EMAG maakt productie flexibeler, productiever en duurzamer

Maximale productiviteit en duurzaamheid met flexibele machineoplossingen voor veel verschillende productietaken en sectoren. Dit vat het best de focus van de EMAG Group samen voor de aanwezigheid dit jaar op de AMB van 13 tot 17 september in Stuttgart.

De SG 160 is een van de highlights op de AMB-stand van EMAG. De nieuwe machine combineert meerder bewerking in een droog bewerkingsproces.

Op de AMB presenteert EMAG het complete technologische bereik, van draaien, slijpen en tandwielfrezen tot aan robotgebaseerde automatisering en laser- en ECM-bewerkingen. Daarnaast zullen een reeks IoT-oplossingen te zien zijn. Onder de naam EDNA (afkorting van “EMAG DNA”) is de machinefabrikant al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van op gegevens gebaseerde netwerken van zijn productieoplossingen.

Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om de status en OEE-waarden van een machine met grote nauwkeurigheid te bepalen en informatie te krijgen over de actuele productie-output. Op de AMB presenteert EMAG onder het motto ‘Duurzaamheid door transparantie’ nu de volgende IoT-ontwikkelingsstap aan bezoekers – een Energy Monitor waarmee een ongewoon hoog energieverbruik (bijvoorbeeld per werkstuk) op elk moment kan worden gedetecteerd. In deze tijd, waarin de wereld te maken heeft met een klimaatcrisis en een groeiende energiecrisis, wordt dit steeds belangrijker.

Droogverspanen bespaart energie

Ook de werktuigbouwkundige oplossingen die EMAG laat zien, zijn efficiënt en duurzaam. Bijzonder is de SG 160 van EMAG SU. Deze machine bewerkt in een volledig droog proces, waarbij het draaien en het slijpen van tandwielen in één opspanning worden gecombineerd. Vervolgens worden deze tandwielen genitreerd, geboord en nabewerkt middels een draaiproces. Dit bespaart niet alleen enorm veel ruimte in de fabriekshal, maar vermindert ook de investeringskosten, aangezien voor dit proces gewoonlijk afzonderlijke machines nodig zijn voor respectievelijk het draaien en het slijpen.

Bovendien is de procestijd veel korter dan wanneer afzonderlijke processen worden gebruikt, omdat beide processen nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd. Bij het droogverspanen wordt volgens EMAG een enorme hoeveelheid elektrische energie bespaard, aangezien het alternatief – nat slijpen – altijd een filtersysteem, koeling en olienevelafzuiging vereist. Dit zijn allemaal ‘energievreters’ die niet nodig zijn bij droog slijpen met de SG 160.

De VLC-GT serie, die EMAG eveneens op de AMB presenteert, biedt een vergelijkbare gecombineerde bewerking. Met deze machines kunnen verschillende technieken zoals harddraaien, inwendig en uitwendig slijpen, frezen, ruimen of honen worden gecombineerd, waarbij de bewerking in één opspanning een hoge kwaliteit van de onderdelen garandeert. Met het pick-up principe en de combinatiebewerking kunnen op de VLC 200 GT niet alleen klauwplaatonderdelen, maar ook korte asonderdelen worden geproduceerd.

Efficiënte bewerking van grote onderdelen

Een letterlijk grote oplossing op het gebied van verticaal draaien is de VSC 500, die EMAG live zal demonstreren op de AMB. De VSC 500 is een machine voor de productie van grote en zeer zware werkstukken, zoals die te vinden zijn in de bedrijfsvoertuigensector, van remtrommels, transmissie- en motoronderdelen tot wielnaven. Deze onderdelen ondergaan draai-, boor-, verzink-, ruim-, frees- en draadsnijprocessen. Nog meer productiviteit wordt gegarandeerd door de DUO-variant voor bewerking in twee opspanbewerkingen (OP 10/OP 20).

Nieuwe automatiseringscellen

Een ander aandachtspunt op de beursstand van EMAG is het thema automatisering, want de machinefabrikant uit het zuiden van Duitsland heeft nieuwe automatiseringscellen met robots ontwikkeld. Het hele productieproces wordt sneller, kostenefficiënter en betrouwbaarder, waarbij de ‘opraaptechnologie’ van EMAG bijzonder geschikt is voor deze aanpak, omdat de machines een intern automatiseringssysteem hebben, dat als goede basis dient om ze door robotoplossingen te laten laden en lossen.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

AMB 2024 wordt weer een bezoek waard

20-05 Messe Stuttgart zal van 10 tot 14 september 2024 opnieuw het middelpunt van de…

Automatisering

EMAG zweert bij op maat gemaakte robotoplossingen

16-01 “Bij de ontwikkeling van nieuwe automatiseringsoplossingen ligt de focus altijd op de eisen van…

Bedrijf en Economie

Beurshallen AMB 2024 weer volledig bezet

04-12 “Het huidige aantal standregistraties is een duidelijke indicatie van het belang van AMB voor…

Toeleveren

Snelle productie van rotorassen

04-09 In dit productiesysteem zijn verbindings-, voorverwarmings- en lasprocessen compact gecombineerd op een geassembleerde rotoras…

Verspanen

Sleutelspelers al aan boord bij AMB 2024

12-06 Snel zijn loont: voor het eerst kunnen exposanten die hun stand boeken vóór 30…

Oppervlaktetechniek

EMAG Group en HPL Technologies gaan samen remschijven hardcoaten

25-01 De Europese Commissie heeft op 10 november 2022 de nieuwe conceptnorm ‘Euro 7’ gepubliceerd.…

Verspanen

Terugblik AMB: Uitpuilende beurshallen tonen verspaningshighlights in overvloed

22-11 Tussen alle drukte door is het de redactie van Verspaningsnieuws toch gelukt om de…

Verspanen

EMAG VSC 400 PS combineert power skiving en draaien

06-10 De nieuwe VSC 400 PS maakt de verspaning van tandwielen eenvoudiger omdat de operator…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV