Elke klant kan straks makkelijk zakendoen met moderne toeleverancier MWA

MWA Smart Steel Solutions in Vaassen test momenteel haar nieuwe portal met een aantal vaste klanten, die hierin offertes kunnen aanvragen en orders plaatsen. Eigenaren Erwin Horst en Henk Landeweerd verwachten dat deze portal in april/mei live gaat. Dat is dan voor de buitenwereld een duidelijk zichtbaar resultaat van anderhalf jaar noeste arbeid, die in het teken stond van de transformatie van MWA van een conservatieve plaatbewerker in een moderne toeleverancier in de maakindustrie.

Eigenaren Erwin Horst en Henk Landeweerd hebben veel zaken aangepakt om MWA Smart Steel Solutions te transformeren van een conservatieve plaatbewerker in een moderne toeleverancier in de maakindustrie.

Horst en Landeweerd hebben de afgelopen periode veel zaken aangepakt. Na de investeringen in een nieuwe fiberlaser van Trumpf en een plasmasnijsysteem van Voortman, hebben ze het bedrijfspand van MWA op het industrieterrein in het Gelderse Vaassen uitgebreid met nieuwbouw, waardoor de productieruimte is verdubbeld. Het aanvankelijke plan was om in het nieuwe gedeelte verder te investeren in het lasersnijden met automatische belading en een platenmagazijn. Maar corona gooide roet in het eten. “De pandemie heeft in het begin een behoorlijke impact op ons gehad”, vertelt Landeweerd. “De export van een paar grote klanten kwam hierdoor grotendeels stil te liggen. We moesten daarom onze plannen bijstellen.”

Staal service centrum

Er werd prioriteit gegeven aan de investering in een kantbank TruBend 5230 van Trumpf. Want daarmee konden Horst en Landeweerd hun dienstenpakket uitbreiden, een wens van verschillende klanten. MWA is van oudsher een snijspecialist voor klanten in met name de staalbouw en de machinebouw. Deze specialiteit wil het duo zeker behouden: “We zijn uniek op het gebied van snijden. Met laser, plasma en autogeen kunnen we een breed spectrum van 0,5 mm tot 320 mm dik snijden. Daarbij zijn we ons aan het ontwikkelen tot een one stop shop.”

Daarom is de kantbank aan de snijmachines toegevoegd, evenals een ontbraammachine voor het nabewerken van plaatdelen tot 1200 mm breed. De volgende stap is het vergroten van de mogelijkheden op het gebied van boren. Op het wensenlijstje van MWA staat een 3-assig bewerkingscentrum. “We zullen een soort staal service centrum zijn, met diverse bewerkingen in eigen huis en daarnaast een lokaal netwerk van betrouwbare partners voor andere bewerkingen.”

Digitale fabriek creëren

Ondertussen is ook veel aandacht besteed aan het op tijd leveren van kwaliteit. “Klanten bevestigen ons dat we daar grote stappen hebben gemaakt”, zegt Horst. Maar daarmee is de conservatieve plaatbewerker van weleer nog niet omgeturnd in een moderne toeleverancier in de maakindustrie. Daarvoor is meer nodig. “Onze transformatie vraagt om een combinatie van investeren in nieuwe technologie en het automatiseren van processen en uiteindelijk het digitaliseren. Ons doel is een digitale fabriek creëren, waarmee het voor klanten heel makkelijk zakendoen is.”
Voor iedere klant, benadrukt Landeweerd: “We willen een mix aan klanten blijven bedienen. We willen volledig ingericht zijn op grote klanten, bij wie alles draait om efficiency, zowel intern in hun eigen bedrijf als in de contacten in de keten met hun leveranciers en klanten. Voor die klanten hebben we straks onze portal en EDI. Andere klanten blijven we daarnaast ook optimaal bedienen met e-mail en telefoon.”

Het bedrijfspand van MWA in Vaassen is uitgebreid met nieuwbouw (de rechterzijde), waardoor de productieruimte is verdubbeld.

Het bedrijfspand van MWA in Vaassen is uitgebreid met nieuwbouw (de rechterzijde), waardoor de productieruimte is verdubbeld.

ERP-systeem is de basis

Voor al die klanten heeft MWA intern orde op zaken gesteld om snel en goed te kunnen offreren en orders te kunnen verwerken. Hiervoor is vooral softwarematig veel gebeurd. Allereerst is geïnvesteerd in nieuwe servers met voldoende capaciteit waarop alle software goed kan draaien. Daarnaast is het ERP-systeem nu goed ingericht. “Onze basis is een optimaal functionerend ERP-systeem, dat naadloos is gekoppeld aan de calculatie- en productiesoftware”, licht Horst toe. “Offertes die we voorheen maakten met de hand, worden nu automatisch gegenereerd. Een groot project waar we voorheen twee avonden aan zaten te rekenen, calculeren/offreren we daardoor nu heel snel. In plaats van honderden regels in te tikken, voer je nu zo de tekeningen in ons systeem in en heb je de regels erin staan. We kunnen veel sneller offertes genereren en als die een order opleveren, dan staat alle informatie die we nodig hebben om hem uit te voeren al klaar. Dat scheelt enorm veel tijd en levert veel capaciteit op.”

Hele spectrum in portal

Als slotstuk wordt hier nu de portal voor gezet, die momenteel wordt getest en later dit voorjaar beschikbaar komt voor iedere klant. “We kunnen vanuit deze portal ons hele spectrum aanbieden: naast laser-, plasma- en autogeen snijden ook het boren, kanten en dergelijke. De klant schiet zijn order automatisch in, krijgt snel een offerte, accepteert die en alles wat we nodig hebben zit al in ons systeem. Optimaal functionerende software met een goed portaal ervoor, dat moet ons succes brengen”, is Landeweerds overtuiging.

Snelheid en flexibiliteit

Snelheid en flexibiliteit zitten in het DNA van MWA. Alle stappen die nu zijn gezet brengen deze twee eigenschappen op een nog hoger niveau. “We moeten snelheid en flexibiliteit in ons hele productieproces kunnen controleren en waarborgen voor onze klanten. Ook voor grote klanten, die op het laatste moment nog revisies op hun tekening geven. Daarvoor kunnen wij nu een snelle oplossing bieden.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Amada verkoopt 200e Ventis-AJ 4 kW fiberlaser in Europa en lanceert zwaardere versie

03-04 Inmiddels heeft Amada ook de 6 kW-versie op de markt gebracht. Deze variant met…

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

Plaatbewerking

MetaQuip in zee met Golden Laser

26-02 Voor MetaQuip betekent dit een versnelde stap richting grote fiberlaser metaalsnijders en maatwerkoplossingen. De…

TechnishowNieuws

Van Dulst Techniek neemt Europese primeur mee naar TechniShow

18-01 De Soco SLT-80 is een fiberlaser installatie met tien gestuurde servomotorassen en een capaciteit…

Plaatbewerking

Landré introduceert HSG fiberlasers

12-07 Landré, die dit jaar 160 jaar bestaat, is verheugd met de nieuwe samenwerking: “Landré…

Plaatbewerking

Kjellberg plasmasysteem Q 4500 snijdt nauwkeurig tot 120 mm

12-06 De eerste klanten werken al met het nieuwste plasmasysteem van Kjellberg. Verdere systemen worden direct…

Plaatbewerking

Nieuwe fiberlaser geeft MKM Roestvaststaal power

27-02 MKM is het bedrijf van Martijn Knoops. Het is een pure RVS-specialist, die ook…

Plaatbewerking

Bystronic en Dumaco intensiveren partnerschap

17-01 In Oss is een nieuwe 10 kW Bystar fiberlaser aan de bestaande automatisering gekoppeld.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV