Formaco forgings & castings investeert in 3D CAD

De aanschaf van het 3D CAD programma SolidWorks 2017 lijkt op het eerste oog een ongebruikelijke investering voor een importeur van zwaar smeed- en gietwerk. Toch ziet directeur Robert Heester van Formaco forgings & castings het als een logische stap.

“Ons doel is om zowel onze klanten alsook onze vaste toeleveranciers in het buitenland te ondersteunen met onze expertise op het gebied van gespecialiseerd smeed- en gietwerk”, aldus Heester. “Met deze investering hebben we nu een teken- en 3D engineeringspakket in huis waarmee we de digitaal aangeleverde informatie kunnen analyseren, controleren en verder uitwerken. Vaak krijgen we 2D-tekeningen of 3D-modellen aangeleverd waarop alleen het eindbewerkte product wordt weergegeven. Aan ons dan de taak om een ontwerp te maken voor het ruwe giet- of smeedproduct, zodat het met de juiste materiaaltoeslagen en procesparameters gegoten of gesmeed kan worden. Met onze expertise kunnen we dan als intermediair de klant en toeleverancier over en weer adviseren omtrent de maakbaarheid en de kostenfactor.”

Kennis inbrengen
Ook Hans ten Hoove, medewerker en technisch specialist bij Formaco, is er van overtuigd dat met behulp van dit programma grote voordelen en kostenbesparingen te behalen zijn voor klant en toeleverancier: “Wij kunnen hiermee nog beter onze jarenlange ervaring en kennis in het project brengen. Vaak worden de verschillende bewerkingen aan een product gesplitst. De gieterij c.q. smederij heeft tenslotte een andere tekening nodig dan de draaier of de frezer.

Vooral specifieke kennis van het product uit vaak hoogwaardige materialen, ervaring op het gebied van gieten en smeden waarbij de juiste materiaaltoeslagen moeten worden bepaald, én uitgebreide expertise in het bewerken, is het essentieel een optimaal product te kunnen leveren naar specificaties van de opdrachtgever.”

SolidWorks
Robert Heester: “Wij zitten als leverancier in een heel specifieke markt: het toeleveren van hightech volumineuze giet- en smeedwerkproducten  – al dan niet bewerkt – aan de scheepsbouw, offshore en machinebouw in de Benelux en Engeland. De eisen in deze sectoren liggen extreem hoog; alleen de allerbeste toeleveranciers komen hiervoor in aanmerking. Voor een betere communicatie en een ruimtelijker inzicht tussen ons, onze klanten en onze vaste toeleveranciers hebben we dit pakket aangeschaft.”

De voordelen van SolidWorks zijn volgens Heester legio: “Het maken van 3D-modellen en 2D-tekeningen voor bijvoorbeeld complexe en volumineuze halffabricaten, tijdsbesparing door automatisch tekeningen en stuklijsten te genereren, geavanceerde animatie en fotorealistische weergave, volledig geïntegreerde controle voor ‘Design for Manufacturing’ (DMF), ingebouwde kostenraming voor een snelle en exacte kostprijsbepaling, functionaliteit voor bestandsbeheer en een meer gestroomlijnde communicatie en samenwerking tussen onze partners en klanten. Daarnaast hebben we nu bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om bestaande constructietekeningen om te zetten naar giet- of smeedwerk teneinde besparingen te realiseren. Ook ‘reverse engineering’ is mogelijk, waarbij bestaande producten worden ingescand, zodat er een 3D-model of 2D-tekening van kan worden gemaakt. Al met al een enorme winst, waarmee onze toeleveranciers en klanten hun voordeel kunnen doen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Complex dik plaatwerk zetten op beperkte ruimte

22-09 De H-Brake 110T x 1600mm is opgebouwd uit een combinatie van bewezen technologieën. De…

3D

Vliegende start met Design for Additive Manufacturing

14-09 Toonaangevende bedrijven vervangen in rap tempo traditionele ontwerpen door DfAM modellen die sterker, lichter,…

3D

SolidWorks 2021 verbetert prestaties in de cloud

26-11 Dassault Systèmes heeft de nieuwe versie SolidWorks 2021 geïntroduceerd. Naast nieuwe functionaliteiten is de…

3D

Design Solutions trakteert winnende studenten op 3D Printing Workshop

09-09 De studenten werktuigbouwkunde die in juni de Design Solutions Award in de wacht sleepten…

Personeel

Vacatureplatform Solidworks specialisten

19-11 Design Solutions lanceert samen met Cadjobs het gespecialiseerde recruitmentplatform Solidworksjobs. Dit helpt organisaties de…

Automatisering

Automatisch verwerken van 3D STEP samenstellingen uit plaat

15-10 Bezoekers van de komende Euroblech in Hannover moeten de stand van WiCAM zeker niet…

3D

Faro Tracer Laser Projector optimaliseert productie- en assemblageprocessen

24-05 Positioneren, uitlijnen, assembleren en lassen van onderdelen en componenten zijn noodzakelijke maar vaak problematische…

Automatisering

Esprit opnieuw blij met Greenock Pimpel

18-05 Pimpel en Greenock (powered by Pimpel) hebben voor de achtste keer de Top Performer…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X