Eindelijk een code-handlezer die lang meegaat

Code-handleesapparaten die slecht bestand zijn tegen ongunstige condities; het is een veelvoorkomende ergernis in de industrie. Met de komst van de robuuste ID-Hammer van di-soric behoren gebroken behuizingen, scheuren en loslatende rubberen ringen bij leesapparaten van slechts enkele jaren oud voorgoed tot het verleden.

De ID-Hammer, die voldoet aan veiligheidsklasse IP54 en 1D- en 2D-codes van allerlei types leest, is ontwikkeld in samenspraak met BorgWarner, een wereldspeler in de automotive-industrie die de apparaten wereldwijd gaat toepassen. Het DPM-leesapparaat heeft een behuizing van licht vliegtuigaluminium. Met zijn duale-zone-optiek en een nieuw type leesalgoritme decodeert de ID-Hammer contrastarme, extreem dichte en zelfs beschadigde codes op snelle en betrouwbare wijze.

Ervaringen in de praktijk
BorgWarner, een toeleverancier voor de automotive-industrie met zo’n 30.000 medewerkers verspreid over 74 vestigingen in 19 landen, ondervindt al jaren problemen met kwetsbare handleesapparaten. Er moesten wel erg veel handleesapparaten binnen de garantietermijn vervangen worden vanwege beschadigingen en defecten. Na de eerste ervaringen met de ID-Hammer is nu besloten alle beschadigde apparaten te vervangen door dit robuuste handleesapparaat.

Traceerbaarheid en kwaliteitsborging
Op de BorgWarner-vestiging in het Duitse Kirchheimbolanden worden turbo-laders geproduceerd voor vrijwel alle autofabrikanten. Vanwege de grote verscheidenheid aan componenten is de montage deels geautomatiseerd. De medewerker pakt de aangevoerde onderdelen op en monteert deze langs afzonderlijke, dan wel via kettingen verbonden montagecellen, tot de voor inbouw gerede turbo-lader. Elke component is daarbij voorzien van een individuele DataMatrix-Code (DMC). Met het handleesapparaat pakt de medewerker telkens het te monteren turbo-laderelement. De scan garandeert dat het om de juiste component gaat en tegelijkertijd wordt het onderdeel door de computer geregistreerd. Dit is belangrijk met het oog op de traceerbaarheid van componenten en daarmee voor de kwaliteitsborging.

Hoge kosten door schades
Een snelle en betrouwbare registratie van codes, daar draait het om bij handleesapparaten voor industriële toepassingen. Daarnaast moeten apparaten eenvoudig te bedienen zijn, goed in de hand liggen, tegen wisselende omgevingscondities kunnen en bestand zijn tegen vallen of stoten. De problemen met de ‘oude’ handleesapparaten waren voor Frank Sperling, verantwoordelijk voor IT en onderhoud in Kirchheimbolanden, in eerste instantie onverklaarbaar. “Aangezien de apparaten altijd conform de voorschriften werden ingezet, was het voor ons onduidelijk waarom de behuizingen van stevig polycarbonaat soms al binnen de garantietermijn scheuren, loslatingen en schade vertoonden.” Dit veroorzaakte onacceptabele kosten. Op zoek naar oplossingen en alternatieven kwam het contact met di-soric Solutions tot stand.

Uitgekiend onderzoek
Ondersteund door een gespecialiseerd onderzoeksinstituut startten BorgWarner en di-soric Solutions een testserie. De centrale vraag: hebben de problemen te maken met vetten en oliën die hechten aan de componenten? Om dit te onderzoeken, werden de kunststof behuizingen meerdere dagen ondergedompeld in diverse smeer- en oplosmiddelen. Geen van deze ‘baden’ leidde echter tot de gemelde schade. Uiteindelijk bleek de oorzaak te liggen in de combinatie van de in het montageproces optredende substanties en factoren: herhaalde testruns toonden aan dat niet afzonderlijke oliën of vetten, maar de combinatie ervan met handzweet en UV-licht een meer of minder agressief mengsel teweegbrengt. Een mengsel dat het polycarbonaat aanvalt, de moleculaire structuur aantast en de grondstof van de weekmaker eraan onttrekt. De kunststof wordt broos, breekbaar en veroudert vóór zijn tijd.

Metalen behuizing
Samen ontwikkelden de beide projectpartners het – aanvankelijk gewaagde – idee om een behuizing van metaal te vervaardigen. Bovendien hechtte di-soric Solutions met name waarde aan een robuuste trigger en een schakelaar met een geharde RVS pin, die 10 miljoen klikken zonder schade doorstaat.

Prototype
Acht weken later presenteerde di-soric Solutions het prototype van de ID-Hammer, die vrijwel aan alle eisen van BorgWarner voldeed. Di-soric Solutions had de nieuwe code-handlezer onder andere aan een serie valtests onderworpen. Daarbij moet het apparaat vijftig vallen van twee meter hoogte op een betonvloer doorstaan, zonder schade of functiebeperkingen. Tegelijkertijd waren de optica en leesprestatie geoptimaliseerd. Met de duale-zone-optica staat de ID-Hammer voor snelle en betrouwbare decodering, zelfs bij wisselende werkintervallen en verschillende markeringssoorten zoals gelaserde, gedrukte of dot-peening-codes. Leesfeedback vindt plaats door middel van programmeerbare leds, een hoorbare toon en vibratie.

De ID-Hammer weegt met circa 500 gram slechts honderd gram meer dan de kunststof variant. Het zwaartepunt van het apparaat is ideaal uitgebalanceerd, zodat het gebruik niet tot vermoeidheid leidt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Sensorfabrikant di-soric dichter bij Benelux-klanten

17-04 Digitron Industrial Systems in Uden is een dochterbedrijf geworden van sensorfabrikant di-soric. De nieuwe…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV