Eerste eX CO2 lasersnijders Mitsubishi goed ontvangen

Sinds begin 2013 fungeert SafanDarley als Benelux-agent voor de lasersnijmachines van Mitsubishi Electric Europe, een dochteronderneming van Mitsubishi Electric. Tot de eerste bedrijven die een eX CO2-lasersnijmachine van het Japanse merk hebben aangeschaft behoren de fabrikant van rolluiken Metacon in Gouda en de loonsnijder Budi in Ooltgensplaat op Goeree-Overflakkee. Uiteenlopende bedrijven die de machines op geheel verschillende wijze inzetten; beide noemen ze als belangrijke pluspunten de goede bedienbaarheid en toegankelijkheid.

Metacon ontwerpt en produceert inbraakvertragende rolluiken en branddeuren, en is daarnaast gespecialiseerd in plaat- en constructiewerk. Met circa tachtig medewerkers en vestigingen in Nederland en België heeft de Goudse onderneming een groot netwerk binnen en buiten Europa opgebouwd. De constructieafdeling werkt grotendeels voor de eigen productie en levert daarnaast onderdelen van voornamelijk roestvast staal aan onder andere de petrochemische industrie en de scheepsbouw.
“We zetten al een jaar of negen een lasersnijmachine van een ander A-merk in, en waren toe aan uitbreiding van de capaciteit”, zegt Algemeen Directeur Vincent Vergunst. “En met capaciteit doel ik zowel op de productiviteit als op de maximale materiaaldikte. Met de nieuwe Mitsubishi hoeven we het snijden van dikkere plaat niet meer uit te besteden aan een regionaal waterstraalsnijbedrijf. Ook is de snedekwaliteit erop vooruitgegaan en is een laserstraal natuurlijk ook sneller dan een waterstraal. De nieuwe machine is boven plaatdikten van 4 mm heel wat sneller dan onze oudere machine.”

Unieke innovatie
Bij de nieuwe 4,5 kW CO2-lasersnijmachine liggen de grenzen voor staal, roestvast staal en aluminium op respectievelijk 25, 16 en 16 mm. De machine verwerkt plaatafmetingen tot 3000 x 1500 mm en is voorzien van een wisseltafel voor automatische plaataanvoer. De maximale assnelheid bedraagt 100 m/min; Mitsubishi geeft een positieprecisie op van 0,05 over 500 mm in de X- en Y-richting en een repeteerprecisie van 0,01 mm. Een unieke innovatie bij de eX-serie vormt de 3-axis cross flow resonator, die de CO2-emissie met maximaal 30% reduceert. De laserkop heeft Z-as compensatie: afwijkingen van de plaatvlakheid worden automatisch gecompenseerd. De afstand tussen lens en laserbron wordt bij de eX CO2 constant gehouden.
“De machine, die in december van het vorig jaar is afgeleverd, vertoonde geen kinderziekten”, zegt Frank Asscheman, manager van de constructieafdeling. “Na twee weken training op het bedrijf hier kon de productie direct van start gaan. We maken gebruik van het plaatindelingsprogramma Radan; de seriegrootte varieert sterk, van enkele stuks tot duizenden. Wat ons opvalt is het bedieningsgemak van zowel de besturing als de machine zelf en het energieverbruik, dat nog een stuk lager is dan bij de oudere machine waarbij dit aspect de nodige aandacht heeft gekregen.” In de standby-modus schakelt de machine automatisch in de eco-stand, waarbij de resonator en diverse functies stapsgewijs worden uitgeschakeld. In de vergelijking met de oudere machine, stelt Asscheman, blijkt dat ook het stikstofverbruik veel geringer is en het brongasverbruik op circa één derde ligt. Als andere voordelen noemt hij de snelle ‘insteek’ – het aanbrengen van het startgat – en het probleemloze onderhoud door de goede toegankelijkheid van alle kritische onderdelen van de machine.
Vergunst: “De machinebezetting ligt nu al hoog: overdag snijden we dunne plaat en ín de namiddag leggen we een dikke plaat in de machine en nog een op de wisseltafel die dan in de avond en nachtelijke uren worden bewerkt.”

Afwerkkwaliteit
Ook plaatwerktoeleverancier Budi in Ooltgensplaat heeft ‘vergelijkingsmateriaal’ in de vorm van een tien jaar oude lasersnijmachine van een ander fabricaat, zij het uitgerust met een 2,5 kW Slab-laser. De ex CO2 machine – net als bij Metacon uitgerust met een 4,5 kW laserbron – functioneert inmiddels vijf maanden, waarvan drie volcontinu. Ook Algemeen Directeur Johan van Iwaarden en Financieel Directeur Jan Mesken van Budi noemen de gemakkelijke bedienbaarheid en toegankelijkheid van de machine, wat prettig is bij onderhoud en eventuele storingen (die zich overigens sinds de ingebruikname nog niet hebben voorgedaan).
“Om een voorbeeld te noemen”, zegt Mesken, “er valt van alles door het ondersteuningsrooster heen. Bij veel machines is het een heel gedoe om dat afval te verwijderen, maar deze machine heeft een paar schrootbakken op wieltjes, die je gemakkelijk onder de machine vandaan trekt. ‘Goedkoop en simpel’ lijkt een van de uitgangspunten van de ontwerpers te zijn geweest.”
Budi heeft veel spoedwerk, weinig bulk, veel series: per dag wordt tien à vijftien maal gewisseld. Zowel dun als dik staal, roestvast staal als aluminium wordt gesneden; bij plaatdikten van staal groter dan 20 mm wordt overgeschakeld op waterstraalsnijden.
Van Iwaarden: “Voor ons is de afwerkkwaliteit een belangrijk criterium. De vergelijking met onze andere, drie jaar oude machine, valt duidelijk uit ten gunste van Mitsubishi. Wij kennen een bedrijf dat de afbraamploeg kon terugbrengen van vijf naar twee man, en onze ervaring is niet anders. Braamvorming treedt in onze ervaring pas op bij roestvaststaal vanaf 20 mm, bij aluminium vanaf 10 mm.”

Serviceniveau
Zowel Metacon als Budi hebben SafanDarley-machines in de werkplaats staan; Budi beschikt bijvoorbeeld onder andere over een H-Brake (5100 mm x 320 ton). Ze zijn daarom vertrouwd met het serviceniveau van de Lochemse onderneming, en dat heeft in beide gevallen meegespeeld bij de keuze voor de Mitsubishi-machine.

Mitsubishi Electric is exposant op Euroblech. Hal 15, stand F14

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

De basis van het nieuwe MTU+ is techniek

20-06 In MTU+ kun je direct offertes genereren, met enkele klikken een order plaatsen, zelf…

Plaatbewerking

PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

23-05 PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een…

Plaatbewerking

MoVer al 30 jaar in de ban van lasersnijden

10-05 Toen Vernooy op 1 april 1993 met MoVer begon, zag het lasersnijden er in…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

Plaatbewerking

Tuwi-klanten onder de indruk van ontwikkelingen bij Durma

11-04 Tuwi brengt de machines van Durma al sinds 2005 op de Nederlandse markt en…

Plaatbewerking

Nauta reduceert snijtijden met 22kW Bodor laser

03-02 Het leven is keuzes maken en dat geldt ook voor zakelijke beslissingen. Zo stond…

Plaatbewerking

Meer functionaliteiten en gebruikers OrderOn.com

30-01 VDL heeft OrderOn.com vorig jaar gelanceerd. Daarmee is het voor iedereen mogelijk geworden om…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema