Fein – specialist bij verbouwingen

0
40

Wie renoveert, weet waarop het daarbij aankomt: op krachtige en betrouwbare elektrische gereedschappen die de vakman en doe-het-zelver flexibel daar gebruikt waar ze nodig zijn. Accumachines zoals de Fein MultiMaster zijn daarbij onmisbaar, en Fein breidt het programma van elektrische accugereedschappen gestaag verder uit. Het nieuwste product van het 18-volt-accuprogramma is de lichte en handzame accuschroefboormachine ASCM 18 QSW met 4 versnellingen.

Ook doe-het-zelvers waarderen professionele gereedschappen: een goed voorbeeld daarvoor is Dieter Zimmermann. Hij renoveert veel en graag. “Mijn woning is het beste voorbeeld daarvan: die heb ik over twee verdiepingen bijna geheel gerenoveerd.” Daarbij vertrouwt hij op Fein. Zijn nieuwste aanwinst is de boorhamer ABH 18, waarmee hij onlangs in een keuken in beton sleuven voor elektriciteitsleidingen heeft gekapt en gaten voor stopcontacten heeft aangebracht. “Die was niet te houden, zonder hem hadden we dat allemaal niet voor elkaar gekregen. Ik had de indruk dat de accu’s altijd tot het einde even krachtig waren. En de accu heeft het extreem lang volgehouden, dat heeft mij eerlijk gezegd aangenaam verrast.” Behalve de kracht vindt hij het accusysteem van FEIN op zich praktisch. “Toen de accu van de boorhamer toch eens leeg was, heb ik gewoon die van mijn MultiMaster erop gestoken. Toen kon ik gewoon verder.”

Het 18-volt-accuprogramma
Ook professionals die dagelijks op de bouwplaats te vinden zijn, hebben kwalitatief hoogwaardige elektrische gereedschappen nodig die betrouwbaar hun klussen klaren, eenvoudig te bedienen en veelzijdig inzetbaar zijn. Tijd is voor professionals eveneens een belangrijke factor, want vaak hebben ze maar weinig tijd om bij de klant ter plekke de keuken te monteren of in het algemeen werkzaamheden in de binnenafwerking uit te voeren. “Daarna wacht al de volgende opdracht”, zegt Thomas Blank, die bij Fein als productmanager onder andere verantwoordelijk is voor de accutechnologie. “Het is ons doel elektrische gereedschappen voor de vakman te ontwikkelen waarmee ze nog eenvoudiger, efficiënter en veiliger werken.” Het is aan hem en de ontwikkelaars van Fein te danken dat het programma van Fein accumachines vooral in het sterke 18-volt-segment continu wordt uitgebreid. Door de MultiVolt-interface kunnen gebruikers met dezelfde accu werken met verschillende elektrische gereedschappen, en dat is bijzonder: zo werken elektrische gereedschappen met de MultiVolt-interface op alle Fein Lithium-ion-accu’s van 12 tot 18 volt, bovendien zijn ze compatibel met oudere accu’s die over een geringere capaciteit beschikken. “Dat is een uiterst praktisch systeem. Want zelfs wanneer geen opgeladen accu bij de hand is, kan bijvoorbeeld verder worden gewerkt met een 12-volt-accu”, legt Thomas Blank uit.

Krachtpatser
Deel van het 18-volt-programma en sinds september verkrijgbaar is de nieuwe accuschroefboormachine ASCM 18 QSW. Kenmerkend voor de schroefmachine zijn het geringe gewicht van 1,7 kilogram inclusief accu, de korte constructie en de smalle greep. Daardoor is deze bij dagelijks gebruik vooral geschikt voor professionals die montagewerkzaamheden bij het verbouwen verrichten en boorgaten op moeilijk toegankelijke plekken moeten maken. Afhankelijk van de toepassing hebben gebruikers verschillende toerentallen nodig. Om deze reden heeft Fein de schroefboormachine uitgerust met een massief metalen drijfwerk met 4 versnellingen. Dit bereikt toerentallen van tot wel 2500 omwentelingen per minuut en levert optimale toerentallen voor het boren en schroeven in verschillende materialen.

FEIN_ASCM-18-QSW
Schroeft ook om de hoek: de ASCM 18 QSW met haakse kop.

Met de QuickIN-interface kan de Fein accuschroefmachine zonder gereedschap voor de betreffende klus worden omgebouwd, op deze manier wordt de machine in combinatie met de apart verkrijgbare accessoires een specialist. Hier moet de SKE-boorhouder worden genoemd, een zelfspannende boorhouder van Röhm die het doorslippen van boren en tappen verhindert, zelfs linksdraaiend is de boorhouder stabiel en blijft veilig gesloten. Andere nieuwe accessoires zijn de tapspantangen die net zo eenvoudig en zonder gereedschap kunnen worden gewisseld. De spantangen brengen het draaimoment op het vierkant van de tap over, wat doorslippen verhindert. Nieuw op de markt is eveneens de haakse kop van metaal, waarmee gebruikers ook op krappe plekken om de hoek kunnen werken. Mocht het allemaal erg krap worden, dan kan de vakman de extra korte schroefbits en zeskant-boorbits direct in de aandrijfas steken en zo de lastigste plekjes bereiken.