Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

Dit jaar hadden we de op twee na warmste zomer sinds 1901. Bovendien zes maanden op rij meer dan 200 zonuren en we scoorden de heetste dag ooit. Dit is alleen maar om even te schetsen hoe warm we er nog niet zo lang geleden bij zaten in ons kikkerlandje. Inmiddels hebben we de nodige neerslag achter de kiezen, zit de kou in de lucht en zijn de regenjas en trui uit de kast getrokken. Dat laatste is voor steeds meer Nederlanders in rap tempo bittere noodzaak geworden en dan heb ik het over ín huis.

Column Ronnie van den Hurk

Gas- en energiekosten die door het dak gaan komen bij particulieren én MKB’ers ijzingwekkend hard binnen. Precies een jaar geleden pleitten de vakbonden en ondernemingsorganisatie FME al voor compensatie van stijgende energiekosten in de metaalsector. Dit was notabene al vóór het uitbreken van de oorlog in de Oekraïne, die nu voor steeds meer bedrijven het fatale dominosteentje (b)lijkt te zijn.

Diverse aluminiumfabrieken zijn stilgelegd, sommige moesten zelfs helemaal stoppen. Bij ons voelt een verdriedubbeling van de energiekosten zwaar, maar het zal ons in ieder geval niet de kop kosten. Maar ook wij moeten creatief zijn. Lasersnijders zijn echte energieslurpers, maar geven anderzijds warmte af, waardoor in de winter heaters niet nodig zijn.

De laatste drie fiberlasers waarin we investeerden zijn doelbewust beduidend zuiniger dan het vorige model. Dit levert een besparing op van meer dan 50%, o.a. omdat er veel minder ‘stand by energie’ nodig is. Zonnepanelen lijken pleisters op de wonden, maar met maar liefst 1800 stuks op onze locaties in Oisterwijk en Nuth helpt dit allicht mee.

Om te blijven innoveren en actief te zijn was het goed dat we dit jaar eindelijk weer eens naar de ESEF-TechniShow konden. Op de grens van de zomervakantie was de beurs na twee jaar afwezigheid weer terug. De herstart was iets minder zonnig, de Jaarbeurshal puilde immers in dit post-Corona tijdperk niet uit van de standhouders en bezoekers. Diverse stuurlui stonden direct klaar met tips hoe het anders had gemoeten.

Maar het moet gezegd, het tij was de organisatie ook niet echt gunstig gezind. Men was noodgedwongen uitgeweken naar dit timeslot en net op dát moment meende de NS ook nog eens te moeten staken. Voor ons was het desalniettemin een goede beurs. Het gaat tenslotte niet alleen om kwantiteit, maar ook om kwaliteit. Of om vooral positief af te sluiten; wij krijgen er energie van!

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Zonnepanelen zonder zorgen

21-11 Simian is gevestigd in Westerbroek (Groningen). Onder de drukkerij vallen de websites Reclameland, Drukland…

Bedrijf en Economie

Industrie kan met eenvoudige ingrepen gasverbruik met 16% verminderen

31-10 Dit blijkt uit onderzoek door Berenschot naar de energiebesparingsmogelijkheden in de industrie, in opdracht…

Columns

Zo kan het ook….

05-09 Hun bedrijf waren ze bijna 25 jaar geleden begonnen in de schuur van het…

Columns

Prutsen in de schuure

16-06 Door projectleiders word je wel eens gevraagd hoelang een ontwikkelproces gaat duren. Wat mij…

Columns

Ophoepelen

23-05 Via een gezamenlijke kennis sprak ik uitvoerig met Jan. Een daaropvolgende kennismaking met Ben…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

11-05 Het is bijna niet te bevatten wat er allemaal gebeurd is de afgelopen 40…

Columns

Beste Chris,

25-04 We kregen een aantal biedingen maar de beslissing om door te zetten, kon hij…

Columns

Vakmanschap of groene knop?

05-04 Er is een punt waarop de toleranties zo krap worden of dat materiaal zo…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen