Expertisecentrum Metal Processing opgericht

NEVAT, de branchevereniging van toeleveranciers, en Saxion Hogeschool gaan samen een Expertisecentrum voor de Metal Processing Sector inrichten. Het doel hiervan is om het concurrentieniveau van de metaalverwerkende sector in Nederland op een hoog niveau te houden.

Het initiatief is afkomstig van bedrijven uit de sector, waardoor NEVAT, Saxion en Henri Kooiker van Halloy de handen ineen hebben geslagen en een ambitieus plan hebben gevormd.

Het initiatief is afkomstig van bedrijven uit de sector, waardoor NEVAT, Saxion en Henri Kooiker van Halloy de handen ineen hebben geslagen en een ambitieus plan hebben gevormd. Het wordt dan ook breed gedragen door de sector, want FPT-VIMAG en de Koninklijke Staalfederatie zijn al ingestapt als samenwerkingspartners. ECI, leverancier van ERP-oplossingen, is launching costumer.

Corné van Opdorp, voorzitter NEVAT, is blij met de samenwerking: “Het is een grote wens om onze achterban te activeren en de industrie in West-Europa te behouden. We zien daarbij ook dat er in onze sector de kennis nog ontbreekt. Het Expertisecentrum kan voor deze kennis gaan zorgen.”

Het Expertisecentrum richt zich op thema’s als Industrie 4.0, automatisering, digitale transformatie en duurzaamheid door kennisontwikkeling, kennisdeling en het doen van onderzoek samen met studenten en MKB-bedrijven in de maakindustrie. Digitalisering en kennisontwikkeling zijn daarbij de sleutelwoorden. De eerste concrete activiteit is de masterclass Technology roadmapping voor MKB-ondernemers, die in februari 2022 zal plaatsvinden.

De maakindustrie kent een aantal ontwikkelingen die door veel bedrijven als uitdagend worden ervaren. Het tekort aan goede vakmensen, maar ook de snelle ontwikkeling op het gebied van kennis en digitalisering vergt discipline, tijd en aanpassingsvermogen. Dit zijn uitdagingen die je als bedrijf niet alleen aankunt. Suzan Veldhuis, directeur Hogeschool Saxion: “Wij zien als kennisinstelling een belangrijke opgave om de maakindustrie te ondersteunen.

Samen met bedrijven kunnen we helpen de juiste mensen goed op te leiden. We willen graag een brug slaan tussen wetenschappelijk onderzoek, dat vaak op de plank blijft liggen, en de vraag wat het nu precies oplevert. We kijken door de ogen van de studenten welke vraagstukken er zijn en of we kunnen bijdragen aan de implementatie van nieuwe technologieën en/of processen.”

Met de masterclass brengt het Expertisecentrum ondernemers bij elkaar om samen naar de toekomst te kijken. Ze worden begeleid door Koos Slagter van Saxion Hogeschool die de methode vastlegt en bewaakt. “We gaan twee soorten roadmaps ontwikkelen, een voor de sector en een op bedrijfsniveau. Deze moeten uiteraard nog verder aangevuld worden. In totaal vinden er vier masterclasses plaats die gaan over Industrie 4.0. De uitkomsten hiervan vormen samen de roadmap.”

Het Expertisecentrum gaat zich ook bezig houden met zaken als circulariteit, het beperken van CO2-uitstoot en de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen die hiervoor nodig zijn. Volgens Edwin Dekker, branchemanager bij NEVAT, zal het netwerk in de toekomst vergroot gaan worden door meer samenwerkingspartners en ondernemers bij het Expertisecentrum te betrekken.

Meer informatie over het Expertisecentrum en de masterclasses vind je hier. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar om deel te nemen aan de masterclasses.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Van visie naar actie

19-04 De Masterclass Technology Roadmapping is de eerste zichtbare activiteit van het Expertisecentrum Metal Processing,…

Verspanen

Mazak promoot verspaning onder ECP-studenten

08-07 Het ECP is een vereniging van en voor maakbedrijven in Zuid-Holland met als voornaamste…

Toeleveren

NEVAT Expertgroep Verspaning ontwikkelt horizonvisie voor fabriek van de toekomst

23-06 Door onderlinge kennis- en ervaringsuitwisseling kunnen thema’s, zoals ERP, planning, automatisering, koppeling van systemen,…

Plaatbewerking

Samen zijn we sterker

16-06 Ze doen het op hun eigen manier, maar er is ook een duidelijke overeenkomst:…

Verspanen

NEVAT Expertgroep Verspaning ontwikkelt horizonvisie voor fabriek van de toekomst

18-05 Door onderlinge kennis- en ervaringsuitwisseling kunnen thema’s zoals ERP, planning, automatisering, koppeling van systemen,…

Toeleveren

Toeleveranciers ontwikkelen samen slimme oplossingen

10-02 “Als 2020 met het coronavirus ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat…

Toeleveren

NEVAT introduceert webinar-serie NEVAT Talks

01-02 Afgelopen zomer is in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam onder de NEVAT-leden onderzoek…

Toeleveren

Anne Jaap Deinum branchemanager De Nederlandse Verwarmingsindustrie

18-11 Anne Jaap Deinum treedt met ingang van 1 januari aan als branchemanager van De…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X