Eigen portaalfrees maakt Otten minder afhankelijk

De focus van Machinefabriek Otten in Breda, specialist in verspanings-, las- en constructiewerk, ligt op het maken van randapparatuur voor lasrobots, zoals veiligheidsschermen, tracks waarover de robot beweegt en manipulatoren om werkstukken te roteren. Voorheen werd al het grote freeswerk uitbesteed, maar sinds maart 2018 beschikt Otten over een indrukwekkende Correa Fox-M 110 portaalfreesmachine. Deze is aangeschaft met het doel onafhankelijk en met meer precisie te kunnen produceren.

Meerdere factoren gaven voor Machinefabriek Otten de doorslag om de Correa freesmachine zelf in huis te halen. Eigenaar Ben Otten vertelt: “Het uitbesteden van het grote freeswerk bracht enkele grote nadelen met zich mee; bijvoorbeeld hoge transportkosten en het risico op machinestilstand bij de derde partij. Als mijn vaste toeleverancier een machinestoring of personele problemen had, moest ik uitwijken naar de gewone jobbers. Daardoor liepen de levertijden op tot 6 à 10 weken. We hebben het uiteindelijk altijd met onze vaste leverancier kunnen oplossen, maar ik voelde me op een bepaald moment wel erg kwetsbaar. Groot freeswerk was stiekem van levensbelang geworden voor mijn onderneming.”

Vertrouwen en continuïteit

Na het samenstellen van een shortlist zijn Otten en zijn zoon naar de EMO in Hannover gegaan om verschillende machines te bekijken. “Enkele merken vielen bij voorbaat al af, omdat we zochten naar een specifiek type machine met een bepaald bereik, een bepaalde handigheid en precisie”, legt Ben Otten uit. Ook keken ze naar merken die een grote zekerheid konden bieden, alsmede een betrouwbare vertegenwoordiger. Al snel bleek het Spaanse Correa een geschikte machinefabrikant, mede vanwege de aangeboden garantieperiode van 5 jaar. Dit was belangrijk voor Otten. “Correa heeft zich in de markt ruimschoots bewezen in kwaliteit en service. Daarbij is het voor mij belangrijk om vertrouwen te hebben in de continuïteit van de machinefabrikant. Ik kan ervan uitgaan dat de machine meer dan tien jaar werkt. Ook daarna weet ik dat Correa je niet in de steek laat of dat het bedrijf er ineens mee stopt.”

Correa Fox-M 110 freesmachine

De Correa Fox-M 110 bleek een goede match voor de machinefabriek in Breda. Deze machine behoort tot het gantry type freesmachine. Bij het gantry type staat de tafel stil en beweegt een portaal over het bed. De machine kenmerkt zich door een hoge stijfheid, hoge procesbetrouwbaarheid en een lange levensduur. Een gantry type freesmachine biedt de mogelijkheid om boor-, frees- en zelfs draaibewerkingen uit te voeren. Machinefabriek Otten  gebruikt de machine voor het frezen en boren. Dit model combineert de specifieke kenmerken van het type gantry waarmee men verzekerd is van een uitzonderlijke robuustheid, een grote veelzijdigheid en een hoge precisie bij de bewerking van middelgrote en grote onderdelen. Door de hoge thermische stabiliteit levert de machine uitstekende resultaten zowel bij voorfreesbewerkingen als nabewerking in hoge snelheden. Deze laatste factoren waren doorslaggevend voor de machinefabriek, de Correa Fox-M 110 zorgt namelijk voor zeer precies freeswerk.

Ben Otten: “De Correa Fox-M 110 komt nagenoeg dichtbij perfectie in nauwkeurigheid en stabiliteit.”

Ben Otten: “De Correa Fox-M 110 komt nagenoeg dichtbij perfectie in nauwkeurigheid en stabiliteit.”

Geen ruis vanuit Landré

De complete levering en installatie werd door Correa geregeld. Landré onderhoudt, als vertegenwoordiger van Correa in Nederland, de eerste lijn contacten met klanten. Dit contact met Landré heeft Ben Otten als erg fijn ervaren. Hij vertelt: “Landré staat bekend als een betrouwbare organisatie. Ze doen geen gekke dingen en dat is belangrijk voor een vertegenwoordigende organisatie.” Otten noemt ook de duidelijke grenzen van Landré in de communicatie met de klant. ”Landré weet wat tot hun gebied behoort met betrekking tot communicatie en wanneer ze moeten doorverwijzen naar Correa. Dit voorkomt ruis op de lijn.”

Korte aankoop- en opstartperiode

“Het aankoopproces moest allemaal vrij snel gaan. Mijn zoon, die met de machine zou gaan werken, kwam bijna van school. Voor die tijd moest de machine er in principe staan. Uiteindelijk ging het zeker voor zo’n grote machine vrij vlot. De aankoop was in drie maanden geregeld. Daarna had Correa 9 maanden nodig om de machine te bouwen en te installeren.” De machine werd opgestart, waarna Correa een week training gaf. De opstartfase na oplevering duurde ongeveer 3 maanden. Hierna draaide de machine storingsvrij en kon de productie beginnen. Correa stond en staat nog altijd klaar om service te bieden, tot grote tevredenheid van Ben Otten. In de beginfase ging er onverhoopt een glasliniaal kapot en kwam er een dag later een monteur uit Duitsland. Toen hij het probleem niet op kon lossen kwam er een monteur uit Spanje, met een nieuwe liniaal. “Normaal gaat dit niet zo snel met een machine en storing van dit formaat. Correa is duidelijk gewend dat er veel druk staat op de werking van zulke grote en complexe machines”, zegt Otten tevreden.

Kwaliteit en nauwkeurigheid

De Correa Fox-M 110 heeft diverse problemen ruimschoots opgelost voor Machinefabriek Otten. Otten legt uit dat hij al concurrerend is met de meeste bewerkingen en dat deze machine nagenoeg dichtbij perfectie komt in nauwkeurigheid en stabiliteit. “Zowel economisch als in de planning is het voordelig. We zijn zelf de baas en kunnen à la minuut de machine omstellen en het werk terugpakken.” Ook qua ontwikkeling heeft de huidige situatie zijn voordelen: ‘’We hebben besloten om bepaalde volgordes in de productie te wijzigen. We hebben dit nu zelf in de hand. Voorheen was dit logistiek niet mogelijk geweest. Ook de kwaliteit heeft een positieve draai gekregen. De kopstukken en bovenkanten van de onderdelen moeten erg specifiek op enkele honderdste mm bewerkt worden op een lengte van 6 meter. Met onze Correa is dit mogelijk omdat hij zeer nauwkeurig werkt. Bij de assemblage en montage van de onderdelen merken wij dan ook dat dit direct klopt”, besluit Ben Otten.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

LiS ontvangt €10.000 van Gene Haas Foundation

10-11 De Gene Haas Foundation biedt wereldwijd financiële steun aan onderwijsinstellingen in vakgebieden zoals engineering,…

Verspanen

Itter bewerkt fijnmechanische componenten in grootformaat op nieuwe Zayer

02-03 “Een bridgetype freesmachine van Zayer stond al geruime tijd op onze wensenlijst”, vertelt Frank…

Verspanen

SteRK CNC floreert op enkelstuksproductie

08-09 SteRK CNC is gestart met een gebruikte freesmachine. Sinds de eerste klant zich meldde,…

Plaatbewerking

Landré dealer van DAVI walsoplossingen

27-01 De machines van DAVI worden tegenwoordig ontworpen met 3D CAD systemen en altijd uitvoerig…

Verspanen

RoboJob versterkt samenwerking met Emco

20-04 CNC-automatiseerder RoboJob intensiveert de samenwerking met de Oostenrijkse producent van CNC-gestuurde draai- en freesmachines…

Verspanen

Nieuwe 5-asser Toyoda bouwt voort op stijf spindelontwerp

07-03 Toyoda introduceert het FH630SX-i 5-assige horizontale bewerkingscentrum. Deze nieuwste toevoeging aan de 5-assige familie…

Verspanen

Van Veen Metal Products maakt onderconstructie voor eigen zonnepanelen

11-12 Van Veen Metal Products is gespecialiseerd in plaatwerk, metalen constructies en verspanen. Het bedrijf…

Verspanen

Nieuwste troef Brother is snelle freesmachine F600X1

21-08 In de laatste decennia zijn de verspaningsmachines van Brother steeds geavanceerder geworden. De huidige…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?