Fraisa verbetert verspanend vermogen aluminiumfrees

Door een aantal geometrische innovaties is de Zwitserse gereedschappenfabrikant Fraisa erin geslaagd het verspanend vermogen bij het frezen van aluminium sterk te verbeteren. De nieuwe AX-RV frees biedt met name fabrikanten die grotere onderdelen uit één stuk vervaardigen, goede mogelijkheden om de totale bewerkingstijd te verminderen terwijl een uitstekende oppervlaktekwaliteit bereikt wordt. Ook de proceszekerheid is bij deze nieuwe frees gewaarborgd. Al deze verbeteringen resulteren in een lagere kostprijs per product.

De afdeling R&D van Fraisa heeft alle aspecten van deze frees geoptimaliseerd. De geometrie van de spaangroef is aangepast om de spaanafvoer te verbeteren en de stabiliteit van de frees te verbeteren. De deflexie is geminimaliseerd en de variabele spiraalhoek voorkomt trillingen. Een speciale steunfase, waarvoor patent is aangevraagd, garandeert een hoge oppervlaktekwaliteit en het geslepen profiel van de tanden maakt hoge snijkrachten mogelijk. Bij het frezen van aluminium 7075 met een Ø12 mm frees wordt zo een 120% hogere verspaningscapaciteit bereikt. Daarmee nemen de machinekosten navenant af. De hoge stabiliteit van de frees, zorgt daarnaast voor een hoge proceszekerheid.

Bij conventionele gereedschappen en een hoog toerental vormt het balanceren altijd een onvermijdelijk onderdeel van het voorinstellen, dit om de spil niet te beschadigen en om de gewenste oppervlaktekwaliteit van het werkstuk te krijgen. De AX-RV frezen worden geproduceerd met een ‘ingebouwde’ fijnbalancering (G 2,5 bij 20.000 min-1), die het balanceren van het gereedschap overbodig maakt en een verdere tijd- en kostenreductie oplevert. De stabiliteit, de afwezigheid van trillingen en frezen zonder onbalans resulteren in zeer gladde oppervlakken, met nauwelijks zichtbare freesgroeven (< 0,006 mm, oppervlakteruwheid Ra <0,25 µm).

De AX-RV frees is verkrijgbaar in een ruim assortiment van 270 artikelen, met en zonder coating. De toepassing ligt, behalve in de verspaning van aluminium onderdelen in de luchtvaartindustrie, in de bewerking van aluminium-kneedlegeringen, koperlegeringen en thermoplastische materialen. De tweesnijdende uitvoering is verkrijgbaar van Ø6 tot Ø25 mm verkrijgbaar, de driesnijdende in een bereik van Ø10 tot Ø25 mm.

De frezen van Fraisa worden geleverd door Oude Reimer.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

Nabewerkingsfrees voor aluminium

27-11 Sandvik Coromant presenteert de CoroMill 5B90 frees voor het nabewerken van aluminium componenten. Dit…

Geen categorie

Aluminium frezen voor lucht- en ruimtevaartindustrie

21-08 Sandvik Coromant introduceert de RAL 90, een innovatief gereedschap voor het bewerken van aluminium…

Geen categorie

Kaltenbach leverancier LGF voor aluminiumbewerking

01-11 Kaltenbach-Tools vergroot haar leveringsprogramma met de exclusieve vertegenwoordiging in de Benelux van de bewerkingsmachines…

Geen categorie

Promatt importeur FOM aluminium zaag- en bewerkingsmachines

24-01 Promatt is de nieuwe importeur voor FOM aluminium zaag- en bewerkingsmachines in Nederland. Voor…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV