Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

Dit jaar hadden we de op twee na warmste zomer sinds 1901. Bovendien zes maanden op rij meer dan 200 zonuren en we scoorden de heetste dag ooit. Dit is alleen maar om even te schetsen hoe warm we er nog niet zo lang geleden bij zaten in ons kikkerlandje. Inmiddels hebben we de nodige neerslag achter de kiezen, zit de kou in de lucht en zijn de regenjas en trui uit de kast getrokken. Dat laatste is voor steeds meer Nederlanders in rap tempo bittere noodzaak geworden en dan heb ik het over ín huis.

Column Ronnie van den Hurk

Gas- en energiekosten die door het dak gaan komen bij particulieren én MKB’ers ijzingwekkend hard binnen. Precies een jaar geleden pleitten de vakbonden en ondernemingsorganisatie FME al voor compensatie van stijgende energiekosten in de metaalsector. Dit was notabene al vóór het uitbreken van de oorlog in de Oekraïne, die nu voor steeds meer bedrijven het fatale dominosteentje (b)lijkt te zijn.

Diverse aluminiumfabrieken zijn stilgelegd, sommige moesten zelfs helemaal stoppen. Bij ons voelt een verdriedubbeling van de energiekosten zwaar, maar het zal ons in ieder geval niet de kop kosten. Maar ook wij moeten creatief zijn. Lasersnijders zijn echte energieslurpers, maar geven anderzijds warmte af, waardoor in de winter heaters niet nodig zijn.

De laatste drie fiberlasers waarin we investeerden zijn doelbewust beduidend zuiniger dan het vorige model. Dit levert een besparing op van meer dan 50%, o.a. omdat er veel minder ‘stand by energie’ nodig is. Zonnepanelen lijken pleisters op de wonden, maar met maar liefst 1800 stuks op onze locaties in Oisterwijk en Nuth helpt dit allicht mee.

Om te blijven innoveren en actief te zijn was het goed dat we dit jaar eindelijk weer eens naar de ESEF-TechniShow konden. Op de grens van de zomervakantie was de beurs na twee jaar afwezigheid weer terug. De herstart was iets minder zonnig, de Jaarbeurshal puilde immers in dit post-Corona tijdperk niet uit van de standhouders en bezoekers. Diverse stuurlui stonden direct klaar met tips hoe het anders had gemoeten.

Maar het moet gezegd, het tij was de organisatie ook niet echt gunstig gezind. Men was noodgedwongen uitgeweken naar dit timeslot en net op dát moment meende de NS ook nog eens te moeten staken. Voor ons was het desalniettemin een goede beurs. Het gaat tenslotte niet alleen om kwantiteit, maar ook om kwaliteit. Of om vooral positief af te sluiten; wij krijgen er energie van!

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

De opvolger

17-06 Cor wilde graag op een zaterdagochtend afspreken. Op zich geen probleem maar bijzonder was…

Columns

‘Charles’

21-05 Bart had al vroeg belangstelling gekregen voor de onderneming. Als klein jongetje ging hij…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

26-02 Met ruim 2000m2 biedt deze bedrijfshal precies het groeiperspectief dat we zochten in Oisterwijk.…

TechnishowNieuws

Han van Rijn houdt overname-spreekuur op TechniShow

29-01 Han van Rijn begeleidt al meer dan 30 jaar ondernemers in de technische sector…

Columns

Vrijdag vrij!

18-12 Het jaar 2023 was voor veel ondernemers een bewogen jaar. De coronaperiode ligt achter…

MetaalNieuws Extra IM

Metaalbewerkers opgelet: energie vergelijken voor een groenere toekomst

26-10 Om je bedrijf te runnen heb je heel wat energie nodig. Maar tegenwoordig kun je niet…

Columns

Een coach

25-10 Het bleek een gouden greep. Inmiddels had hij een groot bedrijfspand en dertig medewerkers.…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

23-10 Maar voordat u het hier ook niet meer kunt bevatten, laat ik eerst even…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV