FNV Metaal kondigt acties aan in grootmetaal

Vandaag heeft FNV Metaal een voorultimatum gestuurd naar werkgeversorganisatie FME-CWM namens de leden die werken in de grootmetaal. De werknemers in de grootmetaal, zoals monteurs, lassers, elektrotechnici en metaalbewerkers, willen dat de voorgestelde nullijn voor een jaar in de cao Metalektro van tafel gaat. 

Zij willen waardering van vakwerk zien, met een fatsoenlijke loonontwikkeling om de inflatie te compenseren, afschaffing van de jeugdlonen en voor flexwerkers een betere naleving van de gemaakte cao-afspraken door werkgevers (Gelijk werk, gelijk loon). De werkgevers hebben t/m 12 juni aanstaande 12:00 uur om op het voorultimatum te reageren. De cao-onderhandelingen zijn verleden week dinsdag afgebroken door FNV Metaal, omdat het vertrouwen weg is gezien de onbegrijpelijke houding aan de kant van de werkgevers. FNV Metaal verbaast zich over de geringe bereidheid van werkgevers om positieve invulling te geven aan het Sociaal Akkoord en het Techniekpact in zaken als de bestrijding van concurrentie op arbeidsvoorwaarden door flexconstructies, sectorale organisatie van het 3e jaar WW, banen voor mensen met een beperking en een gezamenlijke aanpak van het tekort aan technische vakkrachten.

Actiedag op 21 juni
Jos Brocken, bestuurder FNV Metaal: “In het voorultimatum hebben wij duidelijk gemaakt waarop de werknemers in de grootmetaal beweging willen zien. Als de werkgevers echts iets willen doen om de grootmetaal aantrekkelijker te maken voor vakmensen, dan gaan wij het gesprek weer aan. Maar als ze verder gaan op de ingeslagen weg van achteruitgang voor werknemers, dan voorspel ik dat we binnenkort flink actie gaan voeren. Afgelopen dinsdag stonden er al tweehonderdvijftig werknemers voor het kantoor van FME-CWM die 6200 petities overhandigden aan de voorzitter Dezentjé Hamming. We proeven veel actiebereidheid, dus er komt een grootschaliger vervolg. Op 21 juni houden we in ieder geval een actiedag. De mensen willen waardering voelen voor het werk dat zij doen”.

Wiel Crins, werknemer in de grootmetaal: “Onze werkgevers moeten niet denken dat ze onder het mom van crisis achterover kunnen leunen en de hand op de knip houden. Dat moet anders, anders gaan wij actie voeren. En op korte termijn”.

Grootmetaal werkgevers willen naast een nullijn een jaar lang, en dus een enorme inlevering op koopkracht, minder zeggenschap over werktijden voor werknemers. Verder willen de werkgevers Adv-dagen kunnen afkopen en maatregelen afschaffen om langer gezond door te kunnen werken. Werknemers zien dit als een gebrek aan respect voor vaklieden. Met vorig jaar 3% omzetgroei en een groei van de export met 5% gaat het goed in de grootmetaal. Ook dit jaar wordt zo’n 4,5% groei verwacht. Dit zijn cijfers die de werkgevers zelf bevestigen.

De werknemers in de grootmetaal willen een structurele loonsverhoging van 2,5% om de inflatie te compenseren, dat de lage jeugdlonen worden afgeschaft, een betere naleving van de cao-afspraken over flexarbeid en de mogelijkheid van een 4-daagse werkweek.

Brocken: “Als je jongeren wilt bewegen om voor de techniek te kiezen, dan moet je komen met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden in loon, werktijden, zekerheid in een vast contract en goede opleidingen. Dat is precies wat we bij de FNV bedoelen met het motto ‘Gewoon goed werk’”.

Onder de cao Metalektro (grootmetaal) vallen ongeveer 150.000 werknemers. De FME-CWM is de werkgeversorganisatie in de Metalektro. Het tekort aan vaklieden wordt in 2016 geraamd op 155.000 in de technieksectoren. De cao-onderhandelingen zijn gestart op 23 april. 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Ook FNV stemt in met nieuwe cao Metalektro

07-11 Op 22 september werd er een onderhandelaarsakkoord voor werknemers in de grootmetaal gesloten voor…

Personeel en Opleiding

FME-leden stemmen in met cao-akkoord

17-10 In de ledenvergadering (ALV) op 13 oktober stemde een meerderheid voor het aangaan van…

Personeel en Opleiding

Werknemers Metalektro gaan er 11% op vooruit

22-09 Bij goedkeuring door de leden gaat het akkoord gelden voor 150.000 werknemers die onder…

Personeel en Opleiding

CAO voor Metaalbewerkingsbedrijf definitief

13-06 De volledige cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf is hier te downloaden in pdf formaat. Salaristabellen De…

Personeel en Opleiding

Ook Metaalunie stemt in met nieuwe cao

15-04 Vakbonden en andere werkgeversorganisaties bereikten eerder deze maand al een cao-akkoord, maar Metaalunie had…

Bedrijf en Economie

Akkoord over cao Metaal en Techniek, maar (nog) zonder Metaalunie

08-04 Hierdoor dreigen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de grootste ondernemersorganisatie voor het midden-…

Personeel en Opleiding

Staking breidt zich uit

09-02 Mustafa Kirac, bestuurder FNV Metaal: “In het kader van de verbreding gaan we in…

Bedrijf en Economie

Petitie voor goede cao 12.000 keer getekend

26-01 FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie wezen op 14 oktober 2021, tijdens de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen