Draaierij Posthumus installeert bedfrezer met eigen clubkleuren

“We willen er klaar voor zijn als het grote geweld straks losbarst”, zegt Sietze Posthumus van Posthumus Draaierij in Burgwerd. Daarom heeft zijn bedrijf een nieuwe bedfrezer van de Zuid-Koreaanse fabrikant Kiheung geïnstalleerd. Deze door Dormac CNC Solutions geleverde machine is gespoten in opvallend rood en geel, de ‘clubkleuren’ van de Friese toeleverancier.

Sietze Posthumus is best positief over de toekomst. “Volgens mij is het ergste achter de rug.” Maar de nieuwe bedfreesmachine is niet alleen aangeschaft met het oog op de te verwachten drukte als de crisis eenmaal voorbij is. Sinds de oprichting van zijn bedrijf in 1984 heeft Posthumus eigenlijk altijd geïnvesteerd. “Wat dat betreft zijn we een ouderwets bedrijf. Als we wat verdienen, investeren we.”

Zo is er in de loop der jaren een grote machinefabriek ontstaan, pal naast de kerk in het 350 inwoners tellende dorp Burgwerd. Hier verwerken twintig medewerkers met moderne apparatuur metalen als RVS, staal en gietijzer. Tal van bedrijven maken gebruik van de diensten van Posthumus Draaierij. De hoofdmoot van de werkzaamheden bestaat uit het vervaardigen van machineonderdelen voor de offshore, de zuivelindustrie, de vleesindustrie, koffiebranderijen en andere takken van industrie, bijvoorbeeld op het gebied van landbouwmechanisatie en luxe jachtbouw. Ook wordt veel reparatiewerk voor productiebedrijven verricht. Met de flexibele organisatie en een breed scala aan hightech machines kan snel worden geschakeld.

Maatwerk leveren
Posthumus is ingericht op het flexibel, snel en efficiënt produceren van kwalitatief goede producten en levert echt maatwerk. Het overgrote deel van het machinepark is computergestuurd. CNC bewerkingscentra, CNC draaibanken en teach-in draaibanken bepalen het beeld op de productievloer. Bijna tien jaar geleden is daar de eerste Kiheung bedfreesmachine U1000 geplaatst. Deze bevalt uitstekend. Omdat de onderdelen steeds groter worden (onder andere voor de offshore) is daar nu dan een Kiheung U1250 bijgekomen. De capaciteit van deze nieuwe machine is een stuk groter dan die van de oude machine: de nieuwe heeft een slag van 4100 mm, de oude van 3000 mm. De nieuwe bedfrezer heeft een X-as van 4100 mm, een Y-as van 1250 mm en een Z-as van 2000 mm. Voor Posthumus is dat een tussenmaat. Het bedrijf freest tot wel 6 meter en kan draaiwerk aan tot 2000 mm doorsnee en een lengte van 8 meter.

Machine met body
De Friese verspaner heeft gekozen voor Kiheung vanwege de goede ervaringen met dit merk. “De nieuwe machine heeft een gewicht van 38 ton”, zegt Johan Cats, die net als Posthumus’ zoon Taeke lid is van de directie. “Dat is belangrijk, voor de stabiliteit heb je een machine met body nodig. In vergelijking met de oude machine is de geleiding van de RAM veel beter. Die is nu goed onder controle. En uiteraard hebben we nu koeling door de spil. Ook was de fabriek in staat om te voldoen aan enkele speciale details die wij wensten. Zo heeft deze machine een extra hoge z-as, om extra hoge werkstukken te kunnen bewerken. We hebben bewust gekozen voor een handmatige kop. Hiermee kunnen we alle hoeken maken.”
De nieuwe bedfrezer is uitgerust met de nieuwste Heidenhain besturing. Posthumus is vrij selectief met de besturingen. “We programmeren hier veelal aan de machine, iedereen heeft de capaciteiten om dat te doen. Doordat we alleen Fanuc, Heidenhain en Siemens hebben, kunnen onze medewerkers makkelijk werk van elkaar overnemen als dat nodig is.”

Meer kleur
Opvallend is natuurlijk de kleurstelling van de nieuwe machine. Posthumus heeft hem in haar eigen kleuren laten lakken: fel rood en warm geel. “Vaak hebben machines troosteloze, nietszeggende kleuren”, aldus Posthumus. “Vroeger dacht je daar nooit over na, maar enige tijd geleden hebben we een nieuwe draaibank in onze eigen kleuren laten spuiten. Dat geeft echt kleur aan je bedrijf. Ook bij investeringen in de toekomst zullen we vaker voor rood en geel gaan kiezen.”

Posthumus heeft zoals gezegd vertrouwen in de toekomst. Dat vertrouwen wordt gevoed doordat bij Heerenveen zojuist de bouw van een nieuwe kaasfabriek is begonnen. De A-ware Food Group investeert hier 125 miljoen euro. “Ze hebben iedereen hier in de omtrek nodig om deze fabriek op tijd klaar te krijgen. Dat levert zeker ook werk op voor onze nieuwe bedfreesmachine. Als het qua investeringen hier in Friesland regent, druppelt het bij ons. Met een beetje geluk gaat het zelfs miezeren.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Seco JS754 Stub-serie waardevol bij frezen moeilijkere materialen

07-06 De frees met vier snijtanden is ontworpen voor freesdraaimachines en multi-tasking-machines en bevat de…

Verspanen

Minder vervorming van onderdelen tijdens het frezen

23-11 Het Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT) in Aken heeft nu samen met partners…

Verspanen

Seco Helical SN8-13 frezen met lagere kosten per snijkant

10-10 De frezen zijn gebouwd voor moeilijke toepassingen met ISO P-, M-, K- en S-materialen…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

Zuivere 90° hoek met de nieuwe TNGX

22-04 De frees is lichtsnijdend, waardoor afbuiging wordt voorkomen en een uitstekende oppervlakteafwerking mogelijk is.…

Verspanen

Freesuitbreiding voor lastig verspaanbare materialen

22-03 De vijfsnijders (S770HB/S771HB/S772HB/S773HB), laten tot 25% hogere voedingswaarden toe ten opzichte van vier snijkanten.…

Verspanen

Deze zes metalen kunnen gebruikt worden voor het CNC frezen

18-11 Zoals je mogelijk al wel weet kun je bij CNC frezen gebruik maken van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV