Foekema Plaatbewerking investeert in afgeronde plaatkanten

0
611

Foekema Plaatbewerking in Lemmer heeft onlangs een ontbraam-/afrondingsmachine in gebruik genomen van het fabricaat NS Maquinas uit Portugal. Dit wordt in Nederland en België vertegenwoordigd door Hevami oppervlaktetechniek uit Veghel.

Foekema heeft de NS DM1100C ontbraammachine gekocht vanwege de toenemende vraag van klanten uit de voedingsmiddelenindustrie, die graag afgeronde lasersnijdelen willen hebben omwille van hygiëne en verwondingsgevaar. Ook willen klanten steeds meer afgeronde staaldelen hebben voor een betere hechting van de poedercoating en/of zinklaag.

De aangekochte machine wordt ook wel een dwarsband ontbraammachine genoemd omdat hij is voorzien van twee dwarsbanden. Deze zijn voorzien van schuurblokken die bestaan uit schuurlamellen in combinatie met scotch brite. Hierbij zorgen de schuurlamellen voor het verwijderen van de braam en voor de gewenste kantenafronding. De tussenliggende scotch brite zorgt voor een mooie finishing.
De DM1100C ontbraammachine heeft een werkbreedte van 1100 mm waarbij de machine als voordeel heeft dat er naast de grotere plaatdelen ook zeer kleine plaatdelen (25×25 mm) bewerkt kunnen worden. Hierbij is zowel de snelheid van de transportband als de snelheid van de dwarsbanden traploos instelbaar zodat de mate van afronding naar eigen wens te bepalen is.
Omdat Foekema zowel veel RVS als staal verwerkt, wilde men een machine hebben die zich makkelijk laat reinigen en waarbij de schuurbanden zich snel laten wisselen. Dit is bij de DM1100C een groot voordeel; de schuurbanden laten zich binnen een paar minuten wisselen. Ook het reinigen van de machine is in korte tijd uit te voeren. Een ander belangrijk aankoopargument was dat men ook gefoliede platen kan ontbramen en afronden en dat de machine zich eenvoudig laat bedienen.

Website Hevami