ERP-software Ridder iQ verovert de markt

Een jaar na de lancering van Ridder iQ telt deze nieuwe generatie ERP-software van Ridder Data Systems al meer dan 95 bedrijven die ermee werken. Zeker in het begin was er sprake van een mega-operatie, waar de medewerkers van het softwarebedrijf in Harderwijk hun handen vol aan hadden. “Er is een gigantische hoeveelheid kennis overgedragen”, zegt directeur Henri Nugteren, terugblikkend op het eerste jaar Ridder iQ. “Niet alleen aan onze klanten maar ook intern.”

Ridder iQ is de opvolger van het succesvolle ERP-pakket Ridder R8 dat wordt gebruikt door vele honderden maakbedrijven en projectorganisaties in vooral de metaalsector in Nederland en België. De functionaliteit is uitgebreid met de komst van Ridder iQ, ook is Ridder iQ sneller en veel flexibeler dan Ridder R8. De user interface is veel moderner waardoor de gebruiksvriendelijk ongeëvenaard is. De eerste indruk is hierdoor geweldig goed. Ridder iQ behoort tot de top van de markt. Het is een krachtig instrument waarmee een bedrijf sneller dan ooit beschikt over de gewenste managementinformatie.

Klantspecifieke inrichting
Is Ridder R8 een uitgebreid pakket van modules en submodules, die door de jaren heen zijn ontwikkeld en toegevoegd, Ridder iQ is één grote basis met veel standaardfunctionaliteit, die al naar gelang de wens van de klant verschillende uitbreidingen (opties) kunnen krijgen. Het maakt, anders dan Ridder R8 gebruik van vrije velden, vrije schermopbouw, voorwaardelijke opmaak en een uitgekiende automatische workflow die het kritische pad van de maakindustrie ondersteunt. De software kan helemaal naar de smaak van de klant worden ingericht. “De klant mag zeggen hoe hij het hebben wil en wij regelen het”, zegt Nugteren. “Maar hij kan zelf ook dingen ‘onder de motorkap’ doen.

Van de ruim 95 Ridder iQ-klanten bestaat 60 procent uit bestaande klanten die de conversie vanuit Ridder R8 hebben gemaakt. De overige 40 procent zijn nieuwe klanten. Ze zijn volgens Nugteren allemaal enthousiast over hun nieuwe ERP-systeem. “Vooral als het eenmaal draait”, glimlacht hij. “Midden in een conversie is het wel eens even lastig. Je praat toch over software, waar echt lastige dingen in kunnen zitten. Die komen er soms pas uit als je er compleet operationeel mee draait. Onze consultants hadden, in de beginperiode van Ridder iQ, regelmatig overleg met de ontwikkelaars omdat ze worstelden met vragen die ze van klanten kregen.”

Vertrouwen
Nugteren is vooral blij met het vertrouwen dat klanten hebben in Ridder. De modules planning en service zaten er bij de lancering van Ridder iQ nog niet in. Toch hebben diverse bedrijven het nieuwe pakket direct omarmt en het vertrouwen getoond dat dit wel in orde zou komen. De module Ridder iQ-Planning is er inmiddels en aan de module Ridder iQ Service wordt momenteel de laatste hand gelegd. Dan is het pakket compleet en is er bij Ridder weer tijd om nieuwe dingen te ontwikkelen. Zoals Multisite/Multi company voor concerns met meerdere BV’s en een complete module Ridder iQ-Projectmanagement. Maar ook een aantal integraties met CAM-systemen voor met name plaatbewerkende machines, die wel in Ridder R8 zitten, moeten nog ontwikkeld worden.

Internationale markt
Behalve in het Nederlands is Ridder iQ ook leverbaar in het Engels, Duits en Frans. Tevens is het pakket zelf te vertalen in elke taal die door de klant gewenst is. Dat is aantrekkelijk voor klanten met buitenlandse vestigingen, maar ook voor bedrijven in Nederland met buitenlandse werknemers, hetgeen steeds vaker voorkomt.
En natuurlijk bieden de meerdere talen kansen op de internationale markt. Ridder Data Systems kijkt wat dat betreft verder dan België, waar binnenkort overigens het eerste Franstalige pakket wordt uitgeleverd. Nugteren zegt over de buitenlandse plannen: “Wij focussen op klantordergestuurde maakbedrijven in veelal in de metaal (maakindustrie). Met Ridder iQ onderscheiden wij ons van andere ERP-pakketten qua moderne uitstraling en flexibiliteit. Dat biedt zeker mogelijkheden op de internationale markt.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Overgenomen ERP-leverancier MKG gaat voor internationale groei

17-06 Henk Abbring, CEO van MKG, ziet een groot groeipotentieel voor MKG samen met proALPHA,…

Automatisering

Directiewisseling bij ERP-leverancier Ridder

05-11 Henri Nugteren, ruim 35 jaar de drijvende kracht achter Ridder Data Systems, producent van…

Automatisering

Demonstratie Ridder iQ bij Style CNC Machines

02-06 In samenwerking met Style CNC Machines organiseert Ridder Data Systems op donderdag 25 juni…

Automatisering

Praktische infomiddag over ERP-software Ridder iQ

14-11 In samenwerking met Q-lite in Baarle-Hertog organiseert Ridder Data Systems op donderdag 11 december…

Automatisering

Bemet komt met mobiele variant Management Cockpit

14-08 Management Cockpit van Bemet International is nu ook beschikbaar op telefoon en tablet. De…

Bedrijf en Economie

ConstruSteel ERP software innovatietopper

19-06 Softwarebedrijf ConstruSteel ERP software uit Den Ham is blij met de 25e plaats in…

Automatisering

MKG stopt ketenintegratie standaard in ERP

15-01 MKG Nederland biedt vanaf heden standaard een functionaliteit in zijn ERP-pakket aan waarmee gegevensuitwisseling…

Automatisering

Bemet lanceert vijfde versie Plan-de-CAMpagne

14-11 Tijdens de jaarlijkse Plan-de-CAMpagne gebruikersdag op 12 november heeft Bemet International Plan-de-CAMpagne versie V5…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV