DMG Mori ziet snellere transitie naar digitale fabriek in verspaning

Door de coronacrisis versnellen verspanende bedrijven de transitie naar de digitale fabriek. Dat zei DMG Mori topman Christian Thönes bij de prestentatie van de halfjaarcijfers van de werktuigmachineproducent. Zoals verwacht mocht worden zijn orderintake, omzet en resultaat in het eerste halfjaar ver achter gebleven bij de cijfers over dezelfde periode vorig jaar. Toch maakt DMG Mori nog winst.

De orderintake daalde van ruim 1412 miljoen euro naar 784 miljoen euro, de omzet van 1276 miljoen naar 838 miljoen. Dat resulteerde in een winst van 33,2 miljoen euro. In de eerste helft van 2019 verdiende DMG Mori nog 103,4 miljoen euro. Doordat er minder nieuwe orders zijn geboekt, is de orderportefeuille teruggelopen. Deze had op 30 juni een waarde van 1,082 miljoen euro (op 31 december 2019 was dat nog 1,197 miljoen). Theoretisch betekent dit dat de productiecapaciteit voor gemiddeld vijf maanden is gevuld. Maar de verschillende productielocaties zijn niet allemaal gelijk bezet.

Automatisering, digitalisering, 3D-printen

Omdat de klanten hun digitalisering versnellen, breidt DMG Mori haar inspanningen op het gebied van automatisering, digitalisering en additive manufacturing (3D-printen) verder uit. “Investeren in innovaties en vooral in digitalisering, is de enige weg uit de crisis”, aldus Thönes. “De economische situatie is en blijft uitdagend. Maar wij zijn goed gepositioneerd en zullen positieve resultaten blijven houden.”

Door de mondiale verspreiding van het coronavirus bevinden de wereldeconomie en de wereldwijde markt voor machinegereedschappen zich in een recessie. De verwachting is daarom dat de markt voor machinegereedschappen dit jaar sterk zal krimpen. De Duitse branchevereniging VDW en onderzoekers van Oxford Economics voorspelden in april een terugval met 20,3 procent naar 52,3 miljard euro. Vorig jaar oktober werd nog een terugval van slechts 0,6 procent (naar 71,7 miljard euro) voorspeld. De volgende voorspelling komt weer in oktober.

Resultaat blijft positief

Maar op dit moment zijn de duur en de negatieve gevolgen van de pandemie niet in hun volle omvang te voorspellen, noch voor de gehele economie, nog voor de machinegereedschappenindustrie. Door de complete verandering in mondiale economische condities houdt DMG Mori rekening met een scherpe terugval in orderintake, omzet, winst en vrije cashflow in het financiële jaar 2020. Toch zal het resultaat positief blijven. De reeds in een vroeg stadium genomen maatregelen voor kostenreductie en flexibiliteit op alle terreinen moeten de prestaties en de  winstgevendheid van DMG Mori ondersteunen. Deze maatregelen maken – naast de verdere uitbouw van automatisering, digitalisering en additive manufacturing – DMG veerkrachtig en weerbaar. De bedrijfsleiding verwacht dat de orderintake over heel 2020 zal uitkomen op 1,6 miljard euro en de omzet op ongeveer 1,65 miljard euro. Dat zou dan moeten resulteren in een winst van ongeveer 60 miljoen euro. Voorwaarde voor deze prognose is dat er geen tweede lockdown komt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Hoffmann opent officieel nieuw pand in Twentse Borne

18-10 “De afgelopen tien jaar hebben we de omzet van 20 miljoen euro verdubbeld naar…

Verspanen

DMG Mori neemt voorschot op EMO Milano

14-09 Maar liefst 25 machines uit het brede portfolio van DMG Mori zullen tijdens de…

Verspanen

Vijfassig simultaan frezen op slechts 3,15 m2

08-09 Dit compacte bewerkingscentrum is gebaseerd op en deels uitgerust met dezelfde componenten als de…

Personeel en Opleiding

Monteurs uitgezonderd van quarantaineplicht

02-06 De Eerste Kamer heeft onlangs ingestemd met een wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge…

Verspanen

Abonnement op een freesbank

03-05 DMG Mori noemt dit zogeheten subscription-businessmodel PAYZR (Pay with Zero Risk). Klanten kunnen innovatiecycli…

Verspanen

DMG Mori investeert 75 miljoen in productie 5-assers in China

14-04 De nieuwe productiefaciliteit van 35.000 vierkante meter zal zwaar geautomatiseerd en gedigitaliseerd worden, zo…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Corona geeft machine-ontwikkeling boost”

07-04 Machinebouwers hebben het afgelopen jaar niet op de rem getrapt als het op machine-ontwikkelingen…

Bedrijf en Economie

VDL positiever over 2021 ondanks uitdagingen van formaat

22-03 De gecombineerde omzet is in 2020 uitgekomen op 4,686 miljard euro, een daling van…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X