Vlot Staal blijft investeren

Er zijn van die toeleveranciers aan wie de recessie klaarblijkelijk voorbij gaat. Vlot Staal in Groot Ammers is zo’n bedrijf, dat er lustig op los investeert om de blijvende stroom opdrachten adequaat en volgens de eisen van de klant te kunnen afwerken. Een Okuma Genos L300-EM bewerkingscentrum is de jongste aanwinst.

Vlot Staal (14 medewerkers) is een las- en constructiebedrijf dat gespecialiseerd is in gecertificeerd lassen, constructie, gerobotiseerd lassen en metaalbewerking, met onder andere verspaning, plaatbewerking en engineering. Het bedrijf levert met name toe aan de offshore- en petrochemische industrie. Deze branche stelt hoge eisen, maar door efficiënt te werken en afspraken goed na te komen, weten de klanten Vlot Staal steeds weer te vinden voor nieuwe opdrachten.

In één opspanning
“We willen eigenlijk alles zoveel mogelijk in eigen huis doen, zodat we onze doorlooptijden in de hand kunnen houden”, zegt ing. Robert Lock, die samen met Gerrit Vlot de directie voert. “Enkele weken geleden hebben we de oude draaibank vervangen door een Okuma Genos L300-EM bewerkingscentrum, dat naast het draaien ook horizontaal kan frezen met aangedreven gereedschap, waardoor gaten in bijvoorbeeld flenzen, en platte kanten aan producten, nauwkeurig en efficiënt, in één opspanning aangebracht kunnen worden.”

Daarnaast is een van de twee lasrobots begin dit jaar vervangen door een Panasonic lasrobot op een 7 meter track met drie werkstations. Het programmeren van de robot gebeurt daarbij offline op de werkvoorbereiding met het 3D programma DTPS, zodat het productieproces niet onderbroken hoeft te worden. “De afdeling werkvoorbereiding is de stuwende kracht achter ons bedrijf”, aldus Lock. “Met de programma’s Autocad en Inventor wordt de stroom binnenkomende 2D of 3D tekeningen snel en efficiënt verwerkt tot productietekeningen.”
Vorig jaar is nog een BTM zaagmachine met volautomatische materiaalaanvoer aangeschaft. Hiermee kunnen volautomatisch profielen tot 600 x 400 mm worden gezaagd.  “De combinatie van al deze moderne machines zorgt voor een optimale doorlooptijd van gecombineerde productieorders”, aldus Lock.

Schoonhovens College
Vlot Staal werkt al jaren innig samen met het Schoonhovens College. Leerlingen van deze vmbo-school maken in het bedrijf kennis met de technieken die tegenwoordig in een modern bedrijf worden toegepast. Daarmee zorgt de school samen met het bedrijf ervoor dat jonge mensen op de juiste manier worden opgeleid en dat schoolverlaters al ruimschoots vóór het verlaten van de school met de echte praktijk in aanraking zijn gekomen. Een voorbeeld van die samenwerking is dat het bedrijf binnenkort, samen met Valk Welding uit Alblasserdam, een lasrobot plaatst op deze school en dat dit project door vakmensen van Vlot Staal wordt begeleid.

Succesformule
Voor Lock is het duidelijk: “Door de samenwerking met de school creëer je medewerkers die op het juiste niveau zijn opgeleid. De hoge mate van efficiëntie in ons bedrijf hebben we onder andere bereikt, door vorig jaar met de medewerkers, onder begeleiding van PKM, een 5S traject te doorlopen, waarbij door het ordenen van alle gereedschappen en middelen, alles een vaste plek heeft gekregen en waardoor we nog eens drie grote werkplekken hebben weten te creëren. Dat klanten ons beleid waarderen blijkt wel uit de constante orderstroom voor de levering onderdelen in enkelstuks en kleine series, zoals frames en skids voor installaties op schepen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

“In een paar stappen vliegen we de volgende investering aan”

14-06 Bij de aanschaf van metaalbewerkingsmachine moet een metaalbewerkingsbedrijf eisen formuleren waaraan een machine minimaal…

Featured

Dak AZ-stadion ingestort door falende lasverbindingen

16-08 Het instorten van de overkapping van het AZ-stadion in Alkmaar is veroorzaakt door falende…

Bedrijf en Economie

Groeikapitaal voor MTA Group

08-05 Het nieuwe investeringsfonds MGF heeft een minderheidsaandeel genomen in de MTA Group in Helmond.…

Bedrijf en Economie

Investeringen MKB komen op gang

13-02 Na een aarzelende start zijn ook de investeringen in het MKB nu op gang…

Bedrijf en Economie

Industriële productie groeit verder in 2016

23-12 De Nederlandse economie zal het komend jaar blijven groeien en dat is goed nieuws…

Bedrijf en Economie

Forse investeringen bij Machinefabriek Boessenkool

23-04 Machinefabriek Boessenkool gaat opnieuw fors investeren. De grootverspaner in Almelo heeft naast het eigen…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?