EMAG maakt productie flexibeler, productiever en duurzamer

Maximale productiviteit en duurzaamheid met flexibele machineoplossingen voor veel verschillende productietaken en sectoren. Dit vat het best de focus van de EMAG Group samen voor de aanwezigheid dit jaar op de AMB van 13 tot 17 september in Stuttgart.

De SG 160 is een van de highlights op de AMB-stand van EMAG. De nieuwe machine combineert meerder bewerking in een droog bewerkingsproces.

Op de AMB presenteert EMAG het complete technologische bereik, van draaien, slijpen en tandwielfrezen tot aan robotgebaseerde automatisering en laser- en ECM-bewerkingen. Daarnaast zullen een reeks IoT-oplossingen te zien zijn. Onder de naam EDNA (afkorting van “EMAG DNA”) is de machinefabrikant al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van op gegevens gebaseerde netwerken van zijn productieoplossingen.

Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om de status en OEE-waarden van een machine met grote nauwkeurigheid te bepalen en informatie te krijgen over de actuele productie-output. Op de AMB presenteert EMAG onder het motto ‘Duurzaamheid door transparantie’ nu de volgende IoT-ontwikkelingsstap aan bezoekers – een Energy Monitor waarmee een ongewoon hoog energieverbruik (bijvoorbeeld per werkstuk) op elk moment kan worden gedetecteerd. In deze tijd, waarin de wereld te maken heeft met een klimaatcrisis en een groeiende energiecrisis, wordt dit steeds belangrijker.

Droogverspanen bespaart energie

Ook de werktuigbouwkundige oplossingen die EMAG laat zien, zijn efficiënt en duurzaam. Bijzonder is de SG 160 van EMAG SU. Deze machine bewerkt in een volledig droog proces, waarbij het draaien en het slijpen van tandwielen in één opspanning worden gecombineerd. Vervolgens worden deze tandwielen genitreerd, geboord en nabewerkt middels een draaiproces. Dit bespaart niet alleen enorm veel ruimte in de fabriekshal, maar vermindert ook de investeringskosten, aangezien voor dit proces gewoonlijk afzonderlijke machines nodig zijn voor respectievelijk het draaien en het slijpen.

Bovendien is de procestijd veel korter dan wanneer afzonderlijke processen worden gebruikt, omdat beide processen nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd. Bij het droogverspanen wordt volgens EMAG een enorme hoeveelheid elektrische energie bespaard, aangezien het alternatief – nat slijpen – altijd een filtersysteem, koeling en olienevelafzuiging vereist. Dit zijn allemaal ‘energievreters’ die niet nodig zijn bij droog slijpen met de SG 160.

De VLC-GT serie, die EMAG eveneens op de AMB presenteert, biedt een vergelijkbare gecombineerde bewerking. Met deze machines kunnen verschillende technieken zoals harddraaien, inwendig en uitwendig slijpen, frezen, ruimen of honen worden gecombineerd, waarbij de bewerking in één opspanning een hoge kwaliteit van de onderdelen garandeert. Met het pick-up principe en de combinatiebewerking kunnen op de VLC 200 GT niet alleen klauwplaatonderdelen, maar ook korte asonderdelen worden geproduceerd.

Efficiënte bewerking van grote onderdelen

Een letterlijk grote oplossing op het gebied van verticaal draaien is de VSC 500, die EMAG live zal demonstreren op de AMB. De VSC 500 is een machine voor de productie van grote en zeer zware werkstukken, zoals die te vinden zijn in de bedrijfsvoertuigensector, van remtrommels, transmissie- en motoronderdelen tot wielnaven. Deze onderdelen ondergaan draai-, boor-, verzink-, ruim-, frees- en draadsnijprocessen. Nog meer productiviteit wordt gegarandeerd door de DUO-variant voor bewerking in twee opspanbewerkingen (OP 10/OP 20).

Nieuwe automatiseringscellen

Een ander aandachtspunt op de beursstand van EMAG is het thema automatisering, want de machinefabrikant uit het zuiden van Duitsland heeft nieuwe automatiseringscellen met robots ontwikkeld. Het hele productieproces wordt sneller, kostenefficiënter en betrouwbaarder, waarbij de ‘opraaptechnologie’ van EMAG bijzonder geschikt is voor deze aanpak, omdat de machines een intern automatiseringssysteem hebben, dat als goede basis dient om ze door robotoplossingen te laten laden en lossen.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

AMB maakt inspirerende comeback

19-09 De beursorganisatie spreekt van een vrolijk en inspirerend evenement. De 1238 exposanten van over…

Bedrijf en Economie

AMB in Stuttgart voortvarend van start

14-09 Het team van MetaalNieuws en VerspaningsNieuws is uiteraard van de partij en zal in…

Verspanen

Nicolás Correa presenteert gepatenteerde kotterkop op AMB

12-09 Dankzij het automatische kopwisselsysteem is de Magna binnen korte tijd te voorzien van een…

Verspanen

Mazak toont zes machines live onder spaan

07-09 Één van de machines onder spaan is een nieuw twee-assig draaicentrum dat is ontwikkeld…

Verspanen

Ceratizit introduceert ‘groen’ hardmetaal

07-09 Een universeel gereedschap voor voorbewerken, afwerken, contourdraaien, facing en longitudinale draaiïng? Met High Dynamic…

Verspanen

DN Solutions neemt negen machines mee naar AMB

07-09 DN Solutions geeft aan dat een beurs essentieel is om nieuwe technologie te ontdekken.…

Verspanen

Index op AMB: meer dan draaien

07-09 Met de nieuwe generatie van het ‘compacte’ Index G220 draaifreescentrum en het Traub TNX220…

Verspanen

Wereldprimeur DMG Mori belaadt 2 bewerkingscentra

07-09 Met de integratie van hardware en software stemt DMG Mori consequent het gehele productportfolio…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X