Fierde slijpt kleine delen snel, eenvoudig en veilig

Het nieuwe bedrijf Q-fin in Bergeijk brengt de slijpmachine Fierde op de markt voor het ontbramen en-/of afronden van delen met kleine afmetingen. Dit is mogelijk door de toepassing van vacuümtechniek, waardoor deze delen tijdens het slijpproces stevig worden vastgehouden.

De Fierde (Finishing Edge Rounding Deburring) is gebaseerd op de ideeën van Koen de Waard van KW Machinehandel. Alle kennis die hij in de loop der jaren heeft opgebouwd over slijpen, heeft hij in deze machine gestopt. Aanvankelijk resulteerde dat in twee multifunctionele prototypes met drie, respectievelijk vier stations. Die werkten voortreffelijk, maar de machines waren op deze wijze niet rendabel te produceren en in de markt te zetten. De prototypes zijn daarom doorontwikkeld tot een compacte machine, die in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is. Deze machine is geschikt voor het ontbramen, slijpen, borstelen en/of afronden van delen met afmetingen van 20×20 mm tot 200 mm brede delen en voor het finishen van strippen, kokerprofielen en werkstukken met een maximale breedte van 200 mm. De Fierde kan worden uitgerust met twee koppen, waarbij voor beide koppen, al naar gelang de toepassing, de keuze kan worden gemaakt tussen een slijpband, een komslijpkop of een topborstel.

De te slijpen delen worden op een traploos instelbare frequentiegeregelde transportband door de machine gevoerd. Essentieel is daarbij het vacuümsysteem dat de delen stevig vastzuigt op de transportband. De hoogteverstelling is motorisch geregeld met digitale uitlezing.

Bedieningsvriendelijk
De eerste Fierde is bijna een jaar lang getest door diverse bedrijven in de regio. De medewerkers waren lyrisch over het gebruik van de machine. De machine werkt goed door het krachtige vacuümsysteem en is bedieningsvriendelijk door de automatische borsteldiepte instelling. Kleine werkstukken kunnen hierdoor snel, eenvoudig en veilig worden bewerkt Ook economisch is de machine aantrekkelijk door de hoge standtijd van de slijp- en borstelmiddelen en het lage stroomverbruik. Het bedieningsvriendelijke besturingspaneel, de digitale hoogte-uitlezing, de automatische borstelhoogte compensatie, het eenvoudige schuurbandwisselsysteem en de afneembare materiaalbakken maken de machine ook aantrekkelijk vanuit ergonomisch oogpunt. Een speciaal op de Fierde afgestemd afzuigsysteem maakt het geheel tot een compacte, complete installatie met CE keurmerk.

De eerste Fierde is inmiddels verkocht en geplaatst bij de BOZ Group in Bergen op Zoom. John Neutkens van Q-fin denkt dat er een grote markt is voor deze slijpmachines. “Eigenlijk kan iedereen die een lasersnijmachine heeft zo’n machine goed gebruiken. Het afbramen, afronden of slijpen van kleine onderdelen is nu nog vaak handwerk en daar moeten we vanaf. Wij kunnen nu dankzij de toepassing van vacuümtechniek een machine aanbieden die de kleine delen goed vasthoudt. Juist daardoor kunnen deze delen met een uitstekende kwaliteit worden geslepen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

13-10 Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de…

Oppervlaktetechniek

Scoren met maatwerk

11-10 Directeur-eigenaar Michel van Heeswijk was vanaf de eerste tekening voor de nieuwbouw verliefd op…

MetavakNieuws

TFT laat cobots schuren, slijpen en polijsten

24-09 Al sinds 1998 staat TFT (Tools For Technology) voor innovatieve en functionele maatwerkoplossingen op…

Plaatbewerking

Slijpen zonder concessies

28-08 Het bedrijf is actief in elke industrie waarin wordt gesneden – dus ook in…

Plaatbewerking

Alles in dienst van kwaliteit

16-08 Productieleider Erwin Stokman heeft de stormachtige ontwikkeling van de werkplaats van begin af aan…

Verspanen

Eerste GrindingHub trekt 9.500 bezoekers

06-06 “We zijn meer dan tevreden met het succes van deze allereerste GrindingHub. Het hele…

Oppervlaktetechniek

Timesavers pakt uit op Tolexpo in Parijs

28-04 Dat is allereerst de nieuwste versie van de compacte roterende borstelmachine: de 32 RB…

Plaatbewerking

Schuren en kanten breken op aparte machines levert Metaco veel tijdwinst op

14-03 Metaco (twintig medewerkers) is een toeleverancier van plaatwerk. Het bedrijf biedt lasersnijden, ponsen en…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen