Even een boot van 6 meter lengte 3D printen…

Het bedrijf 10XL in Dordrecht heeft de grootste 3D printer van Nederland ontwikkeld en produceert daarmee nu producten tot een afmeting van 6.000×2.000×1.500 mm (lxbxh) uit (gerecycleerde) thermoplastische materialen.

Het in 2016 opgerichte bedrijf vervaardigt modellen en onderdelen voor onder andere de maritieme sector en de meubelindustrie, maar kan ook complexe modellen, prototypes en grotere functionele onderdelen fabriceren voor bijvoorbeeld defensie. Vorig jaar ontving 10XL een aanmoedigingsprijs voor haar ontwerp tijdens de uitreiking van de Smart Manufacturing Award van Koninklijke Metaalunie.

Geen ontwerplimiet
“In principe is er geen ontwerplimiet bij 3D printing”, zegt Joep Grapperhaus, Chief Technoloy Officer van 10XL. “Onze specialisatie is het vervaardigen van grotere producten en modellen uit PP-glas, ABS-koolstof en gerecycleerde verbindingen tot een lengte van 6 meter. Daarbij is het uitgangspunt dat de producten volledig recyclebaar zijn tot herbruikbaar materiaal.”

De installatie
Grapperhaus: “Om dergelijke grote producten en modellen te kunnen 3D printen, zijn we uitgegaan van een productslede die beweegbaar is op een track van 14 meter. De arm van een vast opgestelde 6-assige Yaskawa-robot van het type MH50-35 met de DX100 besturing beweegt zich over het product en brengt middels een spuitkop de thermoplast in lagen aan. Het bijzondere aan deze installatie is dat het product onder de robotarm in de lengte kan bewegen, een zevende as eigenlijk, die daardoor een onderdeel is van de robotbewegingen. Door dit concept kun je grote producten tot 6 meter lengte uit één stuk produceren. Thans zijn wij het enige bedrijf in Nederland dat dergelijke grote modellen 3D kan printen.” Voor de afwerking van het product heeft 10XL gekozen voor een freesbewerking, omdat dit snel en nauwkeurig is. Het ruwe geprinte product wordt derhalve glad en op maat afgeleverd.

10xl-3d-printg

De arm van een vast opgestelde Yaskawa-robot beweegt zich over het product en brengt middels een spuitkop de thermoplast in lagen aan.

Oorsprong
Als ontwerper en bouwer van schaalmodellen van schepen kreeg 10XL-directeur en CEO Gerbert Smit begin 2016 de vraag van een Chinese scheepsbouwer voorgelegd voor een geprint modelschip dat liefst tien keer groter was. Dit zou dan ingezet moeten worden  voor het testen van scheepsmodellen in een waterbassin. Tot nu toe worden dit soort scheepsmodellen voor een groot gedeelte handmatig door timmerlieden op een tijdrovende manier gemaakt. Een Yaskawa-robot werd aangeschaft en een 14 meter track werd gebouwd. Hiermee worden de 3D  modellen in enkele uren in lagen in ruwe vorm opgebouwd. In combinatie met frezen wordt het product daarna in de juiste afmetingen afgewerkt. Dat er markt voor blijkt te zijn werd nog eens extra duidelijk, toen Gispen, meubelfabrikant van onder andere bankstellen, het bedrijf  benaderde om een paar honderd bankstelframes te printen. “Natuurlijk gaan de ontwikkelingen verder. Zo kan de track bijvoorbeeld verlengd worden, waardoor we in de toekomst nog grotere 3D producten op deze manier in thermoplasten kunnen printen”, aldus Joep Grappenhaus.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

WeldBuilder app voor gebruiksvriendelijke lasautomatisering

19-04 Door middel van de WeldBuilder software op de Smart Pendant kan een grote variëteit…

3D

Safran gaat grote aluminium onderdelen 3D-printen met SLM

11-04 Safran is een internationale hoogtechnologische groep die actief is in de luchtvaart-, defensie- en…

3D

3D-printing creëert nieuwe mogelijkheden voor Seco Tools

23-03 Het ontwikkelen en vervaardigen van prototypes door middel van additive manufacturing (AM) wordt steeds…

3D

SLS geeft Schneider Eletric nieuwe productiemogelijkheden

23-01 De Schneider Electric Group is met meer dan 160.000 werknemers wereldwijd een van de…

Verbinden

Dubbele productiesnelheid met Yaskawa lasrobots

18-01 De installatie is verzorgd door Yaskawa partner VSE Technologies. Deze had al werkzaamheden verricht…

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

3D

3D-printer maakt gepersonaliseerde vingergewrichtsimplantaten dankzij AI

02-12 Wanneer vingergewrichten inflexibel worden, bijvoorbeeld na een sportongeval of als gevolg van reumatoïde artritis,…

3D

Trumpf maakt 3D-printen met nieuwe metalen mogelijk

23-11 “Het poeder is een belangrijk onderdeel van additive manufacturing. Ons doel is om onze klanten…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021