Duizendpoten en specialisten

0

WNT, de verspaningsspecialist uit het Zuid-Duitse Kempten, presenteert op de EMO haar nieuwste en meest innovatieve gereedschapsoplossingen. Een kleine selectie van de highlights is al bekend gemaakt.

Duikfrees MonsterMill PCR Uni
Een hoogtepunt is  de nieuwe duikfrees MonsterMill PCR Uni  (officieel aangeduid als Divemaster). Het is een echte duizendpoot die bij het ruwfrezen met vier snijkanten voor een hoog tijdspaanvolume zorgt en als gereedschap met finishvertanding ook goede finishoppervlakken tot stand brengt. De rustige  loop, die stabiele en nauwkeurige bewerkingsprocessen garandeert, wordt dankzij de ongelijk verdeelde snijkanten en de ongelijke spiraalhoek bereikt. Eigenschappen als steil induiken, snel centreren dankzij de gepatenteerde centreerpunt en trillingsvrij schuin induiken tot een induikhoek van 45° maken de MonsterMill PCR UNI zeer geschikt voor het bewerken van staal, roestvast staal en gietijzer.

Ruwfrezen op hoogste niveau
Het nieuwe hoge-voeding freessysteem HFC 19 laat de spanen echt vliegen en zorgt voor maximale tijdspaanvolumes en ultieme proceszekerheid. “Met een snedediepte van ap 3,3 mm en een maximale voeding per tand worden fenomenale spaanvolumes behaald, waarvan verspaningsjunkies alleen maar kunnen dromen”, aldus WNT. De geoptimaliseerde spaankamers waarborgen een optimale afvoer van de spanen. Daarnaast worden de verspaningskrachten overwegend in axiale richting gestuurd, daarom ontstaan er zelfs bij lange uitsteeklengtes van de gereedschappen nauwelijks trillingen en wordt de spindel ontlast.

Dragonskin-innovatie
De nieuwe Dragonskin soort DPX2245 is een uitbreiding in de richting van  hooggelegeerde stalen in het ISO-bereik P45/M45. De speciale coatingstructuur is vanwege aangepaste samenstelling en geoptimaliseerde microstructuur voor maximale oxidatiebestendigheid vooral geschikt voor de droogbewerking. Daardoor is deze vooral bedoeld voor hoge snijsnelheden. Daarnaast overtuigt deze soort met uitstekende hogetemperatuureigenschappen, die door ultramoderne PVD-technologie in combinatie met beproefd high performance-substraat gewaarborgd wordt.

Optimale gereedschappeninkoop
Geheel volgens het EMO-motto (‘Connecting systems for intelligent production’) presenteert WNT ook haar Tool-Supply-24/7-oplossingen, waarmee het gereedschap inkoopproces voor klanten volledig automatisch verloopt. Stappen die tijd en geld kosten, zoals het vaststellen van de vraag, bestelling via de inkoop, goederenontvangst of het opslaan van het gereedschap, worden overgenomen door WNT. Het hart wordt gevormd door de nieuwste generatie van de gereedschapuitgifteautomaat Tool-O-Mat, die in het machinepark opgesteld wordt en met de voor de klant belangrijkste gereedschappen gevuld kan worden. Klanten hebben daarmee directe toegang tot hun standaard gereedschappen en kunnen, zodra gereedschapswissel nodig is, het benodigde product uit het uitgiftesysteem halen.

WNT HFC19 EMO
Met het nieuwe freessysteem met hoge voeding HFC 19 zijn snededieptes tot 3,3 mm mogelijk.

Specialist voor specialisten
Voor het proceszeker en efficiënt bewerken van moeilijk verspaanbare, taaie of hittebestendige materialen heeft WNT de WTX–Ti high-performance boor ontworpen. Door zijn geoptimaliseerde geometrie en oppervlaktecoating bereikte deze boor indrukwekkende standtijden bij tests in titaan, Inconel en roestvrij staal. Hiervoor is niet alleen de verbeterde spaankamer- en kerndiametergeometrie doorslaggevend, maar ook het nieuwe Dragonskin high-end dubbel-coatingsysteem met oppervlaktebehandeling achteraf.

Vol gas met wisselkop
WNT heeft het beste uit twee beproefde producten samengebracht: De enorme voedingskracht van de WTX–Feed met de efficiëntie van de WTX–Change. Met de nieuwe WTX–Change Feed wordt het eerste wisselkopsysteem met drie snijkanten gepresenteerd, dat overtuigt door dynamiek, prestaties en precisie, zelfs bij ongunstige booromstandigheden. In vergelijking met het wisselkopsysteem met 2 snijkanten behaalt de WTX–Change Feed 50–100% hogere voeding, wat bewerkingstijden aanzienlijk verlaagt. Net zoals bij z’n naamgenoot, het monogereedschap WTX – Feed, beschikt ook de Change Feed over een centrerende dwarssnijkant, die maximale positienauwkeurigheid garandeert en schuin aanboren tot 6° mogelijk maakt.

Koelkanalen in steeksysteem
Het DC-SX steeksysteem van WNT is uitgerust met twee doelgerichte inwendige koelkanalen, die het koelmiddel naar het punt brengen waar dit het meeste effectief is, namelijk direct bij de snijkant. Voor het gebruik van de inwendig gekoelde steekbladen op alle gangbare machines wordt nu met innovatieve spanblokken een universele koelmiddelovergave gewaarborgd. Het bijzondere: De spanblokken van WNT zijn de enige met in totaal drie aansluitmogelijkheden. Dat zorgt voor maximale flexibiliteit. Bovendien zijn de uitsparingen op de schacht met afdichtringen uitgerust: daardoor kunnen de nieuwe spanblokken volledig vrij van lekkage in vierkante opnames voor gereedschappen met inwendige koeling van andere aanbieders geplaatst worden.

Gereedschapsopnames
De BT-FC gereedschapsopnames van WNT beloven maximale proceszekerheid en een verbeterde gereedschapstandtijd. Daarbij gaat het om een dubbelcontactsysteem, dat behalve een conisch aanlegvlak ook contact maakt met de flens en daardoor een extra aanlegvlak genereert. Een van de belangrijkste voordelen van het BT-FC-systeem is de verhoogde stijfheid bij de bewerking. Reden hiervoor is de verbeterde ondersteuning, waardoor een veel hogere buigstijfheid van het gereedschap bereikt wordt. De zogenaamde ‘Face Contact’ in combinatie met de conische opname voorkomt afwijkingen, wat een hogere nauwkeurigheid alsmede een optimale oppervlaktekwaliteit mogelijk maakt. Het aanlegvlak gaat ook trillingen tegen, die bijvoorbeeld bij de HSC bewerking voor slijtage aan de conus van de machinespindel en aan de gereedschapshouder zorgen. Met de Face Contact wordt daarmee de levensduur van de machinespindel, de gereedschapshouder en het gereedschap verlengd.

WNT, hal 5, stand B70