Elmar breidt capaciteit uit met drie lasrobots

Elmar Metaalbewerking heeft zoveel werk dat het bedrijf voorlopig niet aan acquisitie toekomt. Door toename van het werk ontstond de behoefte om meer handlaswerk te gaan robotiseren. Aanvullend op de twee bestaande lasrobotcellen bestelde Elmar kort geleden daarom drie lasrobotcellen bij Valk Welding.

Groeps directeur Willie de Veer: “Met een toenemende druk op de twee lasrobots lag uitbreiding van de capaciteit voor de hand. Met de nieuwste generatie lasrobots haal je bovendien direct de nieuwste technologie in huis, waarmee we ook gecertificeerd laswerk kunnen overnemen. Naast een standaardcel met een Panasonic TA-1400WG3 lasrobot, met een vrij programmeerbare voordraaitafel, hebben we een tweede installatie op een E-frame constructie met drop-/center en Panadice 1000-III tegenlager aangeschaft. Met die installatie kunnen producten tot 4000 mm en zelfs 8000 mm geroteerd en gelast worden en gaan we weer een stap verder in capaciteit en afmeting.”

Offline programmeren
Gezien de hoeveelheid werk is daar kort geleden nog een lasrobot op een H-vormig frame (H3100) bijgekomen. Deze is uitgerust met een Panasonic TA-1800WG3 lasrobot met twee vrij programmeerbare werkstukmanipulatoren, geschikt voor werkstukken tot 3,0 m. “Alle systemen worden aan de robot zelf geprogrammeerd, maar we hebben nu ook DTPS en Thick Plate software aangeschaft, waarmee we binnenkort ook offline kunnen gaan programmeren”, aldus De Veer. Thick Plate software vereenvoudigt in combinatie met DTPS het programmeren van meerlagen lassen.

Willie de Veer: “Complexe samenstellingen lassen we met de hand, maar deelcomponenten, die regelmatig terugkomen, kan je veel beter over de lasrobot laten lopen. Deels uit efficiency overweging en deels vanwege de hoge en constante laskwaliteit. Ook ondervinden wij de nadelen van een tekort aan vaklassers op de markt. Automatisering wordt dan bijna een noodzaak.”

Zelf opleiden
“De lassers stonden niet te trappelen om over te stappen op robotlassen, maar langzaam groeide toch de interesse. In plaats van met de hand lassen programmeer je nu een lasrobot en lever je drie keer zoveel werk af. Hoeveel leuker kan dat zijn”, meent De Veer.
De Elmar groep is continu op zoek naar goede vakmensen. “Goede vakmensen worden door hun werkgevers gekoesterd en blijven zitten op hun job. “Het blijft dus lastig om kwalitatieve medewerkers aan te trekken,” heeft Willie de Veer ondervonden. Om die reden leidt het bedrijf ook zelf nieuwe mensen op. Elmar neemt daarvoor graag BBL-ers aan, die naast hun twee dagen per week schoolopleiding, drie dagen per week komen werken en leren en op die dagen door ervaren werknemers worden begeleid.

Onderdeel van de Elmar groep
Elmar Metaalbewerking is onderdeel van de Elmar groep in Montfoort, een conglomeraat van in totaal acht metaal- en houtbewerkingsbedrijven met ieder een eigen specifieke product-markt benadering. Zo is Barosta gespecialiseerd in RVS tank- en apparatenbouw, Tebumo in verspaning en Elmar Metaalbewerking in toelevering aan offshore, machinebouw, automotive, et cetera. Daarmee kan de groep haar klanten nagenoeg helemaal zelf bedienen. De bedrijven besteden daarvoor onderling ook werk aan elkaar uit. In totaal staan meer dan 200 medewerkers op de loonlijst. De Elmar groep beschikt dan ook over een machinepark met alle gangbare productietechnologieën, veelal van topmerken. Nagenoeg al het plaat- en verspanend werk wordt door Elmar Metaalbewerking uitgevoerd.

Website Valk Welding

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Lasrook toortsafzuiging voor robotlassen

19-02 In een omgeving waar gevaarlijke dampen worden gebruikt, is de bescherming van lassers altijd…

Featured

LAC wordt opgeheven

14-09 Het LAC is een applicatiecentrum waar gewerkt wordt aan lasrobotiserings- en lasautomatiseringsprojecten en individueel…

Verbinden

Demto past mouw aan groeiende hoeveelheid laswerk

22-08 Binnen het bedrijf zijn verschillende afdelingen bij het realiseren van het eindproduct betrokken. Naast…

Verbinden

D-TEC lost capaciteitsprobleem op met twee extra lasrobots

05-04 ‘Vooral wanneer we één van de vier robots moesten programmeren, kwamen we in de…

Verbinden

Valk Welding en Oqton versnellen productie met robotlassen

30-01 De Valk Welding ARP powered by Oqton maakt tien keer sneller programmeren mogelijk dan…

Verbinden

Vergrijzing noopt Van Aarsen tot robotlassen

25-01 “We hebben op dit moment nog voldoende handlassers, maar merken dat onze populatie ouder…

MetavakNieuws

Lasrobots en cobotapplicaties bij Valk Welding op Welding Week

26-09 Omdat bij deze frame opstelling de werkplekken naast elkaar zijn geplaatst, zijn deze voor…

Verbinden

Valk Welding Groep over naar derde generatie

05-09 Het eigendom, waarvan de overdracht al in 2018 voor 49% heeft plaatsgevonden, is nu…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV