Fierde slijpt kleine delen snel, eenvoudig en veilig

Het nieuwe bedrijf Q-fin in Bergeijk brengt de slijpmachine Fierde op de markt voor het ontbramen en-/of afronden van delen met kleine afmetingen. Dit is mogelijk door de toepassing van vacuümtechniek, waardoor deze delen tijdens het slijpproces stevig worden vastgehouden.

De Fierde (Finishing Edge Rounding Deburring) is gebaseerd op de ideeën van Koen de Waard van KW Machinehandel. Alle kennis die hij in de loop der jaren heeft opgebouwd over slijpen, heeft hij in deze machine gestopt. Aanvankelijk resulteerde dat in twee multifunctionele prototypes met drie, respectievelijk vier stations. Die werkten voortreffelijk, maar de machines waren op deze wijze niet rendabel te produceren en in de markt te zetten. De prototypes zijn daarom doorontwikkeld tot een compacte machine, die in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is. Deze machine is geschikt voor het ontbramen, slijpen, borstelen en/of afronden van delen met afmetingen van 20×20 mm tot 200 mm brede delen en voor het finishen van strippen, kokerprofielen en werkstukken met een maximale breedte van 200 mm. De Fierde kan worden uitgerust met twee koppen, waarbij voor beide koppen, al naar gelang de toepassing, de keuze kan worden gemaakt tussen een slijpband, een komslijpkop of een topborstel.

De te slijpen delen worden op een traploos instelbare frequentiegeregelde transportband door de machine gevoerd. Essentieel is daarbij het vacuümsysteem dat de delen stevig vastzuigt op de transportband. De hoogteverstelling is motorisch geregeld met digitale uitlezing.

Bedieningsvriendelijk
De eerste Fierde is bijna een jaar lang getest door diverse bedrijven in de regio. De medewerkers waren lyrisch over het gebruik van de machine. De machine werkt goed door het krachtige vacuümsysteem en is bedieningsvriendelijk door de automatische borsteldiepte instelling. Kleine werkstukken kunnen hierdoor snel, eenvoudig en veilig worden bewerkt Ook economisch is de machine aantrekkelijk door de hoge standtijd van de slijp- en borstelmiddelen en het lage stroomverbruik. Het bedieningsvriendelijke besturingspaneel, de digitale hoogte-uitlezing, de automatische borstelhoogte compensatie, het eenvoudige schuurbandwisselsysteem en de afneembare materiaalbakken maken de machine ook aantrekkelijk vanuit ergonomisch oogpunt. Een speciaal op de Fierde afgestemd afzuigsysteem maakt het geheel tot een compacte, complete installatie met CE keurmerk.

De eerste Fierde is inmiddels verkocht en geplaatst bij de BOZ Group in Bergen op Zoom. John Neutkens van Q-fin denkt dat er een grote markt is voor deze slijpmachines. “Eigenlijk kan iedereen die een lasersnijmachine heeft zo’n machine goed gebruiken. Het afbramen, afronden of slijpen van kleine onderdelen is nu nog vaak handwerk en daar moeten we vanaf. Wij kunnen nu dankzij de toepassing van vacuümtechniek een machine aanbieden die de kleine delen goed vasthoudt. Juist daardoor kunnen deze delen met een uitstekende kwaliteit worden geslepen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

GrindingHub 2024 trekt 500 exposanten en meer dan 11.000 bezoekers

20-05 In het bezoekersonderzoek gaf 42% van de respondenten aan vanuit het buitenland te zijn…

Verspanen

Slijpen volgens de hoogste productienormen

10-05 De compacte slijpmachine GP25W is ideaal voor de precisiebewerking van kleine onderdelen die bijvoorbeeld…

Bedrijf en Economie

GrindingHub zet slijptechnologie in de kijker

07-05 Het evenement gaat over meer dan alleen technische producten en innovaties. Markus Heering, directeur…

Oppervlaktetechniek

Intelligente procesbewaking verhoogt de kwaliteit slijpproces

31-01 Wanneer werkstukken automatisch worden bewerkt, is er een groot risico op afkeur als de…

Plaatbewerking

Q-Fin neemt alleskunner mee naar METAVAK

03-10 De SER1200 biedt ruimte aan verschillende units die in een lijn worden geplaatst. In…

Oppervlaktetechniek

Slijpen met minder geluid, stof en trillingen

03-10 Claus Genau, hoofd van de afdeling Productontwikkeling/Fabricage en Centrale Testomgeving bij fabrikant Pferd, weet…

Oppervlaktetechniek

Lassen en slijpen zonder compromissen

30-08 Experts van 3M zullen op de beurs aanwezig zijn om de uitdagingen, waar de…

Plaatbewerking

3D-vision cruciaal bij automatisch ontbramen, afronden en finishen

27-06 Q-Fin Handling Solutions is in het leven geroepen met het doel de gebruikers van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV