Finalisten Design Challenge tonen potentie 3D printen

De zes finalisten van de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2016 zijn bekend. Uit 47 deelnemers zijn zowel in de categorie professionals als studenten drie finalisten geselecteerd.

“De inzendingen, die afkomstig zijn uit de hele wereld (USA, België, Duitsland, UK, Spanje, Egypte en Finland), laten uitstekend zien hoe producten kunnen worden verbeterd wanneer de vrijheden van 3D printen in het ontwerp worden meegenomen”, aldus Daan Kersten van Additive Industries. “De grote variatie aan toepassingen bevestigt bovendien de groeiende aandacht vanuit verschillende industrieën voor additive manufacturing.”

De producten van de finalisten die voor additive manufacturing zijn herontworpen tonen een rijkgeschakeerd palet aan mogelijkheden. De geselecteerde designs komen uit de aerospace industrie (spruitstuk voor een vloeibare brandstofraket, tuimelaar voor een Airbus helikopter en een geïntegreerde lager voor zonnepanelen op satellieten), automotive industrie (motorbehuizing voor de conversie van een motorfiets van benzine naar electrisch) en consumentenmarkt (maatwerk verbindingsstukken voor fietsframes en theepot). De producten illustreren de vrijheid van de ontwerper, de mogelijkheid om het aantal onderdelen te reduceren of te integreren, de potentie van gewichtsreductie en variatie van materiaaleigenschappen binnen een product.

De professionals van Atos uit Spanje laten zien hoe de voordelen van additive manufacturing te benutten door het creëren van een nieuw concept voor een geïntegreerd oriëntatie systeem ‘Aerospace Integrated Bearing’. Hun ontwerp integreert meerdere losse componenten tot een product uit een geheel. Het Duitse team TUHH – Liebherr (Technical University of Hamburg-Harburg) heeft het ontwerp van een tuimelaar voor een Airbus helikopter geoptimaliseerd voor gewicht- en kostenreductie. De derde finalist van de Professional categorie is de Amerikaanse firma Smith & Nephew. Zij zagen de potentie van AM voor de ontwikkeling van een regeneratieve vloeibare brandstofraketmotor op vloeibare brandstof en ze hebben een lichtgewicht spruitstuk en verbrandingskamer ontworpen.

Ook de studenten kwamen met interessante (her)ontwerpen. Het team ‘Custom Lugs’ van de Aalto University (Finland) heeft een hoge mate van ontwerpvrijheid toegepast in hun ontwerp van maatwerk verbindingsstukken voor fietsframes. Hiermee kan de hoeveelheid handwerk in de productie van maatwerk stalen fietsen gereduceerd worden. Cassidy Silbernagel, een student van de University of Nottingham (UK) heeft zijn doel bereikt om een maatwerk elektrische motor in te bouwen in een bestaande verbrandingsmotor door middel van zijn innovatieve ontwerp van de motorbehuizing. De Egyptische student Menna Moustafa El Rewiny heeft een onconventioneel ontwerp voor een theepot ingediend, met verre van symmetrische vormen en een geïntegreerde deksel.

Op woensdagavond 23 maart worden de prijzen uitgereikt door de juryvoorzitter, Erik de Bruijn, tijdens het Additive World Awards Dinner in het Conference Center High Tech Campus in Eindhoven.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Formnext 2021 alleen toegankelijk voor gevaccineerden en herstelden

13-10 Het wettelijk kader voor deze stap wordt geboden door de Corona Protection Ordinance van…

Verspanen

Procesoptimalisatie is topic bij Ceratizit op EMO Milano

30-09 Aan de hand van live demonstraties wordt getoond hoe bewerkingsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden met…

MetavakNieuws

3D-printen kan de beste oplossing zijn

29-09 Dat verhaal vertelt waarom 3D-printen in dit geval de aangewezen oplossing was voor de…

3D

Vliegende start met Design for Additive Manufacturing

14-09 Toonaangevende bedrijven vervangen in rap tempo traditionele ontwerpen door DfAM modellen die sterker, lichter,…

3D

Metalen 3D-geprinte brug wordt scherp in de gaten gehouden

12-08 De rekstroken geven – net als de accelerometers, inclinometers, load cells, temperatuurmeters en vochtigheidsmeters…

3D

SLM Solutions verruilt beursdeelname voor digitale communicatie

12-08 Het bedrijf gaat zich volledig richten op het digitaal vrijgeven van nieuws en informatie.…

3D

ARBURG en Balluff produceren na doorbraak sensoren met 3D-printer

10-08 Voor taken in de automatiseringstechniek zijn sensoren in geïndividualiseerde vorm interessant omdat ze op…

3D

Fraunhofer IFAM ontwikkelt pasta voor nieuwe Moldjet 3D-printer

05-08 Samen met Tritone Technologies en MIMplus Technologies werken de partners aan de ontwikkeling van…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X