Eerste Hanwha langdraaimachine voor De Koning

Massaproductie? Het kan en gebeurt nog steeds in Nederland. Metaaldraaierij De Koning in Heerjansdam bewijst het samen met zusterbedrijf Dekon Metaalbewerking in Zierikzee.

In totaal zo’n twintig medewerkers houden daar vele tientallen machines aan de praat, vaak stevig geautomatiseerd om zo veel mogelijk uren te maken. “Ons uitgangspunt is dat we allemaal acht uur per dag werken, maar dat de machines 24 uur per dag doordraaien”, aldus bedrijfsleider Alex Wals.

Metaaldraaierij De Koning is vooral actief in de fijnmechanische verspaning en beschikt daarvoor over een uitgebreid machinepark. Klanten kunnen hier terecht voor het draaien en frezen van grote series, maar ook van middelgrote en kleine series. Zowel De Koning als Dekon werkt volgens een lean manufacturing concept. De klanten bevinden zich in diverse takken van de industrie, zoals de installatie, automotive, maritieme, medische, sanitaire en offshore industrie en de meet- en regeltechniek.

Beide bedrijven hanteren een stevig investeringsprogramma om de marktpositie te behouden en te vergroten. Zo is er de afgelopen jaren onder meer geïnvesteerd in niet minder dan zestien CNC-machines van het Zuid-Koreaanse merk Hyundai-Wia, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door Dymato in Veenendaal. Al deze machines worden voornamelijk ingezet voor het onbemand vervaardigen van massaproducten op de CNC-draai- en de CNC-freesafdeling.

Langdraaiers
Daarnaast voert De Koning ook een investeringsplan uit voor de afdeling CNC langdraaiers. Deze telde tot voor kort twee machines, maar dat zullen er op termijn acht gaan worden. “Hierdoor ontstaat een link naar onze afdeling voor massaproductie, zodat we ook hier voor een bredere waaier van relaties producten kunnen verspanen”, legt Alex Wals uit.

Over de twee langdaaiers die er al stonden, waren Wals en zijn collega’s niet helemaal tevreden. Daarom zijn ze voor de uitbreiding van de afdeling op zoek gegaan naar een ander machinemerk. Ze zijn uitgekomen bij Hanwha. De eerste machine van deze Zuid-Koreaanse machinebouwer is deze maand geïnstalleerd. Gekozen is voor een Hanwha XD32H, voor draaidiameters tot 32 mm. De machine is voorzien van aangedreven gereedschappen en een stafaanvoer met het oog op het seriewerk. De Koning zet deze machine met name in voor onderdelen voor de medische sector, maar ook voor pneumatiek en hydrauliek onderdelen. Deze worden vaak gemaakt in series van minimaal duizend stuks.

Nieuwe vertegenwoordiging
Hanwha is een nieuwe vertegenwoordiging van Dymato. De machine bij De Koning is de eerste die Dymato in Nederland heeft geleverd. De Koning heeft informatie ingewonnen bij referentie-adressen in Duitsland, waar al heel wat Hanwha’s staan. Ook Dymato is bij de Duitse importeur te rade gegaan, alvorens de vertegenwoordiging in Nederland op zich te nemen. “We hebben heel positieve berichten gekregen”, zegt Chris van der Velden van Dymato. “Het zijn goede machines met een interessante prijs/kwaliteit verhouding. We verwachten hiermee een mooie positie in de markt voor het langdraaien te kunnen opbouwen.”

Zes types
Dymato presenteerde Hanwha eind februari als een primeur op de Demoweek. Daar werd een XD32H gedemonstreerd. Deze beschikt net als de andere zes types binnen deze machinereeks, die samen een diameterreeks bestrijken van 12 mm tot 38 mm, over krachtige built-in motoren op zowel de hoofd- als de subspindel (hoofdspindel 5,5/7,5 kW, subspindel 2,2/5,5 kW). Het maximale toerental op de hoofdspil bedraagt 8.000 min -1, op de subspil 7.000 min -1. De maximale lengteslag (de Z-as) bedraagt voor beide spindels 320 mm. De hoofdspindel beschikt ook nog over een extra Y-as van 410 mm. De machine telt vijf gereedschapsledes, met in totaal twintig al dan niet aangedreven gereedschappen. Dat maakt het mogelijk om in een enkele bewerkingscyclus een grote diversiteit aan axiale en radiale bewerkingen uit te voeren. Door de ruime opzet van de gereedschappen kunnen deze snel en eenvoudig worden omgewisseld en ingesteld. Het maakt korte netto bewerkingstijden mogelijk en maakt de machines geschikt voor zowel grote als kleine series.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

SteRK CNC floreert op enkelstuksproductie

08-09 SteRK CNC is gestart met een gebruikte freesmachine. Sinds de eerste klant zich meldde,…

Verspanen

Marvo Technologies neemt langdraai-activiteiten over

24-05 Gorree in Vorm draagt de langdraai-activiteiten per 1 juni over aan Marvo Technologies in…

Bedrijf en Economie

Klaas Kuil nieuwe eigenaar Centerless

28-01 Centerless in Almere, gespecialiseerd in centerloos slijpen en langdraaien, is overgenomen door Klaas Kuil.…

Geen categorie

AJB Instrument koopt ‘multitasker’ van Traub

08-04 De toeleverancier van fijnmechanische componenten en subassemblies AJB Instrument uit Rozenburg heeft onlangs een…

Geen categorie

RHPM van start met Hedelius bewerkingscentrum

20-02 De startende onderneming RHPM in Hardenberg heeft als eerste machine een RS 605 bewerkingscentrum…

Geen categorie

Geslaagde open dag bij AJB Instrument

17-10 De fijnmechanische toeleverancier AJB Instrument te Rozenburg hield op 1 oktober een open huis,…

Geen categorie

In- en externe facelift voor AJB Instrument

06-05 De fijnmechanische toeleverancier AJB Instrument in Rozenburg heeft een ingrijpende verbouwing achter de rug.…

Geen categorie

Dymato levert langdraaimachines van Zuid-Koreaanse Hanwha

06-02 Dymato heeft haar leveringsprogramma uitgebreid met langdraaimachines van de Zuid-Koreaanse machinebouwer van Hanwha. Als…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV