Eerste eX CO2 lasersnijders Mitsubishi goed ontvangen

Sinds begin 2013 fungeert SafanDarley als Benelux-agent voor de lasersnijmachines van Mitsubishi Electric Europe, een dochteronderneming van Mitsubishi Electric. Tot de eerste bedrijven die een eX CO2-lasersnijmachine van het Japanse merk hebben aangeschaft behoren de fabrikant van rolluiken Metacon in Gouda en de loonsnijder Budi in Ooltgensplaat op Goeree-Overflakkee. Uiteenlopende bedrijven die de machines op geheel verschillende wijze inzetten; beide noemen ze als belangrijke pluspunten de goede bedienbaarheid en toegankelijkheid.

Metacon ontwerpt en produceert inbraakvertragende rolluiken en branddeuren, en is daarnaast gespecialiseerd in plaat- en constructiewerk. Met circa tachtig medewerkers en vestigingen in Nederland en België heeft de Goudse onderneming een groot netwerk binnen en buiten Europa opgebouwd. De constructieafdeling werkt grotendeels voor de eigen productie en levert daarnaast onderdelen van voornamelijk roestvast staal aan onder andere de petrochemische industrie en de scheepsbouw.
“We zetten al een jaar of negen een lasersnijmachine van een ander A-merk in, en waren toe aan uitbreiding van de capaciteit”, zegt Algemeen Directeur Vincent Vergunst. “En met capaciteit doel ik zowel op de productiviteit als op de maximale materiaaldikte. Met de nieuwe Mitsubishi hoeven we het snijden van dikkere plaat niet meer uit te besteden aan een regionaal waterstraalsnijbedrijf. Ook is de snedekwaliteit erop vooruitgegaan en is een laserstraal natuurlijk ook sneller dan een waterstraal. De nieuwe machine is boven plaatdikten van 4 mm heel wat sneller dan onze oudere machine.”

Unieke innovatie
Bij de nieuwe 4,5 kW CO2-lasersnijmachine liggen de grenzen voor staal, roestvast staal en aluminium op respectievelijk 25, 16 en 16 mm. De machine verwerkt plaatafmetingen tot 3000 x 1500 mm en is voorzien van een wisseltafel voor automatische plaataanvoer. De maximale assnelheid bedraagt 100 m/min; Mitsubishi geeft een positieprecisie op van 0,05 over 500 mm in de X- en Y-richting en een repeteerprecisie van 0,01 mm. Een unieke innovatie bij de eX-serie vormt de 3-axis cross flow resonator, die de CO2-emissie met maximaal 30% reduceert. De laserkop heeft Z-as compensatie: afwijkingen van de plaatvlakheid worden automatisch gecompenseerd. De afstand tussen lens en laserbron wordt bij de eX CO2 constant gehouden.
“De machine, die in december van het vorig jaar is afgeleverd, vertoonde geen kinderziekten”, zegt Frank Asscheman, manager van de constructieafdeling. “Na twee weken training op het bedrijf hier kon de productie direct van start gaan. We maken gebruik van het plaatindelingsprogramma Radan; de seriegrootte varieert sterk, van enkele stuks tot duizenden. Wat ons opvalt is het bedieningsgemak van zowel de besturing als de machine zelf en het energieverbruik, dat nog een stuk lager is dan bij de oudere machine waarbij dit aspect de nodige aandacht heeft gekregen.” In de standby-modus schakelt de machine automatisch in de eco-stand, waarbij de resonator en diverse functies stapsgewijs worden uitgeschakeld. In de vergelijking met de oudere machine, stelt Asscheman, blijkt dat ook het stikstofverbruik veel geringer is en het brongasverbruik op circa één derde ligt. Als andere voordelen noemt hij de snelle ‘insteek’ – het aanbrengen van het startgat – en het probleemloze onderhoud door de goede toegankelijkheid van alle kritische onderdelen van de machine.
Vergunst: “De machinebezetting ligt nu al hoog: overdag snijden we dunne plaat en ín de namiddag leggen we een dikke plaat in de machine en nog een op de wisseltafel die dan in de avond en nachtelijke uren worden bewerkt.”

Afwerkkwaliteit
Ook plaatwerktoeleverancier Budi in Ooltgensplaat heeft ‘vergelijkingsmateriaal’ in de vorm van een tien jaar oude lasersnijmachine van een ander fabricaat, zij het uitgerust met een 2,5 kW Slab-laser. De ex CO2 machine – net als bij Metacon uitgerust met een 4,5 kW laserbron – functioneert inmiddels vijf maanden, waarvan drie volcontinu. Ook Algemeen Directeur Johan van Iwaarden en Financieel Directeur Jan Mesken van Budi noemen de gemakkelijke bedienbaarheid en toegankelijkheid van de machine, wat prettig is bij onderhoud en eventuele storingen (die zich overigens sinds de ingebruikname nog niet hebben voorgedaan).
“Om een voorbeeld te noemen”, zegt Mesken, “er valt van alles door het ondersteuningsrooster heen. Bij veel machines is het een heel gedoe om dat afval te verwijderen, maar deze machine heeft een paar schrootbakken op wieltjes, die je gemakkelijk onder de machine vandaan trekt. ‘Goedkoop en simpel’ lijkt een van de uitgangspunten van de ontwerpers te zijn geweest.”
Budi heeft veel spoedwerk, weinig bulk, veel series: per dag wordt tien à vijftien maal gewisseld. Zowel dun als dik staal, roestvast staal als aluminium wordt gesneden; bij plaatdikten van staal groter dan 20 mm wordt overgeschakeld op waterstraalsnijden.
Van Iwaarden: “Voor ons is de afwerkkwaliteit een belangrijk criterium. De vergelijking met onze andere, drie jaar oude machine, valt duidelijk uit ten gunste van Mitsubishi. Wij kennen een bedrijf dat de afbraamploeg kon terugbrengen van vijf naar twee man, en onze ervaring is niet anders. Braamvorming treedt in onze ervaring pas op bij roestvaststaal vanaf 20 mm, bij aluminium vanaf 10 mm.”

Serviceniveau
Zowel Metacon als Budi hebben SafanDarley-machines in de werkplaats staan; Budi beschikt bijvoorbeeld onder andere over een H-Brake (5100 mm x 320 ton). Ze zijn daarom vertrouwd met het serviceniveau van de Lochemse onderneming, en dat heeft in beide gevallen meegespeeld bij de keuze voor de Mitsubishi-machine.

Mitsubishi Electric is exposant op Euroblech. Hal 15, stand F14

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Nieuwe lasersnijmachine Laser Genius+ van Prima Power

08-06 Volgens de Italiaanse machinebouwer is deze nieuwe vlakbedlaser een synthese van nieuwe ideeën en…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Plaatbewerking

Bodor Laser Nederland expandeert ondanks covid

22-03 Zo is Maurice Borger aangesteld ter versterking van de activiteiten in het zuiden en…

Plaatbewerking

Besten Machines importeur van Haco

22-02 Haco is van oudsher een bekende naam in de Nederlandse metaalbewerkingsindustrie. Er zijn hier…

Plaatbewerking

Van Kerkhof breidt sterk uit op lasersnijden constructiedelen

22-02 Van Kerkhof Metaalbewerking is een allround toeleverancier die zich bezig houdt met het bewerken…

Plaatbewerking

Hendriks Staalbouw investeert in 8kW plaatlaser van BLM Group

01-02 Met een plaatlaser met 8 kW fiberlaserbron van BLM Group snijdt het bedrijf in…

Plaatbewerking

Bystronic heeft een machine voor elk budget

21-12 Sinds de overname van Weber Laserservice biedt Bystronic Benelux niet alleen nieuwe lasersnijmachines, kantbanken,…

Plaatbewerking

247TailorSteel blijft groeien en vergroot klantenkring

02-12 247TailorSteel zal het ‘coronajaar’ 2020 afsluiten met een groei van 5 à 10 procent…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X