Fors besparen op energie met metaalverwerking

0

Bij sommige bedrijven lijkt besparen op energie onmogelijk. Bijvoorbeeld bij de hoogovens in IJmuiden en andere metaalbedrijven. Besparen zal niet gaan; maar goedkoper kan het wel. De rekening kan naar beneden. En hoe meer energie een bedrijf gebruikt, hoe groter het volume van het voordeel.

Grootverbruikers

Hoeveel zullen de hoogovens kunnen besparen? Ik ga er vanuit dat zo’n groot beursgenoteerd bedrijf een eigen bureau heeft wat constant de aanbieders vergelijkt. En misschien wel beschikking heeft over een eigen centrale? Ik denk dan aan een kleine biomassacentrale. Bijproducten zoals hoogovencement en gas worden al hergebruikt. Voortdurende innovaties in productietechnieken en methoden zorgen voor een blijvende afname van energieverbruik en emissies. De hoogovens is daarom nu even geen issue; een duurzaam product leveren kost nou eenmaal energie. Hierin zit wel de crux. Wat is verspilling als het leidt tot een product wat lang meegaat? Een stalen balk in bijvoorbeeld een brug verwerkt gaat zo een mensenleven lang mee. En daarna is het nog zeer goed her te gebruiken. Een hoogoven verspilt in dat opzicht geen energie, en dit dankzij het uiterst duurzame eindproduct. Voor de kleinere metaalbedrijven; om metaal te bewerken wordt veel gevraagd. Veel machines, maar ook het lassen, gaat op 380 volt. Daar is niet op te besparen. Maar het kan wel goedkoper. Overstappen energie is gemakkelijker dan je denkt.

Duurzame energie

Metaalbedrijven kunnen moeilijk zuiniger aandoen, en een hoogoven doet alles al, maar metaalbedrijven kunnen zeer zeker geld besparen door over te stappen van energieleverancier. Ook kunnen metaalbedrijven ervoor kiezen om duurzaam te ondernemen. In de metaalsector worden dan ook veelal milieuvriendelijke productiemethodes gebruikt. Het gebruik van groene stroom helpt om mee te helpen aan een schoon milieu. Dit is echter wel wat duurder, maar eindgebruikers vragen om duurzame producten. Easyswitch zet alle deals voor je op een rijtje.