Dormac biedt verspanende bedrijven oplossingen

Ruim driehonderd modellen telt het leveringsprogramma van de Zuid-Koreaanse machinefabrikant Doosan. Allemaal betaalbare machines van een heel sterke kwaliteit. Dit uitgebreide programma vormt de belangrijkste vertegenwoordiging van Dormac CNC Solutions.

Maar Dormac is veel meer dan Doosan. De machineleverancier in De Goorn (NH) biedt een totaalpakket voor de verspanende industrie. “Wij bieden de verspanende bedrijven oplossingen waarmee ze geld kunnen verdienen.”

Waar ooit het accent lag op teach-in draaibanken en freesmachines, daar is de focus bij Dormac inmiddels opgeschoven naar een breed programma CNC draaibanken en freesmachines. Steeds vaker vraagt de verspanende industrie immers naar machines die complexer en geavanceerder kunnen en moeten produceren. Aan deze vraag kan een goede invulling worden gegeven met de geavanceerde multitasking draai-/freesmachines en multi-axis draaimachines van onder andere Doosan. Daarnaast vertegenwoordigt Dormac ook andere bekende merken als Kiheung, Dahlih en Giana.

Juiste keuze
Met al deze merken biedt Dormac een uitgebreid pakket machines voor verspanende bewerkingen. Alle denkbare modellen zijn leverbaar en het aantal opties op de machines is groot. Daarbij komen ook nog eens diverse automatiseringsoplossingen van partners als BMO, Teqq en Fastems en stafaanvoeren van verschillende merken. Hiermee kunnen continue productieprocessen met minimale menselijke input worden gerealiseerd.

Zo biedt Dormac oplossingen voor de meest uiteenlopende productievraagstukken. Maar hoe maak je als verspaner de juiste keuze uit dit enorme aanbod? Hier biedt het verkoopteam van Dormac uitkomst. Joost Verschure, Edwin de Leeuw, Peter Storm en René van der Peet kunnen vanuit hun kennis en jarenlange ervaring als geen ander adviseren over de juiste machine voor iedere specifieke toepassing. Zij kijken constant naar de ontwikkelingen en wensen van de eindgebruikers en denken daar graag in mee. “Wij willen altijd graag inzicht hebben in wat er met de machines moet worden gemaakt”, zegt Joost Verschure. “Het soort product, het materiaal en de aantallen bepalen de keuze. Machines zijn er in vele afmetingen en zijn gemaakt voor vele toepassingen, maar voor iedere specifieke situatie is er een machine die precies aan alle eisen voldoet.”

Verstandig investeren
Automatisering, 5-assig bewerken, hogedruk koeling, afzuigapparatuur; het is allemaal mogelijk. De vraag is echter of dit ook altijd allemaal nodig is en of het ook kan. Huib Wennekes: “Het gaat om de juiste oplossing. Automatisering en 5-assig bewerken mogen dan momenteel topthema’s in de verspanende industrie, het is maar de vraag of iedere verspaner daarin moet investeren. Je moet er bijvoorbeeld ook het personeel voor hebben om het maximale rendement uit zulke machinesystemen te halen. Heb je dat niet dan is het misschien veel verstandiger om het simpel te houden.”

Dat neemt niet weg dat niemand schrik hoeft te hebben voor kwalitatief hoogwaardige productiesystemen. Machines zijn zo gebruikersvriendelijk en hun programmering is dermate vereenvoudigd dat operators daarmee goed overweg kunnen. Is dat niet het geval dan kan Dormac helpen met een opleidingstraject. Twee ervaren (praktijk)instructeurs verzorgen alle cursussen. Als praktijkscholing op het bedrijf aan de machine of bij Dormac op de zaak in De Goorn.

Service en onderhoud
De instructeurs maken deel uit van de Dormac-organisatie, die inmiddels 27 mensen omvat. Onder hen twaalf goed opgeleide monteurs, die installaties van machines doen en zorgen voor tijdig onderhoud en service. Zij gaan regelmatig op cursus bij zowel de machineproducenten als bij de besturingsproducenten (Fanuc, Heidenhain, Siemens en Fagor). Ze zijn voorzien van alle benodigde meetinstrumenten zoals een Renishaw ballbar meter, digitale balanceer apparatuur, spankrachtmeters voor klauwplaten en freespindels, meetdoornen, waterpassen et cetera. Doel is om in het geval van een storing deze zo snel mogelijk te verhelpen. Hiervoor is ook een telefonische helpdesk beschikbaar, die indien gewenst tevens adviezen verstrekt.

Doosan wil bij top drie horen

Doosan is een fantastische partner voor Dormac. De Zuid-Koreaanse machinebouwer timmert enorm aan de weg en wil tot de top drie producenten van bewerkingsmachines van de wereld behoren.

Vorig jaar heeft Doosan ruim 17.000 machines geproduceerd: Multi tasking, multi axis, horizontale en verticale draaibanken, 5-assige bewerkingscentra, horizontale en verticale freesbanken en kotterbanken. Elk voorjaar worden er op de eigen wereldshow in Seoul weer tientallen nieuwe modellen gepresenteerd. De hoogtepunten van de show van dit jaar zijn in september te zien op de EMO in Hannover. Op deze internationale vakbeurs voor productietechniek wordt de stand van Doosan elke keer weer groter.
Europa is belangrijk voor de Koreaanse machinebouwer. In 2012 is flink geïnvesteerd in een nieuw Europees servicecentrum in Duitsland, waar de onderdelenvoorraad sterk is vergroot. In de haven van Hamburg staat bovendien een grote voorraad machines, waardoor een nieuwe machine snel op zijn plaats van bestemming kan zijn. Juist dat kan tegenwoordig een doorslaggevende factor zijn, weet Huib Wennekes van Dormac: “De markt is de afgelopen jaren echt veranderd.  Je moet als machineleverancier tegenwoordig heel snel kunnen schakelen. Als een klant van ons een order kan boeken en daarvoor machinecapaciteit nodig heeft, dan is snelle levering van een machine vaak essentieel. Met een beroep op de voorraad van Doosan in Duitsland zij wij daar goed toe in staat.”

De merken die  Dormac naast Doosan vertegenwoordigt zijn:

Kiheung
Dahlih
Emco 
L&W Tools
Giana
Winho
Yu-Shine
Trimill
Pinacho Metosa
bedfreesmachines
conventionele en CNC freesmachines
teach-in draaibanken
teach-in freesmachines
grote kop/center draaibanken
conventionele draaibanken
verticale draaibanken
high speed machining centra (tool and mould industrie)
teach in draaibanken en conventionele draaibanken

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Dormac heeft alles in huis voor totaaloplossingen

27-09 Met de SMX-serie brengt Dormac een flexibele en productieve multitaskingmachine naar METAVAK. De SMX2600s…

Geen categorie

Workshop over tandwielbewerking bij Okuma

07-04 Onder de titel ‘Gear Machining Workshop’ organiseert Okuma van 4 t/m 6 juni een…

Geen categorie

Red Dot design award voor Puma SMX van Doosan

31-03 Doosan MachineTools heeft als eerste Koreaanse machinefabrikant de Red Dot Award voor Product Design…

Geen categorie

Doosan spreekt hoger segment aan met nieuwe multi-tasker

10-10 Een hoogtepunt op de stand van Doosan op de EMO was de introductie van…

Geen categorie

Informatieve bijeenkomst over multi task bewerken

07-10 Wie investeert in een super machine, wil daar natuurlijk het maximale rendement uit halen.…

Geen categorie

Gelderblom beste Okuma dealer

23-09 De Benelux-vertegenwoordiger van Okuma Corporation, Gelderblom CNC Machines in Houten, heeft de Golden Partner…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV