener Makina wil zijn positie op de Nederlandse markt versterken. Om dit te realiseren is Wim van Kranen per 1 april als sales manager in dienst getreden. Hij heeft de opdracht een eigen organisatie in de Benelux op te bouwen. Dat past in de ambitie van Dener om West-Europa als exportmarkt sterk te ontwikkelen.

Dener is een familiebedrijf dat is gevestigd in Kayseri. Het is al in 1974 opgericht, maar heeft vooral de afgelopen vijf jaar een enorme groei doorgemaakt. Dat komt met name doordat het servo-elektrische kantbanken en fiberlasers is gaan produceren. “Hierdoor hebben ze grote stappen in de technologie gemaakt en dat heeft de ontwikkeling van het bedrijf een boost gegeven”, zegt Wim van Kranen. “Dener behoort tot de top drie van Turkse producenten van plaatbewerkingsmachines, waarbij het bedrijf zich niet alleen door technologie onderscheidt van de andere producenten in eigen land, maar ook doordat het verspanende machines bouwt: draai- en freesmachines die onder het merk DNR op de markt worden gebracht.” Om de groei verder gestalte te geven is de productie eind vorig jaar verhuisd naar een locatie net buiten Kayseri, met een totaal oppervlak van 1 vierkante kilometer, waarvan 200.000 vierkante meter bebouwd.

Spilfunctie Duitse vestiging
Dener is actief in meer dan zestig landen, voornamelijk met partners. Zo heeft de machinefabrikant een sterke positie opgebouwd in Azië en Noord-Amerika. Maar sinds enkele jaren worden de pijlen ook veel nadrukkelijker op Europa gericht. Allereerst op Duitsland, de belangrijkste industriële markt in Europa. Duitsland krijgt een spilfunctie in de verkoop en service. Vorig jaar heeft Dener daarom een eigen vestiging geopend in de regio Stuttgart, die steeds verder wordt ontwikkeld. Van hieruit worden ook de activiteiten in de Benelux ondersteund. “De oprichting van een eigen vestiging in Duitsland geeft de intenties van Dener aan”, aldus Van Kranen. “We willen een serieuze speler op de Europese markt worden. We zijn inmiddels al vertegenwoordigd in bijna alle West-Europese landen.”

Dener zet eigen organisatie op in Nederland
De fiberlasersnijmachines zijn leverbaar met bronnen van IPG of Fanuc tot 8 kW en met verschillende tafelformaten van 1,5 x 3 meter tot 6 x 2 meter.

Kwartiermaker
Dener heeft al eerder pogingen ondernomen om voet aan de grond te krijgen in Nederland. Dat gebeurde altijd via distributeurs. Maar het is niet makkelijk om een nieuw merk te vermarkten in een competitieve markt als Nederland. Daarom doet de machinefabrikant het nu zelf en hiervoor is Wim van Kranen aangetrokken. Hij fungeert als vooruitgeschoven post, als kwartiermaker, zoals hij zelf zegt. Van Kranen voldeed precies aan de profielschets die Dener had opgesteld. Hij heeft tientallen jaren ervaring met de verkoop van machines voor plaatbewerking (met name bij SafanDarley), kent de markt zodoende heel goed en beschikt over een groot netwerk. “Het is voor mij een prachtige uitdaging om met Dener aan de slag te gaan. We brengen onderscheidende technologie naar de markt die gebruikers meer flexibiliteit en productiviteit geven en op de koop toe ook nog interessante energiebesparingen opleveren.”

Servo-elektrische kantbanken
Dener is producent van een breed pakket plaatbewerkingsmachines met het accent op kantbanken en fiberlasers. Maar het bedrijf produceert bijvoorbeeld ook scharen en plasmasnijmachines (met de kerncomponenten van Hypertherm). “We richten ons op het beschikbaar maken van high-end technologie voor het middensegment van de markt”, legt Van Kranen uit. “We bieden hoogwaardige technologie op het gebied van kantbanken en lasersnijmachines met een prijsniveau dat heel interessant is voor dit marktsegment.”

Dener zet eigen organisatie op in Nederland
Op het gebied van servo-elektrische kantbanken heeft Dener in relatief korte tijd een breed programma ontwikkeld in de range van 40 tot 200 ton.

Op het gebied van servo-elektrische kantbanken is in relatief korte tijd een breed programma ontwikkeld in de range van 40 tot 200 ton. Hier presenteert de Turkse fabrikant twee lijnen: een kleine, spindel-aangedreven machine, leverbaar in versies van 40 ton en 1300 mm breed, en twee 20 ton machines met respectievelijk een breedte van 900 mm en 600 mm. Daarnaast is er de productlijn met riem-aangedreven machines, ServoBrake genaamd, van 40 ton, 1500 mm tot 200 ton, 4 meter breed. Deze worden uitgerust met componenten van gerenommeerde leveranciers. De kantbanken zijn bijvoorbeeld leverbaar met Delem besturingen en Wila klemmingen. Van Kranen: “Met ons programma kijken we naar de behoefte van de klant. Die kunnen we heel flexibel invullen. Bij het zoeken naar de passende oplossing kunnen we kiezen met de besturing (ESA of Delem, allebei in verschillende gradaties), de aandrijving (hydraulisch, hybride, elektrisch) en het gereedschapssysteem. Hetzelfde geldt voor de fiberlasersnijmachines. Deze zijn leverbaar met bronnen van IPG of Fanuc tot 8 kW en met verschillende tafelformaten van 1,5 x 3 meter tot 6 x 2 meter.”

Ook kan Dener daarbij inspelen op de groeiende vraag naar automatisering en digitale oplossingen. “Als OEM’er kunnen we door onze samenwerking met diverse partners compleet geautomatiseerde systemen aanbieden. Maar we zijn ook open en flexibel voor de keuzes van de klant. Doordat we componenten van gerenommeerde leveranciers toepassen, zijn onze machines makkelijk te verbinden met externe systemen, inmiddels hebben we hiervoor ook al een groot aantal referenties.

Naamsbekendheid
Wim van Kranen begint in Nederland met Dener redelijk aan de basis. “Onze naamsbekendheid is hier nog vrij laag. Dat past eigenlijk niet bij Dener. Als top drie producent van Turkije zouden we hier bekender moeten zijn.” Aan hem de taak hierin verandering te brengen. Dat gaat gebeuren met mediacampagnes en de deelname aan de vakbeurzen METAVAK (komend najaar) en TechniShow (volgend voorjaar). “Onze verkoopcapaciteit zal geleidelijk aan versterkt worden. En we zijn natuurlijk al begonnen met de opbouw van een goed service-apparaat. Daar is al een partner voor gevonden. Het is de bedoeling een substantieel marktaandeel te veroveren. Daar zullen we hard voor moeten werken. Maar voor een aanbieder die onderscheidende technologie, goede kwaliteit en slimme oplossingen biedt, is altijd ruimte Daarnaast hebben we voor de eerste klanten ook nog eens extra aantrekkelijke aanbiedingen, waaronder de introductie uitvoering van de ServoBrake kantbank die nu in een speciale Limited Edition uitvoering beschikbaar is.”