Finalisten Design Challenge 2018 inspireren industrieel 3D metaalprinten

0

Op maandag 12 februari 2018 heeft Additive Industries de finalisten van de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2018 bekend gemaakt in twee categorieën: professionals en student-ontwerpers. Uit de groep van 52 deelnemers, afkomstig uit de hele wereld, zijn uiteindelijk 6 finalisten geselecteerd.

Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge is een initiatief van Additive Industries, een platform dat streeft naar het industrialiseren van 3D metaalprinten van functionele onderdelen voor hoogwaardige toepassingen en veeleisende markten. De Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2018 is gelanceerd om de groei van het aantal voorbeelden van innovatieve 3D print toepassingen te stimuleren en andere industrieën te inspireren.

Dutch Design Week
Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven in 2017 gingen professionals en studenten de strijd aan in twee categorieën. Zij werden uitgedaagd om een technisch en/of industrieel product uit hun dagelijkse omgeving te herontwerpen voor 3D printen. Uit 52 inzendingen bleven uiteindelijk zes finalisten over. “De inzendingen van dit jaar lieten ons weer zien dat het niet meer alleen gaat over topologie optimalisatie”, zegt Daan Kersten, CEO van Additive Industries. “Er is nu een bredere kijk op verbeteringen om productie-complexiteit te elimineren en om de fabricage-, montage- of logistieke kosten te minimaliseren.”

Professionals
In de categorie professionals is Intech DMLS team één van de finalisten. Het team laat zien hoe je luchtvaartelektronica kunt verbeteren met additive manufacturing door te focussen op functie integratie, gewichtsbesparing en efficiency-vergroting. In de medische wereld wordt met behulp van additive manufacturing op grote schaal al protheses geproduceerd, maar het Franse team ‘3D-medlab’ heeft met het ontwerp van de ‘Medical Part Gripper’ laten zien dat er nog steeds ruimte is voor aanvullende toepassingen. Ze kozen voor een herontwerp van een tool met als belangrijkste functie het klemmen en vasthouden van medische producten zoals heupkommen. De derde finalist van de professionele categorie, het Italiaanse team van Aidro Hydraulics, heeft een hydraulic manifold ontworpen waarin ze flow prestaties hebben geoptimaliseerd en het gewicht en de afmetingen hebben geminimaliseerd. Een eervolle vermelding gaat dit jaar uit naar Fabian Baum van EDAG Engineering (Germany), die zijn ‘LightHinge+’ design buiten mededinging ingestuurd heeft voor de Design Challenge. Door het gebruik van bionische principes, zijn de spanningen en vervormingen geminimaliseerd en is 50% gewichtsvoordeel gerealiseerd. Door het optimaliseren van de oriëntatie en support structuur van het model, wordt het noodzakelijke support volume gereduceerd tot 20% van het totale bouw volume.

Studenten
De finalisten uit de studentencategorie kwamen dit jaar ook met interessante nieuwe ontwerpen. Phillipp Kaindl, van de Technical University of München, heeft met zijn ‘Gasification Burner’ een nieuw wervelmechanisme voor kool uitgevonden om de thermische efficiency te vergroten. Zijn ontwerp omvat zowel functie-integratie als het optimaliseren van vloeistofpaden. Yogeshkumar Katrodiya van Fraunhofer IGCV (Germany) heeft met zijn functionele integratie van een as en tandwieloverbrenging met geïntegreerde koelkanalen, een significante verbetering laten zien van de koel-efficiency met ruim voldoende smeermiddel. Ook is er topologische optimalisatie toegepast om gewicht te verminderen ten opzichte van het originele ontwerp. De laatste finalist is de winnaar van de laatste twee Design Challenges, Cassidy Silbernagel van de Universiteit van Nottingham (UK). Met zijn upgrade van de ‘multi-filament Ultimaker 2+ all metal hot end’ met verbeterde koeling, wil Cassidy laten zien dat je een bestaand product sterk kunt verbeteren, terwijl je het product ook compacter en nog functioneler maakt. Wat dit ontwerp in dit kader extra bijzonder maakt is het feit dat hij deze Ultimaker 2+ heeft gewonnen bij de eerdere Design Challenge.
De 2 winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Additive World Conference op 14 maart 2018 in Eindhoven en de prijs zal uitgereikt worden door Erik de Bruijn, medeoprichter van Ultimaker.