Forse investeringen bij Machinefabriek Boessenkool

Machinefabriek Boessenkool gaat opnieuw fors investeren. De grootverspaner in Almelo heeft naast het eigen bedrijf een stuk grond van 11.000 vierkante meter gekocht. Hierop wordt nog dit jaar een nieuwe hal gebouwd. Ook heeft Boessenkool een nieuwe kotterfreescombinatie gekocht.

Deze nieuwe machine, een Juaristi MP7 RAM, is momenteel in opbouw bij de Spaanse fabrikant Juaristi (in Nederland vertegenwoordigd door Bendertechniek). Eind dit jaar arriveert de machine in Almelo, waar hij begin 2014 operationeel zal zijn. Het is een floortype kotterfreescombinatie met een bewerkingsslag van 20 meter in de X-as en 6 meter in de Y-as (hoogte). De bovendien met een rotatietafel uitgeruste machine kan producten met een gewicht tot 120 ton bewerken.

50 procent meer omzet
Ondanks de crisis gaat het Boessenkool momenteel voor de wind. In het eerste kwartaal van dit jaar is een omzetstijging geboekt van maar liefst 50 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Of dat percentage tot het einde van dit jaar gehandhaafd kan worden weet directeur Eelco Osse niet, maar hij gaat wel uit van minstens 30 procent groei op jaarbasis. “We hebben op dit moment voor 30 miljoen euro aan offertes uitstaan en de ervaring is dat 40 procent daarvan resulteert in orders”, aldus Osse.
Hij is eigenaar van de Osse Equipment Manufacturing Group, waartoe behalve Machinefabriek Boessenkool ook Thomassen Machining in Rheden behoort. Voor beide bedrijven zijn de perspectieven rooskleurig. Osse is vorige week in Amerika op bezoek geweest bij zijn grootste klant General Electric, die een behoorlijke groei in omzet voorspelt.  “Willen wij daar in mee kunnen, dan zullen we als toeleverancier moeten schakelen”, aldus Osse. “Het betekent onder meer dat we onze productiecapaciteit in vijf jaar tijd zullen moeten verdubbelen.”

Met de aankoop van de grond, de bouw van de nieuwe hal en de aanschaf van de nieuwe kotterfreescombinatie is daar in ieder geval al een begin mee gemaakt. Osse had enkele jaren geleden al in uitbreiding van zijn kotterfreescapaciteit willen investeren, tegelijk met de inmiddels al wel geïnstalleerde carrouseldraaibank van het Koreaanse Hankook. Door de crisis was het risico hem echter te groot om in één keer twee van zulke kolossale machines te kopen. “Maar nu kunnen en willen we niet langer wachten. De nieuwe machine sluit qua capaciteit mooi aan op de carrouseldraaibank. Nu is het voor ons nog regelmatig moeizaam werken omdat sommige producten die we wel op de carrousel kunnen bewerken,  te zwaar zijn voor onze huidige kotterfreescapaciteit.” Het feit dat de aankoop van de kotterfreesmachine enkele jaren op zich heeft laten wachten, heeft wel tot gevolg dat de nieuwe machine groter is dan aanvankelijk de bedoeling was.  Boessenkool ging uit van een machine met een lengte van 18 meter en een hoogte van 4 meter, maar dat wordt nu dus 20, respectievelijk 6 meter. Dat komt omdat de Almelose specialist in het bewerken van grote werkstukken met enorme nauwkeurigheden tot op micronniveau de producten van haar klanten nog steeds groter ziet worden.  
De nieuwe machine krijgt een plek in dezelfde hal als de carrouseldraaibank. Deze is enkele jaren geleden gebouwd. De constructiewerkzaamheden die daar nu nog plaatsvinden, zullen verhuizen naar de nieuw te bouwen hal op de pas aangekochte grond. Deze krijgt net als de andere hal afmetingen  van 45 bij 30 meter en een hoogte van 20 meter. Ook deze hal wordt uitgerust met 120 ton hijscapaciteit.  

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

“In een paar stappen vliegen we de volgende investering aan”

14-06 Bij de aanschaf van metaalbewerkingsmachine moet een metaalbewerkingsbedrijf eisen formuleren waaraan een machine minimaal…

Bedrijf en Economie

Groeikapitaal voor MTA Group

08-05 Het nieuwe investeringsfonds MGF heeft een minderheidsaandeel genomen in de MTA Group in Helmond.…

Featured

OOM: verspaner dreigt uit te sterven

21-02 Het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Metaalbewerking (OOM) luidt de noodklok voor verspanend Nederland.…

Bedrijf en Economie

Investeringen MKB komen op gang

13-02 Na een aarzelende start zijn ook de investeringen in het MKB nu op gang…

Bedrijf en Economie

Industriële productie groeit verder in 2016

23-12 De Nederlandse economie zal het komend jaar blijven groeien en dat is goed nieuws…

Geen categorie

Vlot Staal blijft investeren

23-04 Er zijn van die toeleveranciers aan wie de recessie klaarblijkelijk voorbij gaat. Vlot Staal…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV